Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

Anmeldelse: Yellowstone, sesong 5, eps. 1

All makt i denne familie!

Femtesesongen av Taylor Sheridans suksesserie samler all Montanas makt i Dutton-dynastiets hender.

Publisert 12.11.22 - 16:20
Yellowstone, sesong 5, eps. 1
Tor Aavatsmark

Som vel de fleste har fått med seg har det denne uken blitt gjennomført et mellomvalg, med særs høy thrillerfaktor i Amerikas «forente» Stater – et valg som (heldigvis!) ikke akkurat gikk i retningen den demagogiske, narsissistiske misogynisten Donald J. Trump hadde håpet på.

Et splittende valg fra virkelighetens USA er selvsagt noe serie-mogulen Taylor Sheridan ikke lar gå fra seg, og nå bruker som bakgrunn for å spinne videre på den smått utrolige historien til den mektige Dutton-klanen.

Les også Vi fikser det! Jeremy Renner går fra godhjertet superhelt til, forsøksvis, godhjertet «fikser» i fengslende krimdrama.

Moderne western

Yellowstone er satt til dagens Montana og sentrerer rundt kvegdynastiet til den mektige Dutton-familien, og alle dens intriger, konflikter og åpenbare, utilslørte maktbegjær. Over fire sesonger har vi fulgt strabasene for å bevare farmen og sin levemåte – med alle tenkelige midler.

Førsteinntrykket vårt, av denne moderne westernserien, var definitivt ingen dårlig serie, men en tidvis litt i overkant såpeserie á la Falcon Crest. Dog, serien har så til gangs «vokst» på oss, og tredje- samt fjerdesesongen fikk oss fullstendig hektet på livet til den outrerte Dutton-familien, med pater familias John Dutton (Kevin Costner) og hans spik-spenna-gærne datter, Beth (Kelly Reilly), i deres evigvarende (interne så vel som eksterne) kamp for å beholde Yellowstone-ranchen.

 

Fjerdesesongen kulminerte med at rancheier Dutton erklærte sitt guvernør-kandidatur, og dermed eklatant, og brutalt, skjøv sin adoptivsønn, Jamie, til side. Ni måneder senere hensettes vi tilbake til den majestetiske naturen i Montana, hvor John er klar for å krones som «keiser» av den rurale delstaten.

Ondt blod

Mye av suksessen til Yellowstone kan tilskrives Sheridans fortreffelige penn, som på elegant vis mikser tradisjonelle familieverdier, «the American Way of Life» og cowboymytologien satt opp mot det «moderne» samfunnet; der vekst, fremskritt og det å legge under seg enorme landområder til casinodrift, hoteller og fornøyelse for rike, middeladrende byfolk ses på som fremskritt.

Akkurat den konflikten ble satt på spissen i forrige sesong, i det et enormt eiendomsfirma fra New York kommer til Montana, med den hensikt å bygge en gigantisk ferieresort midt i hjertet av Yellowstone-ranchen. Serien har blitt et show som mange Republikanere trykker til sitt bryst, og kaller anti-woke (noe cowboyen Sheridan bastant avviser), samt Emmy-utdelingen eklatant overser.

Elegant, om enn ikke alltid like subtilt, krydrer Sheridan så historien med arketypiske elementer fra klassiske såpeserier, á la Dallas.

Kevin Costner, «Yellowstone, sesong 5» (Foto: SkyShowtime)

Som om ikke John Dutton får høyt nok blodtrykk av å kjempe mot fiender fra utsiden, så omringes den sindige familiemannen av vedvarende ondt blod, og regelrett maktkamp, fra innad sin egen familie.

I fremste rekke eksponert av den ærgjerrige, og forsmådde, Jamie (Wes Bentley), som mener at han skulle sittet øverst ved bordet. Et scenario hans slagkraftige, og forfyllede, søster Beth, gjør sitt beste for å sabotere.

Litt tilbaketrukket forsøker yngstebroren, Kayce (Luke Grimes) å stable sitt eget familieliv på bena. Smått problematisk all tid hans tette tilknytning til familien og ranchen, med en kone som ikke legger fingrene imellom overfor sin forakt for Dutton-familien, og den måten de driver forretningen på. Familieforøkelse står på trappene i det vi igjen møter paret.

Yellowstone, sesong 5 (Foto: SkyShowtime)

Kringsatt av fiender

De interne familiemaktkampene, og de bitre intrigene, er i ferd med å rive familien ifra hverandre, men med en langt større ytre trussel, frontet av Caroline Warner (Jacki Weaver) og hennes kyniske New York-baserte oppkjøpsselskap, samles troppene.

John selv hater politiker, og det de representerer. Han gjør da heller intet for å skjule sin forakt for politikerstanden. Når han så skal avlegge guvernør-eden er han på nippet til å trekke seg fra hele det forbannede sirkuset.

