TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Royalteen – Arvingen

På tide å legge ned monarkiet!

Netflix koker pinlig, tidvis amatørmessig, såpeopera-suppe av historien til det norske kronprinsparet.

forfatter
Publisert 15.08.22 - 10:31
Karakter
Drama
Royalteen – Arvingen

Det har bare gått knappe syv uker siden premieren på den seneste norske Netflix-filmen, Blasted: Gutta vs. aliens, men Ted Sarandos & Co ligger så visst ikke på latsiden med hensyn til lokalprodusert nordisk innhold.

Les også Ufullendt alien-sjarm Det var en tid da Netflix åpnet lommeboken, og sin enorme abonnementsmasse, for enhver håpefull filmnerd – den tiden er nok forbi.

Ser man på hvordan de internasjonale strømmeaktørene (ikke minst HBO Max) nå kutter i lokalt innhold, og legger til nedgangen Netflix opplever i abonnementsbasen, så vil nok ikke dette tempoet vedvare. Og, om kvaliteten skal være på nivå med den nye norske spillefilmen Royalteen: Arvingen, så er kanskje det like greit…

Les også Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.

 

Filmen er basert på første bok (Arvingen) i den populære tenårings-romanserien Halve kongeriket til forfatterinneduoen Randi Fuglehaug og Anne G. Halvorsen. Ester Schartum-Hansen står bak det miserable filmmanuskriptet.

Historien er løselig inspirert av det virkelige norske kronprinsparet, der Haakon begynte å date alenemoren Mette-Marit, med en broget fortid i bagasjen. Vi treffer på Lena (Ines H. Asserson), som nyinnflyttet til Oslo begynner på samme videregående skole som party-kronprins Karl Johan (Mathias Storhøi) og hans ufyselige søster, Margrethe (Elli R. M. Osborne).

Allerede etter første skoletime er Lena og «Kalle» nærmest blitt et par, og etter en Snap fra kronprinsen er de det nye store it-paret på skolen og i sosiale medier. Men er han kun er flørtende playboy-prins? Og, Gud forby!, hva om han skal finne ut av Lenas hemmeligheter fra fortiden, og grunnen til at familien flyttet fra Horten til hovedstaden?

Royalteen a 1
Lena (Ines H. Asserson), «Royalteen – Arvingen» (Foto: Netflix)

Ikke har vi lest boken, men filmen bærer preg av at dette er kiosklitteratur av verste sorten. En fullstendig oppkonstruert, kunstig suppe av sensasjon, eventyr og håpløs tenåringsromantikk. Uten hverken rot i virkeligheten eller snev av realisme. Og skuespillerne agerer da også deretter.

Dialogen er hårete, teatralsk unaturlig og fremføres (som oftest) av åpenbart usikre, og lite overbevisende, skuespillere. Slik håpløs fremføring av dialog har vi (heldigvis!) ikke sett i norsk film siden begynnelsen av 1980-tallet.

Brorparten av karakterene er stereotype til det parodiske; i fremste rekke representert ved den bitchy prinsesse Margrethe. Tenk de onde stesøstrene til Askepott! Så søkt og «eventyrlig» en mange av karakterene og den haltende dramaturgien.

Les også Askepott En av de virkelig store Disney-klassikerne, fra gullalderen, får nå sin vel fortjente Diamond Editon-utgave på Blu-ray. 62 år etter sin premiere skinner denne perlen som aldri før, og Walt Disney selv må smile lurt fra sin grav.

Party-kronprinsen, som historien hardt forsøker å få oss til å føle med, gestaltes av en usikker, og sterkt mumlende, Mathias Storhøi. Hans foreldre er en (ufrivillig) parodi verdig, mens foreldrene til Lena er så famlende og lite troverdige at vi tror nesten ikke vi har sett maken. Vi aner nesten konturene av en utilsiktet komedie.

Noe av det mest overraskende er at det faktisk er Per-Olav Sørensen som står for regien. Han har tidligere levert solide, og troverdige, serier som Kampen om tungtvannet, Quicksand – Störst av allt og Hjem til jul. Vi får tro at det er grunnmaterialet som denne gangen svikter så fundamentalt. Synd, for filmen tar opp viktige, dagsaktuelle utfordringer som dagens ungdom står overfor; som kroppspress, følelsen av utilstrekkelighet og, ikke minst, å konstant leve livet på Insta og Snap styrt av «Likes» og med faren for at noen skal dele upassende bilder/video.

Royalteen a 6 Royalteen a 5 Royalteen a 3 Royalteen a 2
<
>
Royalteen - Arvingen (Foto: Netflix)

Nei, den eneste som kommer ut med æren i behold, og vel så det, fra denne misæren, er Ines H. Asserson. Til tross for stundom håpløse replikker, så leverer hun (i sin andre spillefilm) en troverdig og ektefølt prestasjon, fri for kunstige fakter og koketteri. En person vi kan relatere oss til og føle med.

Et lille tankeeksperiment: Det ville da blitt en langt saftigere historie å lage en film om den norske prinsessen, og hennes forlovede, alternativ-sjarlatanen «Sjaman» Durek? Kunne blitt hysterisk morsomt!

For Royalteen: Arvingen deler vi ikke ut mer en to stusselige stjerner, hvorav begge tilegnes Assersons strålende prestasjon. Filmen får global premiere på Netflix den 17. august.

Royalteen a 4
Royalteen – Arvingen (Foto: Netflix)

Fakta
 • Netflix
 • Release: 17. august 2022
 • Regi: Per-Olav Sørensen
 • Med: Ines H. Asserson, Mathias Storhøi, Elli R. M. Osborne, Filip B. Ramberg, Amalie Sporsheim, Ina D. Ervik, Hannah L. Walberg, Vår S. Grønlie, Niels Skåber, Carmen A. Høilund
 • Genre: Drama
 • Land: Norge
 • År: 2022
 • Tid: 1:48 t.
 • Karakter: 2
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

En kommentar om “Se trailer – Exit, sesong 3!”

 1. Gleder meg!

  Men håper det ender godt for gutta! Altså at de rir ned i solnedgangen mere steinrik, glad og dopet enn noensinne!

  Ønsker ikke noe moralstory her!!!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Netflix gjør Spatial Audio tilgjengelig på flere titler Men du må være Premium-abonnement for å dra nytte av godlyden.
Mer mafiaforviklinger fra Stallone & Co! Fans av en tørrvittig, hardtslående (men myk på innsiden) Sly Stallone kan nå se frem til oppfølgeren.
Kokainsnorterne er tilbake! Hedonistene på Aker Brygge har mer heroin, og viagra, i safen!
Klart for sesong 2! Sopp-zombie-serien har virkelig slått an hos både publikum og kritikere - nå gir HBO Max grønt lys for sesong 2.
Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, og en perfekt castet Jeremy Renner, serverer oss beinhard sosialrealisme, og gangsterhelvete – på inn- og utsiden av murene.
Følg Lyd & Bilde