Bil & El-kjøretøy Data Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung Galaxy S5

Vanntett prestasjonsmonster

Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

Publisert 29.04.14 - 10:57
Samsung Galaxy S5
Jonas Ekelund

Nest etter iPhone er Samsungs Galaxy-mobiler de som selger mest, og S4-modellen var en enorm suksess. Ryktene om hva som skulle komme i S5 var mange, men det var dessverre ikke mange av de fantastiske påstandene som stemte. Hva vi har fått er en oppgradert Galaxy S som har lånt mange av de nye funksjonene fra konkurrentene. Den har imidlertid noen ess i rockeermet som har sjarmert oss i økende grad desto lenger vi har benyttet den.

Utseende og konstruksjon
Den ser ut som en klassisk Galaxy på både godt og ondt. På den ene siden er det ingen tvil om at du har en Samsung mobil i hånden, men på den andre siden kan man ikke på avstand se at du har investert i en S5. Så lenge man da ikke ser den meget spesielle baksiden med rutemønster av groper. Det ser bra ut, men dessverre føles det som om baksiden er laget av isopor. Det gir ikke akkurat et inntrykk av eksklusivitet, noe skinnimitasjonen på Note faktisk gjorde.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_02

Med det sagt så er den selvfølgelig velbygd og føles meget stabil. Knappene sitter akkurat der de skal slik at man slipper å lete etter dem med fingeren. Vi savner imidlertid en kameraknapp. Liksom Sonys Xperia-mobiler er den både støv- og vanntett, faktisk klarer den opp til en meter under vann. Man bør nok imidlertid være forsiktig med å sprute vann på den, og det gjelder om å sette på baksiden skikkelig samt stenge lokket til ladekontakten.

Skjerm
Med en skjerm på 5,1 tommer havner S5 blant de større mobilene, nesten på grensen til phablet-størrelse. Den tynne rammen gjør at den fortsatt føles forholdsvis stor, men det kreves to hender. Oppløsningen er i full HD med en pikseltetthet på 432 ppi. Det er betydelig mer enn Apple Retina-skjermer, og den føles virkelig skarp og detaljrik. Det generelle inntrykket er at dette definitivt er en av de aller beste mobilskjermer vi har sett.

På innsiden har det nemlig hent saker. S5 har fått den siste generasjon OLED-skjerm, og det er virkelig et stort skritt fremover. Lysstyrken er markant bedre enn tidligere modeller, noe som gjør at den fungerer helt greit i sollys. Selv kontrasten oppleves som hakket bedre, og fargegjengivelsen er på grensen til perfekt. Man kan også velge mellom ulike fargemoduser som dynamisk, foto eller film om man vil ha best mulig bilde for akkurat det man i øyeblikket gjør.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_13

Kamera
Samsung har skrudd opp antall megapiksler til nye høyder. 16 Mp er sant nok ikke like galt som på Nokias kameramobiler, men vel mye for en mobilsensor. Hva man har gjort bra er takket være et unikt hybrid autofokus-system, er at man har lykkes både med skarpheten og rekordkjapp fokusering. Mindre bra er finessen med valgbart fokusdybde. Da det til forskjell fra HT One M8, utføres i programvaren går det langsomt og fungerer ikke like bra i det hele tatt.

Den nye egenproduserte Isocell-sensoren skal takket være fysisk isolerte sensorpunkter ha mindre problemer med lyslekkasje og støy. De gode nyhetene er at det fungerer helt fantastisk under bra forhold. Fine detaljer, jevn eksponering, bra HDR-bilder og en godkjent fargegjengivelse. Men i dårlig lys får man mye monokrom støy samtidig som støyreduseringen visker ut alle detaljer. Det føles ikke greit lenger.

Lyd
Med et par bra hodetelefoner låter S5 omtrent som man kunne forvente. Bra, men ikke noe man hever øyebrynene over. Lyden er åpenbart ikke noe som Samsung satser stort på. Det merker man om ikke annet ved at høyttaleren er veldig liten og av en eller annen grunn er plassert på baksiden. Man holder altså lett hånden over den. Skrur man opp lyden får man raskt forvrengning, men på normalt nivå fungerer den for all del til normal bruk.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_02

Bruk
En privatinnstilling skjuler følsomt innhold og barnemodus redder engstelige foreldre. For en gang skyld er ikke mobilen belemret med apper man ikke ha behov for. Savner man noe kan man lett hente det selv. S Health hjelper deg med å ha kontroll på helsen, blant annet ved skrittmåler. Under kameraet sitter den omtalte pulsmåleren. Den fungerer, men da man må være helt stille, er det knapt nok noe man benytter mens man trener.

Akkurat som på iPhone 5S har Galaxy S5 fått en fingeravtrykkleser innebygd i hjem-knappen. Forskjellen er at man må svepe over knappen, omtrent som med de fingeravtrykklesere visse bærbare datamaskiner har. Imidlertid fungerer den meget bedre enn disse, selv om den ikke er like bra som på iPhone. Man kan lagre tre fingeravtrykk samt et kodeord om den ikke lykkes med å lese fingeren. Godt at vi nå slipper å taste inn en åpningskode.

Samsung-Galaxy-S5-SM-G900F_shimmery-WHITE_08

Ytelse

De fleste toppmodellene i dag benytter samme kjappe prosessor og er raske i bruk. Men denne har høyere klokkefrekvens, noe som kommer frem i målingene. En Geekbench på 943 (single) samt 2898 (multi) og Browsermark på 3168 gjør den til den raskeste Androidmobilen. Takket være en strømgjerrig prosessor og gode energisparende funksjoner, er batteritiden meget bra. Vi måtte ikke lade den hver dag som tilfellet er med mange konkurrenter.

 

Konklusjon
Galaxy S5 byr ikke på noen radikale forbedringer eller overraskelser, noe som er skuffende etter alle ryktene. Materialvalgene er merkelige, og det nye kameraet er ikke like bra som konkurrentenes. Men alle småforbedringer og nye funksjoner gjør til sammen at vi likevel virkelig liker den. Fingeravtrykkleseren fungerer bedre enn ventet, den er skremmende kjapp, har bra batteritid, vanntettheten ønskes velkommen og skjermen er helt fantastisk.

Home mener

Endelig en støv- og vanntett Galaxy. Praktisk fingeravtrykkleser gir bedre sikkerhet. Skjermen er helt fantastisk og batteritiden meget bra. Den føles ikke som en premiummodell med baksiden på grensen til det ubehagelige. Kameraet er ikke blant de bedre i dårlige lysforhold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen? Bli abonnent. Allerede abonnent? Logg inn

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B abonnement finner du her.

Enestående lydkvalitet

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Scroll to Top