Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Pørni, sesong 3

Pørni har funnet formen, og fasongen

Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.

Skrevet av / 26.11.22 - 00:01
Pørni, sesong 3
Tor Aavatsmark

Som et eklatant friskt seriepust blåste Henriette Steenstrups (serieskaper og manusforfatter) hjertebarn, Pørni, inn i den nordiske seriejungelen våren 2021.

Hverdagslivet til den ekstremt omsorgsfulle, og altoppofrende, alenemoren med to kravstore døtre, en håpløs døgenikt/snylter av en eksmann, krevende jobb i barnevernet, skrantende sosialt liv og tiltagende hengepupper, traff virkelig en nerve blant Viaplays’ store publikum.

Vi fikk servert hverdagslige, ordinære høyst gjenkjennelige hendelser. Det hele satt i en lett tragikomisk kontekst, men alltid jordnært og sjeldent karikert. Vi falt umiddelbart for dette fullstendig uperfekte mennesket, med alle sine svakheter og høyst menneskelige feil.

 

Funnet formen

Andresesongen var solid, men opplevdes tidvis litt konstruert og preget av smått påtatt politisk korrekthet. Med tredje rund ut sitter livet og levnet til Pernille «Pørni» Middelthon (Henriette Steenstrup) som et skudd.

Steenstrup har denne sesongen funnet den perfekte balansen mellom hverdagens sosialrealisme, krevende tenåringsdøtre, et skrantende kjærlighetsliv, ungdomsproblemer, håpløse foreldre og forløsende, hjertevarme komiske øyeblikk.

Les også Henriette Steenstrups triumf! Varmt, sjarmerende, og sterkt vanedannende, hverdagsdrama med Steenstrup i sitt ess!

Familiek(a)os

Det lakker og lir mot jul i Middelthon-familien, men om du forventer en koselig feelgood førjulserie á la Love Actually eller Hjem til jul, så kjenner du ikke særlig godt til Pørni-konseptet.

Her er det klassisk familiekaos/-uenighet i hvem som skal feire jul hvor (noe vel de fleste bør kunne kjenne seg igjen i?), storforlangende døtre, krevende barnevernssaker, narkomane mødre, splittelse i venninnegjengen – og den evig tilbakevendende smerten over tapet av sin avdøde søster..

Siden sist har den lille familien flyttet inn i blokk, og eldstedatteren, Hanna (Vivild F. Berg), gjør seg klar til avreise for studier i Buenos Aires. Pørnis far har flyttet sammen med kjæresten (han kom plutselig «ut av skapet» som 65-åring!), kjærlighetslivet er så godt som ikke-eksisterende og Pørni tar, bokstavelig talt, med seg jobben hjem – hver kveld.

Pørni, sesong 3 (Foto: Viaplay)

Som en stormvind

Ingen tvil om at Steenstrup er seriens stjerne, og sterkeste kort. Hun er glimrende som den underfundige, dog fullstendig gjennomsnittlige, alenemoren som gjør sitt beste for å alltid please andre. Det sagt, hennes serie-datter, den fyrrige Vivild F. Berg, tar enhver scene hun er med i med storm.

Berg slår opp døren, styrter inn i det – og fullstendig eier rommet. Hanna er en lettere karikert, opposisjonell, tenåringsdatter; men også så mye mer. I brytningsfasen mellom tenåring og ung voksen balanserer Berg hennes ekstatiske personlighet aldeles fremragende, og får frem nyansene og konflikten mellom ung/uansvarlig og moden og omsorgsfull. Vi blir vitne til en stjerne i støpeskjeen.

Pørni, sesong 3 (Foto: Viaplay)

Alt i alt oppleves hele settingen, og persongalleriet, mer genuine denne runden. Det virker som Pørni har funnet rammene sine, og perfeksjonert konseptet. Selv om det kan fremstå strømlinjeformet er det beundringsverdig hvor Steenstrup tar de mange hverdagslige situasjonene på kornet. Tverre tenåringer, håpløs eksmann, bedritne omsorgspersoner, intetsigende foreldremøter, og et liv som tilrettelegger, der utakk er verdens lønn. Hatten av for hverdags-mammaen!

Eneste vi finner å trekke for er at Steenstrup ønsker å klemme inn litt for mange temaer på den, relativt, korte spilletiden. Vi skal innom haugevis med mislykkede foreldre, mobbing på sosiale medier, venninnekonflikt, idiotiske eksmenn, sjokket etter å sitte igjen når barna flytter ut og foreldre som etter hvert trenger omsorg. Sesongen hadde nok fungert enda bedre om Viaplay hadde hatt budsjett til åtte episoder.

Pørni, sesong 3_1 (5) Pørni, sesong 3_1 (4) Pørni, sesong 3_1 (3)
<
>
Pørni, sesong 3 (Foto: Viaplay)
Les også Det er valgår i Montana Femtesesongen av Taylor Sheridans suksesserie samler all Montanas makt i Dutton-dynastiets hender.

Nordisk suksess

Pørni er (heldigvis) så langt unna amerikansk sitcom som man kan komme, og et levende bevis på hva en nordisk produksjon kan få til av utsøkt underholdning, der man lykkes med å kombinere det jordnære, menneskelige og krydre det hele med befriende smittende, hjertevarm humor. 6 stjerner!

Anmeldelsen er basert på samtlige episoder.

Sesong 3 består av seks episoder, og de første to slippes første søndag i advent, søndag den 27. november. Deretter kommer to nye episoder i uken de to påfølgende søndagene.

Pørni, sesong 3 (Foto: Viaplay)

Karakter
Pørni, sesong 3

Fakta:

  • Viaplay
  • Release: 27. november 2022
  • Regi: Peter Næss
  • Med: Henriette Steenstrup, Oddgeir Thune, Vivild F. Berg, Agnes Kittelsen, Gunnar Eiriksson, Ulrikke H. døvigen, Nils Ole Oftebro, Henrik Mestad, Jan G. Røise, Ebba J. Öberg, Anne Marit Jacobsen, Deniz Kaja
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2022
  • Tid: 2:50 t.
  • Karakter: 6

Pørni, sesong 1

Det usminkede hverdagslivet

Varmt, sjarmerende, og sterkt vanedannende, hverdagsdrama med Steenstrup i sitt ess!

Les videre

Pørni, sesong 2

Hverdagsheltinnen stabler seg videre

Nok en gang serverer Henriette Steenstrup fortreffelig, varmhjertet, tragikomisk hverdagsdrama.

Les videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Pørni, sesong 3 gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Scroll to Top