Sony Xperia Z2 D6503

 itemprop
Sony Xperia Z2 D6503

Kraft og stil

Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

Fortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid.
Litt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.

For alltid å kunne ligge på toppen slipper Sony en ny toppmodell hvert halvår, til forskjell fra konkurrentenes årlige oppdateringer. Altså er det allerede på tide å arkivere Z1. Det innebærer også at det ved første øyekast ikke er noen større oppgradering, men at det mest minner om et halvt skritt fremover for å komme på lik linje med konkurrentene. Men jo mer man utforsker den desto mer forstår man at det meste faktisk har blitt forbedret.

Utseende og konstruksjon
Det er ikke mye som har forandret seg på utsiden. Man har fortsatt samme kantete form som forgjengeren, selv om den er mer avrundet enn den opprinnelige Z. Den er imidlertid ikke like behagelig i hånden som konkurrentene. Byggekvaliteten er som vanlig utmerket og metallchassiset med glass på front og bakside gjør at den føles betydelig mer eksklusiv enn mange av konkurrentenes plastaktige ytre. Utseende må likevel kalles mer tøft enn vakkert.

De få knappene sitter på samme sted som tidligere, og vi setter pris på at Sony har en dedikert kamerautløser. Imidlertid har man endret litt på lukene slik at ladekontakten og SIM-kortet nå har en stor felles luke. Med inntoget av Galaxy S5 er støv- og vanntettheten ikke lenger unikt, men det skal påpekes at Z2 er mer motstandsdyktig overfor vann. Den tåler en meters kontinuerlig nedsenkning i vann, men er ikke like støvtett som S5.

13_Xperia_Z2_Black_Tabletop

Skjerm
Z2 har fått litt større skjerm og er dermed oppe på samme rekordnivå som LG G2. Vi noterer imidlertid at takket være en smalere ramme er mobilen faktisk en millimeter smalere enn Z1 og har samme bredde som Galaxy S5 med sin noe mindre skjerm. Ut over at skjermen er større har man oppgradert den med et IPS-panel, og man har dessuten fått låne en gjeng med teknikere fra TV-divisjonen for å forbedre og behandle bildet.

Live Colour LED og Triluminos høres kanskje ut som markedsføringsgimmicker, men resultatet er faktisk utmerket. Man har fått et lysere bilde med bedre betraktningsvinkel og en utmerket fargegjengivelse. Bildebehandlingen fører dessuten til at man kan få den fargegjengivelsen man ønsker for bilder. Det samme gjelder når man ser på film, hvor kontrasten kan justeres automatisk og panoreringer oppleves mindre hakkete.

11_Xperia_Z2_Black_Front

annonse

Kamera
En av de få tingene som ikke har blitt oppgradert er kameraet. Men det er ikke noe vi sørger over, da Z1 hadde et av de aller beste mobilkameraene. Dette takket være at man har samarbeidet med kameradivisjonen og lånt både komponenter og bildebehandlingsteknikk derfra. En fordel som få andre utviklere har. Lysfølsomheten er utmerket og man får brukbare bilder der andre må gi opp, imidlertid med en viss støy. I godt lys og med korrekte innstillinger er det absolutt toppklasse.

annonse

En funksjon som har blitt trukket frem er at Z2 nå kan filme i 4K-oppløsning, akkurat som Galaxy S5. Det fungerer, men man merker at det sliter med objekter i bevegelse og med å holde fokus. Det er mer en gimmick enn noe man har nytte av. Som en digresjon kan nevnes at det fremadrettede kameraet, for ”selfies”, faktisk er oppdatert. Det har fått en noe høyere oppløsning, men vi kan ikke si at vi merket noen kvalitetsforskjell.