Tidsriktig nok er han en mann som har vunnet velgerstandens gunst ved å aktivt fronte at han nettopp ikke er en politiker, kun en «vanlig» mann. Men, som han så treffende sier til familien etter seremonien: «Fra nå av er alt vi gjør, og alle avgjørelser vi fatter, med ranchens beste i fremste rekke.»

Yellowstone, sesong 5 (Foto: SkyShowtime)
Les også Wind River En ung indianerkvinne voldtas brutalt og fryser ihjel, men storsamfunnet ser ikke ut til å løfte en finger.

Lekkert

Håndverksmessig kjennetegnes serien fortsatt av Sheridans kompromissløse kvalitet. Superbt foto (selvsagt godt hjulpet av et «velvillig» Montana-landskap og vakre villhester), velfungerende klipp og en gjeng skuespillere som virkelig har vokst med rollene. Men vær aldri i tvil, seriens Stjerne er Costner. Det er rundt ham, og hans enorme personlighet, historien spinnes; og Costner er, og har alltid vært, som skapt for å spille en traust, bunnsolid cowboy.

Samspillet mellom Costner og senator Perry er blant seriens høydepunkter. Datteren Beth har denne gangen (heldigvis) fått en litt mer neddempet tone; vi aner faktisk konturer av genuin anger i hennes selvsentrerte, brautende oppførsel.

Nok en gang er Jamie dessverre for karikert, stereotyp og lite troverdig. For så vidt ikke Bentleys skyld, men et stundom for unyansert manus.

 

Dialogen er for det meste naturlig, mens dramaturgien (som også var tilfellet med tidligere sesonger) bærer litt for mye preg av behovet for å fremprovosere sensasjonell dramatikk.

Førstepisoden avsluttes med at katastrofen, nok en gang, treffer Dutton-klanen som en torpedo midtskips…

Yellowstone - Series - Paramount Kevin Costner - Yellowstone Yellowstone, sesong 5_a (1) Yellowstone, sesong 5_a (3)
<
>
Yellowstone, sesong 5 (Foto: SkyShowtime)

Alt står på spill!

Femtesesongen av Yellowstone byr, kort oppsummert, på mer av det samme. Konfliktmessig trår plottet litt vannet, men vi føler at det faktisk er mer fundamentalt som står på spill denne runden.

Til tross for guvernør-embetet i lommen, har vel fremtiden aldri vært mer usikker for Dutton-familien, i deres evigvarende kamp for å bevare den stolte familiearven.

Vi kan ikke bedømme en hel sesong basert på kun én episode, men føler oss sikker på at fans av serien vil ønske å følge Costner & Co videre; ryktene vil ha det til at sesongen blir blodig. 5 stjerner.

Sesong 5 består av 10 episoder hvorav de to første kan strømmes fra mandag den 14. november på SkyShowtime. Deretter slippes én ny episode hver mandag. Pressen har dessverre kun fått tilgang til første episode.

Yellowstone, sesong 5 (Foto: SkyShowtime)

NB! Det er ikke endelig offentliggjort om femtesesongen blir den siste av Yellowstone, men relativt godt kvalifiserte rykter hevder så. Uansett blir det mange kommende serier fra arbeidsjernet Taylor Sheridan å se frem til.

I tillegg til flaggskipet, Yellowstone, står den energiske multikunstneren Sheridan bak serier som Mayor of Kingstown, 1883, Lioness, Landman og Tulsa King.

Les også Det herlige, vakre, brutale, ville vesten Prequel-serien til Yellowstone overgår sin moderserie.

PS! Tidligere i år kunne du se den fantastiske prequel-serien, 1883, til Yellowstone – en serie vi uten å nøle kåret til «Årets Beste 2022-2023». Allerede i januar neste år kommer Sheridan med nok en Yellowstone prequel-serie, 1923.

I det vi følger en ny generasjon av Dutton-familien, får vi se Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollene. Om 1923 uttaler Sheridan:

Peek through a different window into a different era. Again, I don’t think of any of these as spinoffs, but rather as complete stories that have common roots. My goal with the next one would be that you could never have seen 1883 or Yellowstone, and still have a fully realized experience as a viewer.

 

Les også Dette kan du strømme i november Disse seriene/filmene kan du strømme i november - og nå kommer Dutton-klanen tilbake!
Yellowstone, sesong 5 (Foto: SkyShowtime)

Karakter
Yellowstone, sesong 5, eps. 1

Fakta:

  • SkyShowtime
  • Release: 14. november 2022
  • Regi: Stephen Kay
  • Med: Kevin Costner, Kelly Reilly, Wes Bentley, Cole Hauser, Luke Grimes, Wendy Moniz, Gil Birmingham, Kelsey Asbille, Ryan Bingham, Lloyd Pierce, Jacki Weaver
  • Genre: Westerndrama
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 9:10 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer enn bare «okidoki»

G(alt)enialt sjarmerende

Anbefalt påskekrim

Lyd & Bilde
Scroll to Top