Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Bosch, sesong 7

En personlig sorti for Bosch

Den dedikerte LA-politietterforskeren takker av med en bunnsolid avslutningssesong.

Skrevet av / 20.07.21 - 00:01
Bosch, sesong 7
Tor Aavatsmark

Titus Welliver har gjennom seks sesonger personifisert den arketypiske, amerikanske politietterforskeren Harry Bosch, til forfatter Michael Connelly.

Basert på den omfattende bokserien (den 9. november kommer den 23. (!) Bosch-boken, The Dark Hours) til Connelly, som også er utøvende produsent, blir vi med den erfarne etterforskeren, og krigsveteranen, på nye og gamle mordmysterier i forsofne Englenes by.

Som sedvanlig, så begynner Bosch-sesongen litt trådt, der det denne runden er hentet drapsgåter fra de to romanene The Burning Room (2014) og The Concrete Blonde (1994). Handlingene fra de to bøkene flettes elegant sammen, satt til nåtidens Los Angeles.

Bosch-serien har aldri vært heseblesende actionkrim, tettpakket med adrenalinpumpende biljakter og skytescener. Det vi får servert er nitidig, stort sett realistisk, politiarbeide, der vitner utspørres, spor etterforskes og gamle mordmapper endevendes.

Les også Nok en solid Bosch-sesong Inne i sin sjette sesong viser krimserien om LA-etterforskeren, Bosch, få svakhetstegn – men her er det heller ikke mye som minner om fornyelse.

Den sannhetssøkende Bosch har alltid levd under mantraet: «Everybody counts, or nobody counts!». Rettferdigheten skal skje fyldes, dog viker han ikke av veien for å operere i lovens gråsoner for at de som virkelig fortjener det skal få sin straff. I den avsluttende sesongen blir hans leveregel til gangs satt på prøve.

Bosch får på bordet en forferdelig mordbrann, der fem mennesker i Latinokvartalet, herunder en tiårig mexicansk jentunge, brutalt bøter med livet. Mistanken rettes raskt mot tvilsom gjengkriminalitet, men Bosch aner at det pågår en dekkoperasjon – en operasjon som strekker seg høyt opp på myndighetsnivå.

Maddie (Madison Lintz), “Bosch, sesong 7” (Foto: HBO Nordic)

Harrys datter, Maddie (Madison Lintz) er fortsatt praktikant hos den beinharde advokaten Honey «Money» Chandler (Mimi Rogers). I forbindelse med forsvaret av en stor hvitsnippforbryter utsettes Chandler for et attentat, og dermed eksponeres også Maddie. Med fare for sin datters liv setter Bosch alt inn på å løses saken, og avdekke (kom)plottet.

På jobben sliter fortsatt Bosch’ partner, J. Edgar (Jamie Hector), LA-politiets mest velkledde etterforsker, med samvittighetsnag og anger, etter det nærmest iscenesatte drapet på avskummet Jacques Avril. Konsentrasjonsvansker, søvnmangel og sprit går utover jobben, og forholdet til Bosch. Samtidig eskalerer den åpenbare sexismen mot Grace Billets (Amy Aquino), og politisjefen, Irving (Lance Reddick) forsøkes skjøvet ut fra en ny periode i hjørnekontoret.

Bosch, sesong 7 (Foto: HBO Nordic)

Connelly startet sin karriere som krimreporter i amerikanske aviser, det merkes på hans autentiske tilnærming til stoffet. Vi tror på etterforskerne i LAPD, og lar oss virkelig overbevis av Bosch oppriktige oppbrakthet og indignasjon når systemet går ham imot og rettferdigheten trues. Welliver har alltid vært seriens fremste styrke, med sin sindige ro, subtile tilnærming til stoffet og overbevisende innlevelse er han troverdig som dedikert politimann og engasjert familiefar.

Noen klisjeer henger fast, historien om sexisme blir litt overflatisk og lemfeldig behandlet, med en påtatt inkompetent sjef – her oser det av «politisk korrekt» manusarbeidet. Også Bosch’ trøblete forhold til Irving (mannen med den stiveste gange i TV-historien) blir etter 7 sesonger mer komisk enn troverdig. Det er når det blir høyst personlig for Harry at serien er på sitt beste – og på dette feltet lykkes avslutningssesongen til det fulle.

Bosch, sesong 7_4 Bosch, sesong 7_1 Bosch, sesong 7_6
<
>
Bosch, sesong 7 (Foto: HBO Nordic)

Sesongen består (visstnok av budsjettmessige årsaker) av kun 8 (mot normalt 10) episoder – uten at det gjør noe. Det blir en tightere historie med litt mer driv enn de foregående sesongene. Samtidig bærer syvendesesongen preg av å være oppsummerende, der løse tråder samles, og gamle kjente takkes av. 5 stjerner.

Vi kommer til å savne Harry Bosch, nynnende til sin jazz fra sitt eklatante high end hi-fi-anlegg, med en kold øl i hånden, stirrende ut i nattemørket fra LAs best utsikt. Heldigvis bærer avslutningen bud om at alt ikke er helt over; og, til neste år kommer Netflix med serien om Bosch’ halvbror, Mick Haller.

Les også Ny Netflix-krimserie Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.

PS! Det ligger krøll i overgangsfasen med visningsrettighetene til denne Prime Video Original-serien. I Norden får du per dags dato faktisk ikke sett den hos Prime Video (som har produsert og eier rettighetene til serien), men kun hos HBO Nordic (med dertil dårlig billedkvalitet).

HBO er åpenbart inne i siste fase av å ha rettigheten i Norden, for de ville ikke engang gi pressen adgang til serien på forhånd. Vi tipper den forsvinner fra HBO (og blir tilgjengelig på Prime Video) så snart HBO Max lanseres i Norden (september/oktober).

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Karakter
Bosch, sesong 7

Fakta:

  • HBO Nordic
  • Release: 26. juni 2021
  • Regi: Alex Zakrzewski, Patrick Cady
  • Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Troy Evans, DaJuan Johnson
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 5:31 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Bosch, sesong 7 gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Lady in the Lake

Gnistrende originalt!

Anmeldelse: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Er det dette Costner forlot Yellowstone for?

Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Scroll to Top