TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse 1883, sesong 1

Mektig westernepos!

Prequel-serien til Yellowstone overgår sin moderserie.

forfatter
Publisert 10.01.22 - 00:01
Karakter
Western
1883, sesong 1

En av TV-seriene som til gangs har vunnet en stadig større tilhengerskare de siste årene, er det moderne westerndramaet Yellowstone, med Kevin Costner i hovedrollen.

Yellowstone er satt til dagens Montana og sentrerer rundt kvegdynastiet til den mektige Dutton-familien, og alle dens intriger, konflikter og åpenbare maktbegjær. Definitivt ingen dårlig serie, men etter vår smak en litt i overkant såpeserie á la Falcon Crest.

https://youtu.be/QCJ1EHhcNpI

 

Nå serverer serieskaper Taylor Sheridan oss den fascinerende forhistorien om Dutton-familien, og deres særs strabasiøse ferd for å etablere seg under nybrottstiden i Montanas ødemark.

Det ville, råe, vesten

Immigrasjonsbølgen fra Europa til Den nye verden eksploderte på midten av 1800-tallet. Amerikanerne (dvs. europeiske immigranter) har «alltid» reist vestover for å søke lykken. Til et ubebygd land, bortenfor de store prærieslettene, med uante muligheter – men også en ferd med store prøvelser, farer og et ventende beinhardt arbeide.

Les også The Boss’ personlige, og utleverende, triumf Nok en gang tar rockeren Bruce Springsteen karrieren inn på et sidespor – og hvilket sidespor!

1883 følger Dutton-familien mens de legger ut på nybrottsreisen vestover, via Texas, gjennom de store slettene i Midtvestens USA. Målet er de siste ubebygde bastionene i landet.

De flykter fra usikkerhet og fattigdom, men aner heller ikke hva som venter dem – hverken på ferden eller ved reisens endelige mål.

Seriens protagonist er erkecowboyen Shea Brennan (Sam Elliott). En hardbarket, herdet mann som har fått sin del av motgang og utfordringer. Brennan mistet hele familien i kopperepidemien som herjet landet, og tilbyr nå, i kompaniskap med Thomas (LaMonica Garrett), sine tjenester til folk som søker beskyttelse og hjelp på den strabasiøse ferden vestover.

De tar på seg å lede en stor gruppe av grønnskallede tyskere og østeuropeere til det forjettede Oregon, med på ferden kommer Dutton-familien, ledet an av James (Tim McGraw) og Margaret Dutton (Faith Hill). Deres smått naive, sterkt romantiserende, eldstedatter Elsa (Isabel May) får en sentral rolle i det dramaet utfolder seg.

1883, sesong 1 (Foto: Paramount+)

Karakterdrevet drama

Ringreven Taylor Sheridan står bak serier som Yellowstone og Mayor of Kingstown (og kommende Kansas City). Han er opprinnelig mest kjent som manusforfatter, bak solide filmer som Sicario, Wind River og Hell or High Water.

Les også Vi fikser det! Jeremy Renner går fra godhjertet superhelt til, forsøksvis, godhjertet «fikser» i fengslende krimdrama.

I 1883 er han både serieskaper, manusforfatter og regissør; og han beviser nok en gang sitt solide håndverk for karakterutvikling og spenstig dialog, og drevne blikk for menneskelige prøvelser og karakterdrevet drama.

1883, sesong 1 (Foto: Paramount+)

Countrysanger-ekteparet Tim McGraw og Faith Hill ser ut som om de er født inn i denne verdenen, og gjør da også en habil innsats, men er ikke seriens mest engasjerende karakterer. Det er alltid menneskene som står i fokus, og 1883’s sterkeste kort i så måte blir Brennan og Elsa.

Han en beintøff, no-bullshit, cowboy som oser av selvtillit og livsvisdom; og som heller ikke går av veien for å sette foten ned. Ikke helt ulik de menneskelige egenskapene som definerer karakteren til Jeremy Renner i Mayor of Kingstown. Sam Elliott (The Big Lebowski, A Star is Born) er som skapt for rollen, og briljerer.

Elsa (Isabel May), «1883, sesong 1» (Foto: Paramount+)

Elsa kommer inn i denne brutale verden med en romantisert drøm om et bedre liv og spennende eventyr. Blond og fager, og alltid med et søtt smil om munnen er hun seriens bindeledd mellom den gamle og den nye verden. Brått får hun lære at det ikke bare er vakre soloppganger og gryende romantikk som definerer Det ville vesten, men også menneskelige demoner.

For dem av oss som er så gamle at vi husker tiden før TV-serier var «populært», vekker 1883 minner om klassikeren Lonesome Dove. 1883 er hakket mer ærlig og brutal enn Robert Duvall-varianten, og med en langt høyere produksjonskvalitet.

Hver episode skal visstnok ha kostet formidable 90 millioner kroner – og det vises! Det ville vesten er gjenskapt ned til hver minste, autentiske, detalj; og dramaturgi, klipp, foto og musikkspor gjør opplevelsen komplett. Når rollelisten så toppes av Billy Bob Thornton er vi frelst.

1883, sesong 1_4 1883, sesong 1_5 1883, sesong 1_6 1883, sesong 1_7
<
>
1883, sesong 1 (Foto: Paramount+)

Årets mest episke

Den minste av de internasjonale strømmetjenestene, og fjorårets nykommer, Paramount+ har hatt en litt broget start med relativt langt mellom de virkelige godbitene. Med lanseringen av heftige Mayor of Kingstown og nå 1883 har du ikke lenger noe valg: Nå MÅ du tegne abonnement på nok en strømmetjeneste!

Fans av westerngenren vil garantert omfavne dette brutalt vakre eposet, som også bør evne å engasjere nye generasjoner. 5 solide stjerner til en av årets mest episke serier.

Anmeldelsen er basert på de første 3 (av 10) episodene. 1883 har premiere på Paramount+ den 10. januar.

1883, sesong 1_9 1883, sesong 1_10
<
>
1883, sesong 1 (Foto: Paramount+)
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Paramount+
 • Release: 10. januar 2022
 • Regi: Taylor Sheridan
 • Med: Sam Elliott, Tim McGraw, Faith Hill, Isabel May, LaMonica Garrett, Dawn Olivieri, Marc Rissmann, Eric Nelsen, James L. Hébert, Audie Rick, Gratiela Brancusi, Billy Bob Thornton, Tom Hanks
 • Genre: Western
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 8:00 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
1883 Drama, Western | December 19, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Følg Lyd & Bilde