Anmeldelse: Bjørnstad, sesong 1

Bjørnen sover

HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.
Karakter
Drama
Bjørnstad, sesong 1
Annonse
Annonse
forfatter

Med stadig flere aktører som kjemper om forbrukerens strømmekroner satser flere av de ledende tjenestene på mer lokalt innhold for å tiltrekke seg abonnenter. Netflix har blant annet lansert The Rain, Quicksand – Störst av allt og Ragnarok, mens HBO har kommet med Beforeigners og Gösta.

I sin tredje nordiske TV-serie baserer HBO manuset på romanen (2016) til Fredrik Backman. Plottet er både dagsaktuelt og interessant, men serien har dessverre blitt en slapp og uinspirerende affære. Faktisk mer irriterende enn fengslende.

 

Vi er definitivt i Norrland! I en nedslitt, fraflytningstruet småby som på alle måter mest minner om en by midt ute i de dype skoger fra Sovjetunionens tid på 1980-tallet, kommer byens store sønn tilbake fra suksess i det store utlandet.

Annonse

Peter Andersson (Ulf Stenberg) har i flere år spilt hockey på elitenivå i NHL-ligaen i Canada, nå tar han med seg tenåringsbarna og fruen til barndomsbyen. Med seg i bagasjen bærer de på en familietragedie, en hendelse som bare er feiet under teppet.

Plottet minner til en viss grad om The Way Back, der byens store helt vender hjem for å redde byens fortapte sportslag, men Stenberg er ikke like tørst som Affleck. Der Affleck fikk i oppgave å redde et fallert basketlag er det kun én idrett som gjelder i Björnstad – HOCKEY!

Peter ansettes for å trene A-laget, men innser raskt at det er langt forbi mulighetene for å reddes, så han påtar seg å trene juniorlaget, og oppnår raskt suksess. Så blir datteren hans voldtatt.

Bjørnstad, sesong 1 (Foto: HBO)

Biørnstad tar opp en høyst dagsaktuell problematikk med unges festkultur, gråsoner rundt samtykke, naive voksne, seksuelle overgrep og, ikke minst, påfølgende «overgrep» i sosiale medier. Men serien svikter både med hensyn til troverdige karakterer og dramaturgi.

Det er helt greit at man har besluttet at settingen skal være i skitne brungrå farger, for å riktig understreke hvor nitrist byen og tilværelsen er i dette øde, forfrosne småbyhelvete; men husene, interiøret, klærne og frisyrene ser, merkelig nok, ut som de har stått uforandret siden 1975. Det til tross for at handlingen foregår i nåtid.

Annonse

Det skurre ytterligere ved at NHL-spilleren (som sikkert har tjent 2 million i måneden) bor i en gammel, forslitt rønne av et hus.

Les også
Trenger du virkelig Disney+? Med lanseringen av Disney+ er strømmekrigen for alvor i gang, men hvilke strømmeabonnement MÅ du ha?

Alt dette kan skrives på kontoen for bevisste, kunstneriske, valg, for å forsterke/underbygge historien, langt verre er det at flere av hovedpersonene er så karikerte og urealistiske at vi gremmes.

Far til det unge hockeytalentet Kevin er en tvers igjennom usympatisk psykopatjævel av rang. Helt sikkert et reflektert valg fra forfatterens side, men vi kjøper faktisk ikke en så tvers igjennom unyansert person. Flere av handlingene til karakterene er ubegrunnet og høyst usannsynlig. Manuset er gjennomgående lite subtilt, sort/hvitt, og flere av bihistoriene blir kun det, sidehistorier uten hverken hode eller hale.

Da står det bedre til med ungdommen, som får mye ut av en heller platt dialog; men selv de klarer ikke å løfte dramaet nevneverdig til at vi orker å engasjere oss i dem og deres skjebne – det narrative blir for konstruert, unyansert og søkt.

Bjørnstad, sesong 1_9 Bjørnstad, sesong 1_7 Bjørnstad, sesong 1_6 Bjørnstad, sesong 1_4 Bjørnstad, sesong 1_3 Bjørnstad, sesong 1_2
<
>
Bjørnstad, sesong 1 (Foto: HBO)

Er du dog en die hard ishockey-fan vil du nok finne en viss glede i Bjørnstad – for her er det viet mye skjermtid til rene ishockeykamper. Godt koreografert og spennende trefninger på isen, i en by der hockey er det eneste innbyggere ånder og lever for – resten av plottet er dessverre langt fra like fascinerende.

Annonse

Bjørnstad er en serie du med god samvittighet kan hoppe elegant over. 3 svake, høyst middelmådige, stjerner.

Bjørnstad, sesong 1 (Foto: HBO)

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • HBO
  • Release: 19. oktober 2020
  • Regi: Peter Grönlund
  • Med: Miriam Ingrid, Oliver Dufåker, Ulf Stenberg, Tobias Zilliacus, Aliette Opheim, Otto Fahlgren
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2020
  • Tid: 4:15 t.
  • Karakter: 3
IMDB Rating
Summary:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.