TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Sony Xperia Z Ultra

En kjempeseier for Sony

Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

Av / 08.04.14 - 16:15
Sony Xperia Z Ultra

Home mener

  • Lyden er utmerket, også når man telefonerer! Skjermen er bestemt pen å se på, og telefonen er rask å bruke. Det skader heller ikke at prisen så absolutt er rimelig.
  • Den er virkelig stor, selv til phablet å være. Og kameraet er middelmådig.

Sony Xperia Z Ultra er min sine 6,5 mm ikke bare ultra-slank, men også testens slankeste deltaker. På bakgrunn av hvor stor Xperia Z Ultra ellers er (179,4 x 92,2 mm), virker den neste like tynn som et papirark, og i forhold til størrelsen er også vekten utrolig lav med bare 212 g.

I tillegg er Xperia Z Ultra vanntett (IP58-sertifisert), noe som betyr at den kan oppholde seg på nesten to meters dyp i 30 minutter uten å ta skade.

Med en skjerm på 6,4” er Xperia Ultra Z avgjort den største phablet på markedet akkurat nå. Den er nesten umulig å få plass til i bukselommen, og det betyr en tilvenning når man skal benytte Xperia Z Ultra til det den tross alt er beregnet til. Nemlig det å ringe med.

Men når man først har vent seg til størrelsen og kan plassere telefonen riktig mot øret når man ringer, kan man til gjengjeld glede seg over en god lydkvalitet. Sony har inkludert innstillingsmuligheter som for eksempel Støydemping i mikrofonen, som reduserer bakgrunnsstøy under samtale, samt Høyttalerstemmeforbedring, noe som gir en mer fyldig opplevelse av stemmer.

Også som musikkspiller kan Xperia Z Ultra hevde seg blant de beste på markedet. Med ClearAudio+ kan man velge en automatisk optimalisering av lydinnstillingen til musikklytting, men man kan også selv utføre noen innstillinger manuelt, blant annet ved hjelp av en equalizer og et par innstillingsmuligheter for den innebygde høyttaleren samt et par for tilkoblede hodetelefoner.

Annonse

Skjermen er noe av det flotteste vi har sett. Med Xperia Z Ultra har Sony nemlig gjenintrodusert den såkalte Triluminos-teknologien som er en RGB LED teknologi basert på såkalte kvanteprikker – små nanopartikler, som måler mellom 2 og 10 nanometer og sender ut lys på helt spesielle bølgelengder. Denne teknologien fungerer ikke ved hjelp av hvit bakbelysning, men i stedet bruker man en blå LED som stimulerer nanopartiklene til å lyse enten helt rent rødt eller grønt. Med andre ord er skjermfargene på Xperia Z Ultra helt usedvanlig klare og skarpe.

Til gjengjeld er kameraet ikke noe å skrive hjem om. Sony har ikke kastet den aller nyeste kamerateknologien etter mobilen, og bildene er til å leve med, men heller ikke mer. Fargene er litt matte, detaljer er uklare, og bilder tatt i svakt lys blir heller ikke særlig gode. Og du trenger ikke å lete etter en blitz for å lyse opp i mørket, for en slik har Xperia Z Ultra ganske enkelt ikke!

Konklusjon
Den er lynhurtig, lydkvaliteten er på topp, og takket være Triluminos-teknologien har skjermen de flotteste farger vi har sett på en smartmobil. Noensinne. Så man kan leve med at kameraet ikke akkurat er det beste på markedet.

Designen er lekker og stilren, og telefonen virker robust, selv om det er benyttet glass både på front og bakside, og at Xperia Z Ultra bare er 6,5 mm tykk. Det skader heller ikke at den er vanntett ned til 2 meters dyp i opp til 30 minutter.

Også i denne testen:

Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

Meget slank og elegant, men likevel robust design, en glimrende skjerm og det beste frontkameraet vi har sett på noen mobil, gjør Huawei Ascend P7 til et verdig medlem i klubben for high-end smartmobiler.
Ytelsen kunne vært enda bedre, og det er synd at telefonen kun støtter microSD opp til 32 gigabyte. Og hvorfor sitter høyttaleren til ringetonen på baksiden slik at man ikke kan høre den ringer når den ligger på bordet?
Les hele testen

Samsung Galaxy S5

Vanntett prestasjonsmonster

Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

Endelig en støv- og vanntett Galaxy. Praktisk fingeravtrykkleser gir bedre sikkerhet. Skjermen er helt fantastisk og batteritiden meget bra.
Den føles ikke som en premiummodell med baksiden på grensen til det ubehagelige. Kameraet er ikke blant de bedre i dårlige lysforhold.
Les hele testen

Sony Xperia Z2 D6503

Kraft og stil

Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

Fortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid.
Litt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.
Les hele testen

Samsung Galaxy Note 3

Best på produktivitet

Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.

Den enorme skjermen er skarp og gjengir fargene korrekt. Pennen gjør enheten mer brukervennlig, og ytelsen er høy.
Kameraet er ikke det beste i svakt lyd, og kvalitetsfølelsen kunne vært bedre prisen tatt i betraktning.
Les hele testen

Nokia Lumia 1520

Fotografens yndling

Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet

Skjermen byr på Full HD-oppløsning og er virkelig flott, men kameraet tar enda flottere bilder og gir brukeren mengder av muligheter. Designen er robust og kvaliteten høy.
Windows Phone plattformen byr ikke på så mange apper som konkurrentene Android og iOS.
Les hele testen

HTC One Max

Alle gode ting er tre

HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

Man kan nesten bli avhengig av den store og flotte full HD skjermen på 5,9”, og da lagerkapasiteten nå også endelig kan utvides med microSD-kort får man også plass til alt man trenger.
Beats Audio har droppet samarbeidet med HTC, og det kan høres på lydkvaliteten. Fingeravtrykkskanneren er en god idé, men den er upraktisk plassert og virker derfor ikke helt etter hensikten.
Les hele testen

HTC One M8

HTC gjør det igjen

En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

En oppdatering av fjorårets Android-favoritt, som gør det bedre på nesten alle områder. HTC One M8 er lynrask og kommer med en lekker design og nye, brukervenlige funktioner. Og kapasiteten kan nå utvides med opptil 128 gigabyte via microSD-kort.
HTC One M8 kommer kun med 16 gigabyte innebygd lagring i Norden, og det nye kameraet skuffer i lyse omgivelser.
Les hele testen

LG Nexus 5

Kjapp og rimelig

Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

Takket være kraftfull maskinvare og ny Android-versjon er den lynrask.
Til tross for avansert teknikk imponerer ikke kameraets bildekvalitet og batteriet er vel dårlig. Man tilbyr bare modellen med 16 GB i butikk, og det kan ikke bygges ut med minnekort.
Les hele testen

Nokia Lumia 1020 kamera

Kamerakongen

Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

En monstersensor som gjør underverker med bildene enten det er sollys eller mørkt. Enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen eller Xenon-blitsen.
Tar tid å starte opp og har vel lang ventetid mellom bildene.
Les hele testen

Apple iPhone 5S

S som i Superrask

En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

Lynrask Klasseledende kvalitetsfølelse Det meste har blitt oppgradert
Liten skjerm sammenlignet med konkurrentene Høy pris
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde