TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse The Lincoln Lawyer, sesong 1

Kun halvparten av sin halvbror

Halvbroren til den mer berømte Harry Bosch har nå fått sin egen TV-serie – vi er ikke nevneverdig imponert.

forfatter
Publisert 13.05.22 - 00:01
Karakter
Krim
The Lincoln Lawyer, sesong 1

Fans av krimserien Bosch, som i årevis har gått sin seiersgang, med Titus Welliver i hovedrollen, på HBO Max og Amazon Prime, kan nå se spin off-serien om hans halvbror – på Netflix.

Michael Connelly har skrevet hele 23 bøker (den siste, The Dark Hours, utkom i 2021) om den arbeidsnarkomane politietterforskeren, med hang til å operere i gråsoner, Hieronymus «Harry» Bosch; men han har også skrevet en bokserie om hans halvbror, forsvarsadvokaten Mickey Haller.

Les også En av de beste sesongene Den dedikerte LA-politietterforskeren takker av med en bunnsolid avslutningssesong.

Seks bøker har så langt utkommet om Haller, i tillegg har han hatt biroller i flere av Bosch-romanene.

 

Gatesmart forsvarsadvokat

Den første boken (2005), The Lincoln Lawyer, ble faktisk filmatisert allerede i 2011 med Matthew McConaughey i hovedrollen som den gatesmarte advokaten med kontoret sitt i en Lincoln Town Car.

Mick Haller (Manuel Garcia-Rulfo) tar ting på sparket, ser muligheter der andre ser problemer og tar til seg enhver klient – som er betalingsdyktig. Stort sett av småkriminell karakter, slik som prostituerte, narkosaker og vold. Samtidig må han på privaten sjonglere sine tre ekskoner, og datter.

Connelly tar oss med inn i den amerikanske jussens irrganger, snarveier og smutthull; smutthull som få kjenner bedre enn Haller. En advokat som tror på at alle har rett til en forsvarer, og som i mindre grad bryr som om de faktisk er skyldige eller ikke. Slikt sett ikke helt lik sin halvbror, men gravere man dypere i sjelen ligner de to herrers personlighet mye på hverandre.

The Lincoln Lawyer sesong 1 3
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

Advokaten som kom tilbake fra de «døde»

Sesong 1 er basert på den andre boken i Lincoln Lawyer-serien, The Brass Verdict (2008), og vi blir kjent med en arbeidsløs, desillusjonert eks-advokat, som stirrer tomt ut over det enorme Stillehavet, på en strand i LA, i Sunny California.

Etter en surfebrett-ulykke ble Haller under rehabilitering avhengig av smertestillende piller, og praksisen gikk til helvete. Når så en advokatkollega brått og brutal blir skutt, får Haller plutselig en ny sjanse.

Han «arver» hele praksisen, og dermed samtlige av sakene Jerry Vincent jobbet med; deriblant en høyprofilert drapssak der en spill-milliardær er anklaget for drapet på sin kone og hennes elskerinne.

The Lincoln Lawyer sesong 1 9
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

TV-seriers forbannelse av en felle

En TV-serie kan være en fantastisk anledning til å brette ut og nyansere en sak, samt gi karakterene mer dybde og substans. Men, i en tidsalder da «alt» skal omformes til TV-serier, så hviler det også en felle, og den klapper sammen om det faktisk ikke finnes nok substans i materialet til å forsvare 8-10 timer.

Hovedfokus ligger på kjendis-drapssaken, mens sakene om en feilaktig dømt (som Haller føler skyldfølelse over), samt Hallers første kone, statsadvokaten Maggie McPherson (Neve Campbell), med «århundres» sak, bare blir for støy og distraksjoner.

I tillegg kastes alt for meget tid bort i døsende, endeløse, og repeterende rettsscener; der partene slår hverandre i hodet med lovtolkninger og «smarte» vendinger.

Heri ligger hovedproblemet til førstesesongen av The Lincoln Lawyer, 10 episoder, og over åtte timers spilletid er alt for meget sett i forhold til materialet sesongen baserer seg på.

The Lincoln Lawyer sesong 1 4 The Lincoln Lawyer sesong 1 10 The Lincoln Lawyer sesong 1 5 The Lincoln Lawyer sesong 1 7 The Lincoln Lawyer sesong 1 8 The Lincoln Lawyer sesong 1 2
<
>
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

Endimensjonale karakterer

Det er alltid en utfordring å fylle store sko, og det skal sies, McConaughey var i sitt ess som Haller. Manuel Garcia-Rulfo er mer tro mot grunnmaterialet (Connelly har skrevet ham som halvt latino, med mexicansk mor), og han gjør en solid rolle som utrettelig advokat, men han mangler det fandenivoldske glimtet i øyet, frekkheten og lekenheten som vi assosierer med Haller fra bøkene; og som McConaughey tok på kornet.

Les også The Lincoln Lawyer Matthew McConaughey er kjent for sine sleipe/sjarmerende rollefigurer i utallige tomme romantiske komedier, uten å imponere nevneverdig; i The Lincoln Lawyer derimot har han funnet en rolle som passer ham perfekt!

Neve Campbell og Ntare G. M. Mwine gjør begge gode rolleprestasjoner, men derutover blir for mange av karakterene for karikerte og endimensjonale. Spesielt sliter vi med å tro på statsadvokaten som skal «ta rotta» på Haller. Herregud så pinlig lite subtilt, og for en animert person.

Angus Sampson, som Hallers «muskler» er i overkant endimensjonal, mens Hallers assistent (og tredjekone), Lorna (Becki Newton, fra How I Met Your Mother) og sjåføren (Jazz Raycole) imponerer. De fremstår som ekte, troverdige personer. Komplekse og med en historie å fortelle.

Og, helt avslutningsvis, vedkommende som har hatt ansvaret for green screen under de mange bilscenene burde få sparken. Du verden så amatørmessig! Og, hvorfor i all verden skal Haller i all hovedsak kjøres rundt i noen monster-SUV-er av noen Lincoln’er, og ikke den klassiske bilen? Vel, det må dere nok spørre markedsavdelingen hos Lincoln om…

Uengasjerende

Det som kunne bli en av årets beste serie, har Netflix skuslet bort ved å ikke ha nok fokus på historien, personer vi ikke makter å engasjere oss i, samt (mistenker vi) et for stramt budsjett.

Serien har definitivt sine gode øyeblikk, med de drukner dessverre i mengder med fullstendig middelmådig TV-krim, som det går tretten på dusinet av. 3 stjerner.

Anmeldelse er basert på samtlige av de 10 episodene, som slippes i sin helhet på Netflix den 13. mai.

PS! I Connellys roman er det faktisk Harry Bosch som etterforsker drapet på Vincent, men på grunn av krangel om rettigheter (Prime Video eier Bosch) kan de dessverre ikke møtes i Haller-serien (som jo Netflix sitter på rettighetene til); synd, for det kunne for alvor ha spritet opp serien.

Les også Alle nye strømmetitler, mai Disse seriene/filmene kan du strømme i mai - og nå vender Stranger Things tilbake!
Stranger Things sesong 4 1
The Lincoln Lawyer sesong 1 6
The Lincoln Lawyer, sesong 1 (Foto: Netflix)

Fakta
  • Netflix
  • Release: 13. mai 2022
  • Regi: David Grossman
  • Med: Manuel Garcia-Rulfo, Neve Campbell, Christopher Gorham, Ntare G. M. Mwine, Becki Newton, Angus Sampson, Jazz Raycole, Krista Warner, Angelo Soto
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 8:00 t.
  • Karakter: 3
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Netflix gjør Spatial Audio tilgjengelig på flere titler Men du må være Premium-abonnement for å dra nytte av godlyden.
Mer mafiaforviklinger fra Stallone & Co! Fans av en tørrvittig, hardtslående (men myk på innsiden) Sly Stallone kan nå se frem til oppfølgeren.
Kokainsnorterne er tilbake! Hedonistene på Aker Brygge har mer heroin, og viagra, i safen!
Klart for sesong 2! Sopp-zombie-serien har virkelig slått an hos både publikum og kritikere - nå gir HBO Max grønt lys for sesong 2.
Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, og en perfekt castet Jeremy Renner, serverer oss beinhard sosialrealisme, og gangsterhelvete – på inn- og utsiden av murene.
Følg Lyd & Bilde