Bil & El-kjøretøy Data Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony Xperia Z2 D6503

Kraft og stil

Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

Publisert 25.04.14 - 08:45
Sony Xperia Z2 D6503
Jonas Ekelund

For alltid å kunne ligge på toppen slipper Sony en ny toppmodell hvert halvår, til forskjell fra konkurrentenes årlige oppdateringer. Altså er det allerede på tide å arkivere Z1. Det innebærer også at det ved første øyekast ikke er noen større oppgradering, men at det mest minner om et halvt skritt fremover for å komme på lik linje med konkurrentene. Men jo mer man utforsker den desto mer forstår man at det meste faktisk har blitt forbedret.

Utseende og konstruksjon
Det er ikke mye som har forandret seg på utsiden. Man har fortsatt samme kantete form som forgjengeren, selv om den er mer avrundet enn den opprinnelige Z. Den er imidlertid ikke like behagelig i hånden som konkurrentene. Byggekvaliteten er som vanlig utmerket og metallchassiset med glass på front og bakside gjør at den føles betydelig mer eksklusiv enn mange av konkurrentenes plastaktige ytre. Utseende må likevel kalles mer tøft enn vakkert.

De få knappene sitter på samme sted som tidligere, og vi setter pris på at Sony har en dedikert kamerautløser. Imidlertid har man endret litt på lukene slik at ladekontakten og SIM-kortet nå har en stor felles luke. Med inntoget av Galaxy S5 er støv- og vanntettheten ikke lenger unikt, men det skal påpekes at Z2 er mer motstandsdyktig overfor vann. Den tåler en meters kontinuerlig nedsenkning i vann, men er ikke like støvtett som S5.

13_Xperia_Z2_Black_Tabletop

Skjerm
Z2 har fått litt større skjerm og er dermed oppe på samme rekordnivå som LG G2. Vi noterer imidlertid at takket være en smalere ramme er mobilen faktisk en millimeter smalere enn Z1 og har samme bredde som Galaxy S5 med sin noe mindre skjerm. Ut over at skjermen er større har man oppgradert den med et IPS-panel, og man har dessuten fått låne en gjeng med teknikere fra TV-divisjonen for å forbedre og behandle bildet.

Live Colour LED og Triluminos høres kanskje ut som markedsføringsgimmicker, men resultatet er faktisk utmerket. Man har fått et lysere bilde med bedre betraktningsvinkel og en utmerket fargegjengivelse. Bildebehandlingen fører dessuten til at man kan få den fargegjengivelsen man ønsker for bilder. Det samme gjelder når man ser på film, hvor kontrasten kan justeres automatisk og panoreringer oppleves mindre hakkete.

11_Xperia_Z2_Black_Front

Kamera
En av de få tingene som ikke har blitt oppgradert er kameraet. Men det er ikke noe vi sørger over, da Z1 hadde et av de aller beste mobilkameraene. Dette takket være at man har samarbeidet med kameradivisjonen og lånt både komponenter og bildebehandlingsteknikk derfra. En fordel som få andre utviklere har. Lysfølsomheten er utmerket og man får brukbare bilder der andre må gi opp, imidlertid med en viss støy. I godt lys og med korrekte innstillinger er det absolutt toppklasse.

En funksjon som har blitt trukket frem er at Z2 nå kan filme i 4K-oppløsning, akkurat som Galaxy S5. Det fungerer, men man merker at det sliter med objekter i bevegelse og med å holde fokus. Det er mer en gimmick enn noe man har nytte av. Som en digresjon kan nevnes at det fremadrettede kameraet, for ”selfies”, faktisk er oppdatert. Det har fått en noe høyere oppløsning, men vi kan ikke si at vi merket noen kvalitetsforskjell.

10_Xperia_Z2_Black_Fronthoriz

Lyd
Noe som ikke nevnes i markedsføringen av Z2 er at man har flyttet høyttaleren fra bunnen til fronten på mobilen. Det sitter faktisk en høyttaler både lengst opp og lengst ned for å gi stereolyd. Det fungerer ikke like bra som på HTC One, men er definitivt et skritt i riktig retning. Med hodetelefoner får man imidlertid en lyd som er vel så bra som de beste der ute. Man merker at Sony har lagt vekt på lydgjengivelsen. Med riktig headset får man til og med støydemping.

Bruk
Som vanlig forsøker Sony å dra deg inn i sitt økosystem av tjenester, og det vrimler derfor av Sony-apper for musikk, film og spill. En fordel om man allerede benytter dem for eksempel på sin Playstation, men gjør man ikke det føles det litt vel overlesset med ting man ikke trenger. Dette til forskjell fra Samsung som faktisk har gjort det valgfritt å laste ned de fleste av sine apper. Integreringen med mediesenter og funksjoner som Miracast setter vi derimot pris på.

0_Xperia_Z2_Black_Front_Colorrange

Ytelse
Med mer internminne og en kjappere og nyere modell av prosessoren hadde vi forventet oss et hopp opp i ytelse sammenliknet med forgjengeren. Men en Geekbench på 875 (single) og 2494 (multi) er riktignok bra, men ikke riktig på høyde med S5 og One M8. En Browsermark på 3210 er imidlertid akkurat lik One M8. Med Staminamodus på får man en sinnsykt bra batteritid. Man ofrer ytelse og funksjoner, men det kan det være verdt om man er i knipe.

Konklusjon
Xperia Z2 kom kjapt etter forgjengeren Z1, og det har derfor ikke skjedd noen revolusjonerende forbedringer. Men likevel er nesten alt bedre og det holder lenge. Den har fått mer minne og kjappere prosessor, en større og bedre skjerm samt fremadrettede stereohøyttalere. Den er fortsatt vanntett og kameraet er i toppklasse i tillegg til at den nå kan filme i 4K-oppløsning. Det er ikke noe å klage på, og vi er like imponert som vi var over Z1. Bra gjort Sony!

Home mener

Fortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid. Litt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Android-flaggskip i tvekamp

Bra innstegsmodell

Tross et fantastisk kamera: Xiaomis nye toppmobil treffer ikke blink

Til den aktive

Balansekunstner

Den perfekte kombinasjonen

Scroll to Top