10_Xperia_Z2_Black_Fronthoriz

Lyd
Noe som ikke nevnes i markedsføringen av Z2 er at man har flyttet høyttaleren fra bunnen til fronten på mobilen. Det sitter faktisk en høyttaler både lengst opp og lengst ned for å gi stereolyd. Det fungerer ikke like bra som på HTC One, men er definitivt et skritt i riktig retning. Med hodetelefoner får man imidlertid en lyd som er vel så bra som de beste der ute. Man merker at Sony har lagt vekt på lydgjengivelsen. Med riktig headset får man til og med støydemping.

Bruk
Som vanlig forsøker Sony å dra deg inn i sitt økosystem av tjenester, og det vrimler derfor av Sony-apper for musikk, film og spill. En fordel om man allerede benytter dem for eksempel på sin Playstation, men gjør man ikke det føles det litt vel overlesset med ting man ikke trenger. Dette til forskjell fra Samsung som faktisk har gjort det valgfritt å laste ned de fleste av sine apper. Integreringen med mediesenter og funksjoner som Miracast setter vi derimot pris på.

annonse

0_Xperia_Z2_Black_Front_Colorrange

Ytelse
Med mer internminne og en kjappere og nyere modell av prosessoren hadde vi forventet oss et hopp opp i ytelse sammenliknet med forgjengeren. Men en Geekbench på 875 (single) og 2494 (multi) er riktignok bra, men ikke riktig på høyde med S5 og One M8. En Browsermark på 3210 er imidlertid akkurat lik One M8. Med Staminamodus på får man en sinnsykt bra batteritid. Man ofrer ytelse og funksjoner, men det kan det være verdt om man er i knipe.

Konklusjon
Xperia Z2 kom kjapt etter forgjengeren Z1, og det har derfor ikke skjedd noen revolusjonerende forbedringer. Men likevel er nesten alt bedre og det holder lenge. Den har fått mer minne og kjappere prosessor, en større og bedre skjerm samt fremadrettede stereohøyttalere. Den er fortsatt vanntett og kameraet er i toppklasse i tillegg til at den nå kan filme i 4K-oppløsning. Det er ikke noe å klage på, og vi er like imponert som vi var over Z1. Bra gjort Sony!

Fakta

 • Operativsystem: Android 4.4.2
 • Skjerm: 5.2” 1080 x 1920 IPS 424 ppi
 • Prosessor: 2,3 GHz quadcore Snapdragon 801
 • Minne: 3 GB, 16 GB + microSD 128 GB
 • Kameraer: 20,7 Mp + 2,2 Mp
 • Trådløst: 4G LTE Cat 4, Wi-fi a/b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
 • Mål/vekt: 147 x 73 x 8,2 mm, 163 gram
 • Batteri: 3 200 mAh, 19 h taletid, 740 h standby

Pris

5800 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
   data-srcset
  de 11 beste mobilene akkurat nå Mobilguide
  Også i denne testen:
   data-srcset
  Huawei Ascend P7
  Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!
   data-srcset
  Samsung Galaxy S5
  Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.
   data-srcset
  Sony Xperia Z Ultra
  En kjempeseier for Sony
  Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.
   data-srcset
  Samsung Galaxy Note 3
  Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.
   data-srcset
  Nokia Lumia 1520
  Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet
   data-srcset
  HTC One Max
  HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.
   data-srcset
  HTC One M8
  En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.
   data-srcset
  LG Nexus 5
  Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.
   data-srcset
  Nokia Lumia 1020 kamera
  Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.
   data-srcset
  Apple iPhone 5S
  En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  1
  Kommentarer

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Motta varsler  
  nyeste eldste mest poulære
  Varlse meg om

  Alternativer til Sony Xperia Z2 D6503

   data-srcset

  Konsollen er også en mobil

  Andre generasjon av Asus' gamer-mobil er toppklasse – og forbeholdt de få.

   data-srcset

  Smart budsjettvalg

  Moto G har både blitt billigere og gir mer for pengene enn tidligere.

   data-srcset

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.

   data-srcset

  Apple har maxet iPhone

  Endelig en robust iPhone med bra batteri som også tar fine bilder i mørket.

  Rull til toppen