Search
Generic filters

: Samsung Galaxy S5

Vanntett prestasjonsmonster

Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

Lyd & Bilde mener

Endelig en støv- og vanntett Galaxy. Praktisk fingeravtrykkleser gir bedre sikkerhet. Skjermen er helt fantastisk og batteritiden meget bra.
Den føles ikke som en premiummodell med baksiden på grensen til det ubehagelige. Kameraet er ikke blant de bedre i dårlige lysforhold.
 • Operativsystem: Android 4.4.2 Kitkat
 • Skjerm: 5,1" 1920 x 1080 Super AMOLED
 • Prosessor: 2,5 GHz quadcore Snapdragon 801
 • Minne: 2 GB, 16/32 GB + microSD 128 GB
 • Kameraer: 16 Mp f2.2 + 2 Mp
 • Trådløst: 4G LTE Cat 4, Wifi a/b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
 • Mål/vekt: 142 x 73 x 8,1 mm, 145 gram
 • Batteri: 2 800 mAh, 390 h standby, 21 h taletid
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6500 kr

Nest etter iPhone er Samsungs Galaxy-mobiler de som selger mest, og S4-modellen var en enorm suksess. Ryktene om hva som skulle komme i S5 var mange, men det var dessverre ikke mange av de fantastiske påstandene som stemte. Hva vi har fått er en oppgradert Galaxy S som har lånt mange av de nye funksjonene fra konkurrentene. Den har imidlertid noen ess i rockeermet som har sjarmert oss i økende grad desto lenger vi har benyttet den.

Utseende og konstruksjon
Den ser ut som en klassisk Galaxy på både godt og ondt. På den ene siden er det ingen tvil om at du har en Samsung mobil i hånden, men på den andre siden kan man ikke på avstand se at du har investert i en S5. Så lenge man da ikke ser den meget spesielle baksiden med rutemønster av groper. Det ser bra ut, men dessverre føles det som om baksiden er laget av isopor. Det gir ikke akkurat et inntrykk av eksklusivitet, noe skinnimitasjonen på Note faktisk gjorde.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_02

Med det sagt så er den selvfølgelig velbygd og føles meget stabil. Knappene sitter akkurat der de skal slik at man slipper å lete etter dem med fingeren. Vi savner imidlertid en kameraknapp. Liksom Sonys Xperia-mobiler er den både støv- og vanntett, faktisk klarer den opp til en meter under vann. Man bør nok imidlertid være forsiktig med å sprute vann på den, og det gjelder om å sette på baksiden skikkelig samt stenge lokket til ladekontakten.

Skjerm
Med en skjerm på 5,1 tommer havner S5 blant de større mobilene, nesten på grensen til phablet-størrelse. Den tynne rammen gjør at den fortsatt føles forholdsvis stor, men det kreves to hender. Oppløsningen er i full HD med en pikseltetthet på 432 ppi. Det er betydelig mer enn Apple Retina-skjermer, og den føles virkelig skarp og detaljrik. Det generelle inntrykket er at dette definitivt er en av de aller beste mobilskjermer vi har sett.

På innsiden har det nemlig hent saker. S5 har fått den siste generasjon OLED-skjerm, og det er virkelig et stort skritt fremover. Lysstyrken er markant bedre enn tidligere modeller, noe som gjør at den fungerer helt greit i sollys. Selv kontrasten oppleves som hakket bedre, og fargegjengivelsen er på grensen til perfekt. Man kan også velge mellom ulike fargemoduser som dynamisk, foto eller film om man vil ha best mulig bilde for akkurat det man i øyeblikket gjør.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_13

Kamera
Samsung har skrudd opp antall megapiksler til nye høyder. 16 Mp er sant nok ikke like galt som på Nokias kameramobiler, men vel mye for en mobilsensor. Hva man har gjort bra er takket være et unikt hybrid autofokus-system, er at man har lykkes både med skarpheten og rekordkjapp fokusering. Mindre bra er finessen med valgbart fokusdybde. Da det til forskjell fra HT One M8, utføres i programvaren går det langsomt og fungerer ikke like bra i det hele tatt.

Den nye egenproduserte Isocell-sensoren skal takket være fysisk isolerte sensorpunkter ha mindre problemer med lyslekkasje og støy. De gode nyhetene er at det fungerer helt fantastisk under bra forhold. Fine detaljer, jevn eksponering, bra HDR-bilder og en godkjent fargegjengivelse. Men i dårlig lys får man mye monokrom støy samtidig som støyreduseringen visker ut alle detaljer. Det føles ikke greit lenger.

Lyd
Med et par bra hodetelefoner låter S5 omtrent som man kunne forvente. Bra, men ikke noe man hever øyebrynene over. Lyden er åpenbart ikke noe som Samsung satser stort på. Det merker man om ikke annet ved at høyttaleren er veldig liten og av en eller annen grunn er plassert på baksiden. Man holder altså lett hånden over den. Skrur man opp lyden får man raskt forvrengning, men på normalt nivå fungerer den for all del til normal bruk.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_02

Bruk
En privatinnstilling skjuler følsomt innhold og barnemodus redder engstelige foreldre. For en gang skyld er ikke mobilen belemret med apper man ikke ha behov for. Savner man noe kan man lett hente det selv. S Health hjelper deg med å ha kontroll på helsen, blant annet ved skrittmåler. Under kameraet sitter den omtalte pulsmåleren. Den fungerer, men da man må være helt stille, er det knapt nok noe man benytter mens man trener.

Akkurat som på iPhone 5S har Galaxy S5 fått en fingeravtrykkleser innebygd i hjem-knappen. Forskjellen er at man må svepe over knappen, omtrent som med de fingeravtrykklesere visse bærbare datamaskiner har. Imidlertid fungerer den meget bedre enn disse, selv om den ikke er like bra som på iPhone. Man kan lagre tre fingeravtrykk samt et kodeord om den ikke lykkes med å lese fingeren. Godt at vi nå slipper å taste inn en åpningskode.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_08

Ytelse

De fleste toppmodellene i dag benytter samme kjappe prosessor og er raske i bruk. Men denne har høyere klokkefrekvens, noe som kommer frem i målingene. En Geekbench på 943 (single) samt 2898 (multi) og Browsermark på 3168 gjør den til den raskeste Androidmobilen. Takket være en strømgjerrig prosessor og gode energisparende funksjoner, er batteritiden meget bra. Vi måtte ikke lade den hver dag som tilfellet er med mange konkurrenter.

 

Konklusjon
Galaxy S5 byr ikke på noen radikale forbedringer eller overraskelser, noe som er skuffende etter alle ryktene. Materialvalgene er merkelige, og det nye kameraet er ikke like bra som konkurrentenes. Men alle småforbedringer og nye funksjoner gjør til sammen at vi likevel virkelig liker den. Fingeravtrykkleseren fungerer bedre enn ventet, den er skremmende kjapp, har bra batteritid, vanntettheten ønskes velkommen og skjermen er helt fantastisk.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Huawei Ascend P7

  Den kinesiske kanin

  Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

  Sony Xperia Z2 D6503

  Kraft og stil

  Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

  Sony Xperia Z Ultra

  En kjempeseier for Sony

  Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

  Samsung Galaxy Note 3

  Best på produktivitet

  Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.

  Nokia Lumia 1520

  Fotografens yndling

  Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet

  HTC One Max

  Alle gode ting er tre

  HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

  HTC One M8

  HTC gjør det igjen

  En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

  LG Nexus 5

  Kjapp og rimelig

  Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

  Nokia Lumia 1020 kamera

  Kamerakongen

  Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

  Apple iPhone 5S

  S som i Superrask

  En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

  Les også

  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.