Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Alaska Daily, sesong 1

Ujevn kulturkonflikt i Arktis

En gravejournalist fra New York blir stilt overfor helt andre utfordringer, og må justere kursen, i møte med USAs største stat.

Skrevet av / 25.02.23 - 10:31
Alaska Daily, sesong 1
Tor Aavatsmark

Ignorering av vedvarende overgrep, og sågar drap, mot urbefolkningen er noe som har blitt fremstilt i en rekke serier og filmer tidligere. Få har lyktes så godt som Taylor Sheridan (Yellowstone, 1923) og Jeremy Renner gjorde med Wind River.

Serieskaper Tom McCarthy fletter denne betente tematikken sammen med undersøkende journalistikk, med et bakteppe av de dramatiske endringene som printmedier står overfor. Alaska Daily har blitt en smått fascinerende serie, dog i overkant lite subtil, forutsigbar og ujevn. Alaskas overveldende natur alene kan ikke bære serien.

Les også Wind River En ung indianerkvinne voldtas brutalt og fryser ihjel, men storsamfunnet ser ikke ut til å løfte en finger.

Eileen Fitzgerald (Hilary Swank, Million Dollar Baby) har kremjobben som gravende journalist i en av New Yorks største avviser. I en scoop-sak der hun tilsynelatende avslører den nye forsvarsministeren, blir redaksjonen nødt til å trekke artikkelen etter at en varsler trekkes i tvil. På hodet ut i arbeidsledighet bærer det for stjernereporten.

Inn på banen kommer hennes tidligere sjef, Stanley Cornik (Jeff Perry), som nå er sjefredaktør i Alaskas (!) største avis; men storbyjenta Eileen har så visst ingen planer om å skifte beite til en småbyavis i ødemarken.

 

Etter noen dagers gnagende tvil, lysten på en ny start, setter Eileen seg på første fly til Anchorage. Saken Cornik har luftet for henne, om en kvinnelig urinnvåner som ble funnet ille tilredt og død, men som politiet eklatant velger å ignorere, har pirret hennes journalistiske urinstinkter.

Selvsagt kommer den kjepphøye, rikelig arrogant storby-reporteren på kant med alle sine nye kollegaer, det lokale politiet og de innfødte. Hun buser frem som en bulldoser med skylapper, og er overbevist om at hun vet best i ett og alt. Ei heller ønsker hun å samarbeide med sine «enfoldige» kollegaer. Her har McCarthy gjort protagonisten en skikkelig bjørnetjeneste; hun fremstår (sine angstanfall til tross) ofte latterlig karikert og stereotyp.

Alaska Daily, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Troverdigheten hennes svekkes ytterligere ved at den meriterte reporteren tilsynelatende har så liten selvinnsikt, at hun lar sitt oppblåste ego svekke saken hun jobber med. Det sagt, serieskaper (og manusforfatter) demper henne litt utover sesongen, og plottet som avdekkes, med åpenlys og systematisk rasisme, er både aktuelt og skremmende fascinerende. Og nok en gang beviser Swank hvilke skuespillerkvaliteter som bor i henne.

Alaska Daily, sesong 1_7 Alaska Daily, sesong 1_5 MATT MALLOY, JEFF PERRY Alaska Daily, sesong 1_1
<
>
Alaska Daily, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

For dem av oss som jobbe innenfor media ligger det et ekstra tiltalende element i Alaska Daily, i seriens fokus på tøffe arbeidsvilkår for journalister som en følge av sviktende opplagstall og forduftede annonseinntekter. Dessverre velger McCarthy også å angripe dette feltet på en heller klisjemessig, og lett overfladisk, måte.

Sesong 1 består av 11 episoder, hvorav anmelderen kun har sett fire av dem. Med tiltagende skittent politisk spill og et økende omfang av savnede personer som har fått saken sin skjøvet under teppe, vokser faktisk serien på oss. Den er så absolutt ikke spesielt original, men settingen i eksotiske Alaska og fokus på urbefolkningens skammelige kår (i moderne tid), gjør den til en serie vi ønsker å følge videre. 4 svake stjerner. En serie med (uforløst) potensial!

Les også Her ser du Yellowstone! Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?
Alaska Daily, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Karakter
Alaska Daily, sesong 1

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 3. februar 2023
  • Regi: Tom McCarthy
  • Med: Hilary Swank, Jeff Perry, Grace Dove, Craig Frank, Matt Malloy, Ami Park, Meredith Holzman
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 7:20 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Anmeldelse: Fallout, sesong 1

Mer enn bare «okidoki»

Anmeldelse: Ripley

G(alt)enialt sjarmerende

TIPS: Påskekrim 2024 – serie- og filmtips

Anbefalt påskekrim

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del I

Klassisk Lindgren!

Scroll to Top