TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Bosch, sesong 7

En personlig sorti for Bosch

Den dedikerte LA-politietterforskeren takker av med en bunnsolid avslutningssesong.

forfatter
Publisert 20.07.21 - 00:01
Karakter
Krim
Bosch, sesong 7

Titus Welliver har gjennom seks sesonger personifisert den arketypiske, amerikanske politietterforskeren Harry Bosch, til forfatter Michael Connelly.

Basert på den omfattende bokserien (den 9. november kommer den 23. (!) Bosch-boken, The Dark Hours) til Connelly, som også er utøvende produsent, blir vi med den erfarne etterforskeren, og krigsveteranen, på nye og gamle mordmysterier i forsofne Englenes by.

https://youtu.be/nkA7xFnndfg

Som sedvanlig, så begynner Bosch-sesongen litt trådt, der det denne runden er hentet drapsgåter fra de to romanene The Burning Room (2014) og The Concrete Blonde (1994). Handlingene fra de to bøkene flettes elegant sammen, satt til nåtidens Los Angeles.

Bosch-serien har aldri vært heseblesende actionkrim, tettpakket med adrenalinpumpende biljakter og skytescener. Det vi får servert er nitidig, stort sett realistisk, politiarbeide, der vitner utspørres, spor etterforskes og gamle mordmapper endevendes.

Les også Nok en solid Bosch-sesong Inne i sin sjette sesong viser krimserien om LA-etterforskeren, Bosch, få svakhetstegn – men her er det heller ikke mye som minner om fornyelse.

Den sannhetssøkende Bosch har alltid levd under mantraet: «Everybody counts, or nobody counts!». Rettferdigheten skal skje fyldes, dog viker han ikke av veien for å operere i lovens gråsoner for at de som virkelig fortjener det skal få sin straff. I den avsluttende sesongen blir hans leveregel til gangs satt på prøve.

Bosch får på bordet en forferdelig mordbrann, der fem mennesker i Latinokvartalet, herunder en tiårig mexicansk jentunge, brutalt bøter med livet. Mistanken rettes raskt mot tvilsom gjengkriminalitet, men Bosch aner at det pågår en dekkoperasjon – en operasjon som strekker seg høyt opp på myndighetsnivå.

Maddie (Madison Lintz), «Bosch, sesong 7» (Foto: HBO Nordic)

Harrys datter, Maddie (Madison Lintz) er fortsatt praktikant hos den beinharde advokaten Honey «Money» Chandler (Mimi Rogers). I forbindelse med forsvaret av en stor hvitsnippforbryter utsettes Chandler for et attentat, og dermed eksponeres også Maddie. Med fare for sin datters liv setter Bosch alt inn på å løses saken, og avdekke (kom)plottet.

På jobben sliter fortsatt Bosch’ partner, J. Edgar (Jamie Hector), LA-politiets mest velkledde etterforsker, med samvittighetsnag og anger, etter det nærmest iscenesatte drapet på avskummet Jacques Avril. Konsentrasjonsvansker, søvnmangel og sprit går utover jobben, og forholdet til Bosch. Samtidig eskalerer den åpenbare sexismen mot Grace Billets (Amy Aquino), og politisjefen, Irving (Lance Reddick) forsøkes skjøvet ut fra en ny periode i hjørnekontoret.

Bosch, sesong 7 (Foto: HBO Nordic)

Connelly startet sin karriere som krimreporter i amerikanske aviser, det merkes på hans autentiske tilnærming til stoffet. Vi tror på etterforskerne i LAPD, og lar oss virkelig overbevis av Bosch oppriktige oppbrakthet og indignasjon når systemet går ham imot og rettferdigheten trues. Welliver har alltid vært seriens fremste styrke, med sin sindige ro, subtile tilnærming til stoffet og overbevisende innlevelse er han troverdig som dedikert politimann og engasjert familiefar.

Noen klisjeer henger fast, historien om sexisme blir litt overflatisk og lemfeldig behandlet, med en påtatt inkompetent sjef – her oser det av «politisk korrekt» manusarbeidet. Også Bosch’ trøblete forhold til Irving (mannen med den stiveste gange i TV-historien) blir etter 7 sesonger mer komisk enn troverdig. Det er når det blir høyst personlig for Harry at serien er på sitt beste – og på dette feltet lykkes avslutningssesongen til det fulle.

Bosch, sesong 7_4 Bosch, sesong 7_1 Bosch, sesong 7_6
<
>
Bosch, sesong 7 (Foto: HBO Nordic)

Sesongen består (visstnok av budsjettmessige årsaker) av kun 8 (mot normalt 10) episoder – uten at det gjør noe. Det blir en tightere historie med litt mer driv enn de foregående sesongene. Samtidig bærer syvendesesongen preg av å være oppsummerende, der løse tråder samles, og gamle kjente takkes av. 5 stjerner.

Vi kommer til å savne Harry Bosch, nynnende til sin jazz fra sitt eklatante high end hi-fi-anlegg, med en kold øl i hånden, stirrende ut i nattemørket fra LAs best utsikt. Heldigvis bærer avslutningen bud om at alt ikke er helt over; og, til neste år kommer Netflix med serien om Bosch’ halvbror, Mick Haller.

Les også Ny Netflix-krimserie Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.

PS! Det ligger krøll i overgangsfasen med visningsrettighetene til denne Prime Video Original-serien. I Norden får du per dags dato faktisk ikke sett den hos Prime Video (som har produsert og eier rettighetene til serien), men kun hos HBO Nordic (med dertil dårlig billedkvalitet).

HBO er åpenbart inne i siste fase av å ha rettigheten i Norden, for de ville ikke engang gi pressen adgang til serien på forhånd. Vi tipper den forsvinner fra HBO (og blir tilgjengelig på Prime Video) så snart HBO Max lanseres i Norden (september/oktober).

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • HBO Nordic
 • Release: 26. juni 2021
 • Regi: Alex Zakrzewski, Patrick Cady
 • Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Troy Evans, DaJuan Johnson
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 5:31 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Bosch Crime, Drama | February 6, 2014 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde