Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Barracuda Queens, sesong 1

Lett overfladisk om virkelighetsfjerne rikmannspiker

Netflix gir oss den kvinnelige party-svensken.

Skrevet av / 05.06.23 - 00:01
Barracuda Queens, sesong 1
Tor Aavatsmark

Netflix har hatt stor suksess med sine lokalproduserte nordiske serier – i særdeleshet produksjoner rettet mot ungdomssegmentet; som Quicksand – Störst av allt, Young Royals, The Rain, Ragnarok og Royalteen.

Les også Partyprinsen! Netflix tar et svensk skråblikk på kongefamilien – og det å være annerledes.

I dag lanserer strømmegiganten en ny svensk ungdomsserie, basert på virkelige (helt utrolige) hendelser fra Sverige anno 1995.

I rikmannsforstaden Djursholm har de velstående tenåringsjentene Klara (Tindra Monsen) og Frida Rapp (Sandra S. Zuboviz), samt Lollo (Alva Bratt) og (den litt mindre bemidlede) Mia (Tea Stjärne) sin egen jentegjeng, som går under den smått hissige navnet «Barracuda».

Barracuda Queens, sesong 1 (Foto: Netflix)

De har hengt sammen gjennom hele ungdomstiden, og tilbringer helgene på foreldrenes luksuriøse sommerhus eller poshe partysteder som Båstad.

Etter en helg som gikk en anelse over styr, sitter jentene fortvilet tilbake med en American Express-regning på voksne 175.000,- Gode råd blir dyre, og etter at en overberuset Klare stjeler med seg en luksusklokke på fest, leder det ene tjuveriet til det andre; og problemene baller på seg.

 

Etter at de treffer på nyinnflyttede Amina (Sarah Gustafsson) går jentene nærmeste berserk, mindre alle hemninger og raner seg igjennom den ene luksusvillaen etter den andre. Dyre klokker, smykker, malerier og sågar vin (og stålamper!) havner i jentenes hender. Det handler ikke lenger om å dekke kredittkortgjelden, men jakten etter kicket de får av å rundstjele familienes omgangskrets (der mennene ligger på omgang med naboens koner, mens jentene lusker rundt i nattens mulm og mørke).

Det er en smått fascinerende historie serieskaper Camilla Ahlgren har dramatisert seg frem til ut av virkelighetens «Lidingöligan». Dessverre har man falt på det enkle valget med å gjøre persongalleriet i overkant karikerte og stereotype. De er alle bortskjemte, virkelighetsfjerne, mangler bakkekontakt og sosiale antenner.

Nihilismen råder og empatien er fraværende (eksemplifisert ved Aminas nedverdigende behandling av familiens filippinske hushjelp). Sønnene kjører Porsche, klasker tennis og er gjennomgående ufyselige. Alt selvsagt bevisste valg fra crewet bak, for å dramatisere og «sprite opp» historien.

Barracuda Queens, sesong 1 (Foto: Netflix)

Det sagt så leverer jentene troverdige rolletolkninger av disse lett usympatiske og selvforherligende tenåringene. Vi blir ikke klokere på dem underveis, men vi ler med dem, og lar oss stadig vekk overraske over dere eklatante dumskap og uvørenhet. Her ofres ikke morgendagen, og/eller eventuelle konsekvenser, én eneste tanke!

En slankepille-knaskende mor, med store skylapper, som er mest opptatt av å opprettholde fasaden, er blant seriene sterkeste kort. Bond-piken Izabella Scorupco spiller henne med fynd, bravur og leken spissfindighet.

Barracuda Queens Barracuda Queens Barracuda Queens Barracuda Queens Barracuda Queens Barracuda Queens
<
>
Barracuda Queens, sesong 1 (Foto: Netflix)

I fjor serverte Netflix oss en annen svensk serie, også den basert på en erkekriminell sann historie. Clark fortalte livsløgnene til den uforlignelige bankraneren Clark Olofsson, som nærmest ble en folkehelt etter alle sine gentlemansran. Bill Skarsgård var superb i fortellingen om mannen bak Stockholmssyndromet, i en elegant røverhistoriestil. Kraftig overdrevet og ofte hysterisk morsomt.

Les også Stockholmsyndromet Den notorisk kriminelle mannen bak Stockholmsyndromet har blitt til en særs fornøyelig krimkomedie.

Barracuda Queens derimot, faller litt mellom to stoler, der den ikke helt klarer å bestemme seg for om den skal være crazy-komikk, eller et mer seriøst krimdrama. Manuset forsøker å være frekt, feelgood, komisk og problematiserende oppvekstdrama på en og samme gang – og det fungere ikke så godt hele tiden.

I tillegg er serien (tross sine tre timer) for lang. Midtpartiet går nærmest i sirkel og repeterer seg selv, mens karakterene står stille. Historien vill tjent på å bli produsert som en knapp to timers spillefilm, i stedet for å tvære ut det narrative over tre timer pluss. 3 helt ok stjerner til en severdig, men lett forglemmelig og smått overfladisk, røverhistorie.

Les også Siste snort med gjengen Etter tre sesonger begynner både hovedkarakterene og serien å vise tretthetstegn. Men finalesesongen er vel verdt å få med seg.

Barracuda Queens har global Netflix-premiere i dag (5. juni), og anmeldelsen er basert på hele sesongen.

Barracuda Queens, sesong 1 (Foto: Netflix)

Karakter
Barracuda Queens, sesong 1

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 5. juni 2023
  • Regi: Amanda Adolfsson
  • Med: Alva Bratt, Tindra Monsen, Sandra Zubovic, Tea Stjärne, Sarah Gustafsson, Carsten Björnlund, Izabella Scorupco, Max Ulveson, Johannes Kuhnke, Mirja Turestedt, Michaela Thorsén, Meliz Kargles, Gino Estera
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2023
  • Tid: 3:11 t.
  • Karakter: 3
  • IMDb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Barracuda Queens, sesong 1 gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Lady in the Lake

Gnistrende originalt!

Anmeldelse: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Er det dette Costner forlot Yellowstone for?

Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Scroll to Top