TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Young Royals, sesong 1

Sveriges plagede prins

Netflix tar et svensk skråblikk på kongefamilien – og det å være annerledes.

forfatter
Publisert 30.06.21 - 00:01
Karakter
Drama
Young Royals, sesong 1

En av Netflix’ aller største serie-suksesser er The Crown, som tilnærmet dokumentarisk tar for seg det forkvaklede livet til den britiske kongefamilien. Over fire overdådige sesonger har vi fulgt livet til dronning Elisabeth, med familiemedlemmenes skandaler, triumfer og tragedier.

Les også Fortsatt en av de beste seriene! Med Diana på banen får vi for alvor et dystert innblikk i den følelsesmessig avstumpede britiske kongefamilien.

Nå lanserer Netflix en ny serie med europeiske kongelige i hovedrollen; denne gangen er det Sveriges kongehus som står for dramatikken. Men Young Royals er på ingen måte en svensk versjon av «The Crown».

https://youtu.be/lCip8Hjz_U4

Etter litt for mye utagerende festing, med påfølgende urovekkende videoer spredt i sosiale medier, bestemmer den svenske kongefamilien seg for at prins Wilhelm (Edvin Ryding) skal tas ut av den offentlige skolen, og starte på en fornem privatskole.

Av gårde til Hillerska kostskole bærer det med en noget motvillig prins. Her gikk i sin tid storebroren, kronprins Erik (Ivar Forsling), og fikk sin kongelig passende dannelsesreise. Men Wilhelm er ikke like komfortabel i de rojale sko, livet i medienes søkelys og det å alltid skulle opptre korrekt og skikkelig. Egentlig drømmer han kun om et normalt liv – som han selv sier: «Jeg har ikke bedt om dette livet!»

Young Royals, sesong 1 (Foto: Netflix)

Likesom The Crown tar for seg alle de triste skjebnene som tilfeldigvis (uheldigvis!) har blitt født inn i en offentlig rolle de overhodet ikke ønsker, så er prins Wilhelm i Young Royals i samme situasjon som prins Charles. Men der stopper da også, i all hovedsak, likheten. Det er ikke den rojale tvangstrøye per se som er Young Royals hovedanliggende, men Wilhelms «problematiske»/ukonvensjonelle kjærlighetsliv.

I det Wilhelm, brått og uventet, rykker opp i arverekken må han ta et livsomkalfatrende valg: Kjærligheten eller plikten til posisjonen og fedrelandet. Det fremstår dessverre som om serieskaper og manusforfatter (Lisa Ambjörn) på forhånd har bestemt seg for hvilke karaktertyper de skal ha med, og så skrevet handlingen rundt dem. Det oppfattes ofte konstruert, kunstig og lite troverdig. Young Royals tråkker ikke akkurat opp nye stier og er sjelden uforutsigbar; det sagt, så tar den (heldigvis) noen uventede vendinger mot slutten.

Young Royals, sesong 1 (Foto: Netflix)

Ryding (Gåsmamman) gjør en mer enn habil rolle som den usikre, frustrerte prinsen, som blir presset inn i hoffets strikte regler og «folkets» forventninger. Men han er, frustrerende nok, omkranset av for mange hule karakterer. Ikke minst irriterer vi oss over hans eklatant sleipe/uspiselige tremenning, August (Malte Gårdinger); som vi seere fra første sekund av gjennomskuer som et råttent eple.

August er en ren klisjé av en karakter som er der for å kreere drama og konflikt. Fryktelig lite troverdig, og lett gjennomskuelig. Det samme kan sies om rikmannsdatteren Felicie (Nikita Uggla), men en særdeles anstrengende mor, som umiddelbart legger seg etter prinsen, på grunn av status og posisjon

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

De gamle er fortsatt eldst, og Pernilla August (som dronningen) eier alle scenene hun er med i. Vi skulle ønske vi kunne sett mer til relasjonen mellom Wilhelm og hans foreldre – men her har serieskaperne (Netflix-vennlig nok) valgt å fokusere på «high school-livet».

For at vi «ordinære» skal ha noen å relatere oss med, han Ambjörn skrevet inn Simon og Sara. Et søskenpar med multikulturell bakgrunn fra middelklassen, med en alkoholisert far, som er kommet inn på skolen med stipend. Omar Rudberg gjør en imponerende rolle som den homofile gutten som føler seg fullstendig på utsiden av samfunnet, og gjerne vil være en del av gjengen.

_MG_8901.CR2 Young Royals, sesong 1_8 Young Royals, sesong 1_15 Young Royals, sesong 1_14 Young Royals, sesong 1_11 Young Royals, sesong 1_10 Young Royals, sesong 1_12 Young Royals, sesong 1_13 _D1A7275.CR2 _D1A7916.CR2 Young Royals, sesong 1_9 _DSC7826.tif
<
>
Young Royals, sesong 1 (Foto: Netflix)

Young Royals florerer med stereotype karakterer, et handlingsforløp som halter og et enerverende musikkspor, som overhodet ikke matcher tematikken. For ofte blir vi sittende i småstuss over karakterenes merkelige og søkte handlingsvalg.

Synd, for historien om de to unge, usikre, gutten har noe skjørt og ømt ved seg, som dessverre (i stor grad) forblir uforløst. En alvorlig tematikk får en for lettvint/overflatisk behandling. 3 sterke stjerner.

Les også Et uanstendig forslag… Herlig sjarmerende samtidsdrama med gjenkjennbare konflikter og utfordringer.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 1. juli 2021
 • Regi: Rojda Sekersöz
 • Med: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argento, Nikita Uggla, Pernilla August, Nathalie Varli, Felicia Truedsson, Mimmi Cyon, Ingela Olsson, Livia Millhagen, David Lenneman
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2021
 • Tid: 4:45 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
Young Royals Drama, Romance | July 1, 2021 (Sweden) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde