Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Slik ser du Yellowstone, 1883 og 1923

Serieskaper Taylor Sheridan er blant de hottesteste navnene innen strømmebransjen om dagen - men hvor (og hvordan) får du sett alle hans eminente serier?

Skrevet av / 26.01.23 - 10:01
Slik ser du Yellowstone, 1883 og 1923

Serieskaper Taylor Sheridan står bak megasuksesser, og publikumsfavoritter, som Yellowstone, 1883, 1923, Mayor of Kingstown, Tulsa King – samt kommende Lioness, 1883: The Bass Reeves Story og 6666.

En av TV-seriene som til gangs har vunnet en stadig større tilhengerskare de siste årene, er det moderne westerndramaet Yellowstone, med Kevin Costner i hovedrollen.

Yellowstone

Yellowstone er satt til dagens Montana og sentrerer rundt kvegdynastiet til den innflytelsesrike Dutton-familien, og alle dens intriger, konflikter og åpenbare, utilslørte maktbegjær.

Les også Det er valgår i Montana Femtesesongen av Taylor Sheridans suksesserie samler all Montanas makt i Dutton-dynastiets hender.

Pater familias er John Dutton, forbilledlig gestaltet av Costner. Over fire sesonger har vi fulgt strabasene for å bevare farmen, kvegdriften og sin levemåte – med alle tenkelige midler.

Yellowstone, sesong 5 (Foto: SkyShowtime)

Førsteinntrykket vårt av denne moderne westernserien, var definitivt ingen dårlig serie, men en tidvis litt i overkant såpeserie á la Falcon Crest.

Dog, serien har så til gangs «vokst» på oss, og tredje- samt fjerdesesongen fikk oss fullstendig hektet på livet til den outrerte Dutton-familien, med kvegbaron John Dutton (Kevin Costner) og hans spik-spenna-gærne datter, Beth (Kelly Reilly), i deres evigvarende (interne så vel som eksterne) kamp for å beholde Yellowstone-ranchen.

 

Sheridan, og Paramount, spiller inn deler av den nyeste sesongen akkurat nå – som muligens blir den siste.

Sesong 5 hadde premiere den 14. november; men har nå en (langvarig) sesong-pause.

 

1883

I den enestående prequel-serien til Yellowstone1883 (premiere i januar i fjor), serverte serieskaper Sheridan oss den fascinerende forhistorien om Dutton-klanen, og deres særs strabasiøse ferd for å etablere seg i USAs øde villmark.

1883 følger Dutton-familien mens de legger ut på nybrottsreisen vestover, via Texas, gjennom de store slettene i Midtvestens USA. Målet er de siste ubebygde bastionene i landet.

 

De flykter fra usikkerhet og fattigdom, men aner heller ikke hva som venter dem – hverken på ferden eller ved reisens endelige mål.

Seriens protagonist er erkecowboyen Shea Brennan (Sam Elliott). En hardbarket, herdet mann som har fått sin del av motgang og utfordringer. Brennan mistet hele familien i kopperepidemien som herjet landet, og tilbyr nå, i kompaniskap med Thomas (LaMonica Garrett), sine tjenester til folk som søker beskyttelse og hjelp på den strabasiøse ferden vestover.

Elsa May, “1883” (Foto: Paramount)

Duoen tar på seg å lede en stor gruppe av grønnskallede tyskere og østeuropeere til det forjettede Oregon, med på ferden kommer Dutton-familien, ledet an av James (Tim McGraw) og Margaret Dutton (Faith Hill). Deres smått naive, sterkt romantiserende, eldstedatter Elsa (Isabel May) får en sentral rolle i det dramaet utfolder seg.

Les også Det herlige, vakre, brutale, ville vesten Prequel-serien til Yellowstone overgår sin moderserie.

Vi rangerer den fortsatt blant de beste seriene du kan strømme nå, og en stjerne på westerngenre-himmelen.

1923

Produksjonsselskapet, Paramount, hadde åpenbart sett for seg flere sesonger av 1883, men det var aldri Sheridans hensikt.

For i mars ’22, til Deadline, uttalte Taylor Sheridan følgende:

We wanted to make a 10-hour movie that ended, and that’s what we did. For me, as a storyteller it feels close ended. I’m going to peek through the window of a different era and see what I see then.

I stedet kom han opp med ideen om å følge den samme familien, men da 40 år senere. Og ut av dette tankespinneriet vokste serien 1923 frem.

 

I 1923 følger vi en ny generasjon av Dutton-familien under Den store depresjonen og forbudstiden i USA. Altså ikke med de samme karakterene som vi har ble kjent med i 1883 – men fortsatt med Kevin Costners forfedre i begivenhetenes sentrum.

Hovedrollene bekles av ingen ringere enn de to legendene Helen Mirren og Harrison Ford. Det nye kapittelet om Dutton-klanen sentreres rundt patriarken Jacob Dutton (Ford), og hans standhaftige kone Cara (Mirren); i deres søken etter å lede familien igjennom en tøff og vanskelig periode i amerikansk historie.

Jacob er broren til James Dutton (Tim McGraw), som var en av hovedkarakterene i 1883.

 

På begynnelsen av 1920-tallet er det harde tider på ranchen i Montana, og klimatisk et skikkelig uår med mangel på god beitemark.

1920-tallet er en tid der mennene sitter med alle makt, både i næringslivet, politikken og på hjemmebane. Men staute Cara Dutton lar ikke tidsånden stoppe seg, i det hun setter seg fore å endre normer og regler, og vinne respekt for hvem hun er, ikke for hvilket kjønn hun er født med. Samtidig forsøker hun desperat å holde familien samlet; hun blir det naturlige navet i Dutton-klanen.

Les også Sheridan gjør det igjen! Med Taylor Sheridan som serieskaper, og duoen Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollene var forventningene til 1923 skyhøye.

Vi følger tre historielinjer, der hovedfokus ligger på Yellowstone-ranchen og Jacobs strabaser. I tillegg befinner vi oss til stadighet i Kenya, der den desillusjonerte, smått traumatiserte krigshelten fra Første verdenskrig, Spencer Dutton (Brandon Sklenar) befinner seg.

Brandon Sklenar, “1923, sesong 1” (Foto: SkyShowtime)

Tilbake i Montana tar Sheridan nok en gang for seg USAs skammelige behandling av urbefolkningen, og assimileringsprogrammet iverksatt av staten (faktisk ikke helt ulikt hva Norge gjorde mot samene). Her treffer vi på foreldreløse Teonna (tør vi gjette på at etternavnet er Rainwater?), som er havnet på en «skole» fra Helvete, der hardcore kristne nonner og prester, bokstavelig talt, skal banke hvert minste spor av indianerkulturen ut av henne, og medelevene.

1923 er allerede fornyet med sesong 2!

Mayor of Kingstown, sesong 2 (Foto: SkyShowtime)

Mer fra Sheridan?

PS! Er du på jakt etter noe helt annet enn episke westernserier, så kan du se den moderne, smått satiriske krimkomedieserien Tulsa King, med Sylvester Stallone i hovedrollen som “omplassert” mafiaboss i gokk.

Småhumrende morsom.

Les også Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.

Personlig ville vi heller gått for en glimrende Jeremy Renner, i sitt lovs rolle,  som hardtarbeidende “diplomat” mellom gangstere, innsatte, politiet og fengselsbetjenter i fengselsbyen Kingstown. Sesong 2 av Mayor of Kingstown får premiere neste uke.

Både Tulsa King og Mayor og Kingstown er signert Taylor Sheridan, som serieskaper, manusforfatter, produsent og (delvis) regissør.

 

Som nevnt kommer serieskaperen, produsenten, manusforfatteren, regissøren og skuespilleren Taylor Sheridan snart med ytterligere 3 serier:

  • Lioness (Nicole Kidman har hovedrollen i denne spionthrilleren)
  • 1883: The Bass Reeves Story (1883-spin-off)
  • 6666 (Yellowstone-spin-off)

SkyShowtime

Multikunstneren Sheridan jobber eksklusivt for Paramount Pictures, og så lenge strømmetjenesten Paramount+ eksisterte her på berget, var det der man logget seg inn for å se Sheridans serier. Men hvor finner du de nå?

I september i fjor (etter en fusjon mellom Comcast og Paramount) lansertes den nye strømmetjenesten SkyShowtime i Norden. Selskapene gikk sammen om den nye abonnementbasert strømmetjenesten i mer enn 20 europeiske land, med potensialet å nå 90 millioner hjem.

SkyShowtime byr blant annet på filmer og serier fra Paramount (som for eksempel Top Gun: Maverick) og Universal Pictures.

“Top Gun: Maverick” finner du nå på SkyShowtime (Foto: Paramount)

I sitt nedslagsfelt har nå SkyShowtime eksklusiv premiererett på Paramount-innhold. Det innebærer at SkyShowtime er den eneste stedet å gå til (i Norden) for å se for eksempel sesong 5 av Yellowstone. Samtidig kan du finne eldre sesonger også på andre, lokale, strømmetjenester; som for eksempel TV2 Play.

  • SkyShowtime-tjenesten er tilgjengelig direkte for alle via SkyShowtime-appen på Apple iOS, tvOS, Android-enheter, Android TV, Google TV og via nettstedet: www.skyshowtime.com.
  • SkyShowtime er også tilgjengelig via følgende distribusjonspartnere i de nordiske markedene: Allente, RiksTV, Ruutu, Sappa, Strim, Telenor, Tele2, Telia, Telmore og YouSee fra Nuuday, samt TV 2 Play (Danmark).

NB! Dessverre kan men ennå ikke strømme serier og filmer i 4K-kvalitet, eller få ekte surroundlyd, fra SkyShowtime – men det er noe “de jobber med”.

SkyShowtime er nå hjemmet til blant annet Yellowstone, 1883 og 1923 (Foto: SkyShowtime)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Slipp dragene løs!

Spionoppfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid for mer fransk romantikk

No more Netflix... !

Ny trailer fra kostymedramaverdenen

Nå er traileren her!

Komilegenden vender tilbake til røttene!

Ventetiden er over!

Premiere til høsten!

Sci-fi-klassiker klar for strømming!

Scroll to Top