Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Lincoln Lawyer, sesong 1

Kun halvparten av sin halvbror

Halvbroren til den mer berømte Harry Bosch har nå fått sin egen TV-serie – vi er ikke nevneverdig imponert.

Publisert 13.05.22 - 00:01
The Lincoln Lawyer, sesong 1
Tor Aavatsmark

Fans av krimserien Bosch, som i årevis har gått sin seiersgang, med Titus Welliver i hovedrollen, på HBO Max og Amazon Prime, kan nå se spin off-serien om hans halvbror – på Netflix.

Michael Connelly har skrevet hele 23 bøker (den siste, The Dark Hours, utkom i 2021) om den arbeidsnarkomane politietterforskeren, med hang til å operere i gråsoner, Hieronymus «Harry» Bosch; men han har også skrevet en bokserie om hans halvbror, forsvarsadvokaten Mickey Haller.

Les også En av de beste sesongene Den dedikerte LA-politietterforskeren takker av med en bunnsolid avslutningssesong.

Seks bøker har så langt utkommet om Haller, i tillegg har han hatt biroller i flere av Bosch-romanene.

 

Gatesmart forsvarsadvokat

Den første boken (2005), The Lincoln Lawyer, ble faktisk filmatisert allerede i 2011 med Matthew McConaughey i hovedrollen som den gatesmarte advokaten med kontoret sitt i en Lincoln Town Car.

Mick Haller (Manuel Garcia-Rulfo) tar ting på sparket, ser muligheter der andre ser problemer og tar til seg enhver klient – som er betalingsdyktig. Stort sett av småkriminell karakter, slik som prostituerte, narkosaker og vold. Samtidig må han på privaten sjonglere sine tre ekskoner, og datter.

Connelly tar oss med inn i den amerikanske jussens irrganger, snarveier og smutthull; smutthull som få kjenner bedre enn Haller. En advokat som tror på at alle har rett til en forsvarer, og som i mindre grad bryr som om de faktisk er skyldige eller ikke. Slikt sett ikke helt lik sin halvbror, men gravere man dypere i sjelen ligner de to herrers personlighet mye på hverandre.

The Lincoln Lawyer sesong 1 3
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

Advokaten som kom tilbake fra de «døde»

Sesong 1 er basert på den andre boken i Lincoln Lawyer-serien, The Brass Verdict (2008), og vi blir kjent med en arbeidsløs, desillusjonert eks-advokat, som stirrer tomt ut over det enorme Stillehavet, på en strand i LA, i Sunny California.

Etter en surfebrett-ulykke ble Haller under rehabilitering avhengig av smertestillende piller, og praksisen gikk til helvete. Når så en advokatkollega brått og brutal blir skutt, får Haller plutselig en ny sjanse.

Han «arver» hele praksisen, og dermed samtlige av sakene Jerry Vincent jobbet med; deriblant en høyprofilert drapssak der en spill-milliardær er anklaget for drapet på sin kone og hennes elskerinne.

The Lincoln Lawyer sesong 1 9
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

TV-seriers forbannelse av en felle

En TV-serie kan være en fantastisk anledning til å brette ut og nyansere en sak, samt gi karakterene mer dybde og substans. Men, i en tidsalder da «alt» skal omformes til TV-serier, så hviler det også en felle, og den klapper sammen om det faktisk ikke finnes nok substans i materialet til å forsvare 8-10 timer.

Hovedfokus ligger på kjendis-drapssaken, mens sakene om en feilaktig dømt (som Haller føler skyldfølelse over), samt Hallers første kone, statsadvokaten Maggie McPherson (Neve Campbell), med «århundres» sak, bare blir for støy og distraksjoner.

I tillegg kastes alt for meget tid bort i døsende, endeløse, og repeterende rettsscener; der partene slår hverandre i hodet med lovtolkninger og «smarte» vendinger.

Heri ligger hovedproblemet til førstesesongen av The Lincoln Lawyer, 10 episoder, og over åtte timers spilletid er alt for meget sett i forhold til materialet sesongen baserer seg på.

The Lincoln Lawyer sesong 1 4 The Lincoln Lawyer sesong 1 10 The Lincoln Lawyer sesong 1 5 The Lincoln Lawyer sesong 1 7 The Lincoln Lawyer sesong 1 8 The Lincoln Lawyer sesong 1 2
<
>
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

Endimensjonale karakterer

Det er alltid en utfordring å fylle store sko, og det skal sies, McConaughey var i sitt ess som Haller. Manuel Garcia-Rulfo er mer tro mot grunnmaterialet (Connelly har skrevet ham som halvt latino, med mexicansk mor), og han gjør en solid rolle som utrettelig advokat, men han mangler det fandenivoldske glimtet i øyet, frekkheten og lekenheten som vi assosierer med Haller fra bøkene; og som McConaughey tok på kornet.

Les også The Lincoln Lawyer Matthew McConaughey er kjent for sine sleipe/sjarmerende rollefigurer i utallige tomme romantiske komedier, uten å imponere nevneverdig; i The Lincoln Lawyer derimot har han funnet en rolle som passer ham perfekt!

Neve Campbell og Ntare G. M. Mwine gjør begge gode rolleprestasjoner, men derutover blir for mange av karakterene for karikerte og endimensjonale. Spesielt sliter vi med å tro på statsadvokaten som skal «ta rotta» på Haller. Herregud så pinlig lite subtilt, og for en animert person.

Angus Sampson, som Hallers «muskler» er i overkant endimensjonal, mens Hallers assistent (og tredjekone), Lorna (Becki Newton, fra How I Met Your Mother) og sjåføren (Jazz Raycole) imponerer. De fremstår som ekte, troverdige personer. Komplekse og med en historie å fortelle.

Og, helt avslutningsvis, vedkommende som har hatt ansvaret for green screen under de mange bilscenene burde få sparken. Du verden så amatørmessig! Og, hvorfor i all verden skal Haller i all hovedsak kjøres rundt i noen monster-SUV-er av noen Lincoln’er, og ikke den klassiske bilen? Vel, det må dere nok spørre markedsavdelingen hos Lincoln om…

Uengasjerende

Det som kunne bli en av årets beste serie, har Netflix skuslet bort ved å ikke ha nok fokus på historien, personer vi ikke makter å engasjere oss i, samt (mistenker vi) et for stramt budsjett.

Serien har definitivt sine gode øyeblikk, med de drukner dessverre i mengder med fullstendig middelmådig TV-krim, som det går tretten på dusinet av. 3 stjerner.

Anmeldelse er basert på samtlige av de 10 episodene, som slippes i sin helhet på Netflix den 13. mai.

PS! I Connellys roman er det faktisk Harry Bosch som etterforsker drapet på Vincent, men på grunn av krangel om rettigheter (Prime Video eier Bosch) kan de dessverre ikke møtes i Haller-serien (som jo Netflix sitter på rettighetene til); synd, for det kunne for alvor ha spritet opp serien.

Les også Alle nye strømmetitler, mai Disse seriene/filmene kan du strømme i mai - og nå vender Stranger Things tilbake!
The Lincoln Lawyer sesong 1 6
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

Karakter
The Lincoln Lawyer, sesong 1

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 13. mai 2022
  • Regi: David Grossman
  • Med: Manuel Garcia-Rulfo, Neve Campbell, Christopher Gorham, Ntare G. M. Mwine, Becki Newton, Angus Sampson, Jazz Raycole, Krista Warner, Angelo Soto
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 8:00 t.
  • Karakter: 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Langt fra originalen!

Nok en gang J.Lo: Nei takk!

Kongen krones – til tragedie!

Scroll to Top