Search
Generic filters

: Nokia Lumia 1020 kamera

Kamerakongen

Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

Lyd & Bilde mener

En monstersensor som gjør underverker med bildene enten det er sollys eller mørkt. Enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen eller Xenon-blitsen.
Tar tid å starte opp og har vel lang ventetid mellom bildene.
 • Sensor: 41 Mp BSI 1/1,5”
 • Optikk: 26mm f2.2, optisk stabilisering
 • Blits: Xenon
 • Video: 1080p 30 bps / 720p
 • Frontkamera: 1,2 Mp f2.4
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5500 kr

Med Pureview 808 introduserte Nokia tanken på å ha en bisarr høy oppløsning på sensoren og så bearbeide bildene. Samme teknikk benyttes i Lumia 1020 for enten å få et 5 Mp bilde med bedre bildekvalitet eller for å kunne beskjære bildene og simulere zoom. Til dette har må selvfølgelig en god lyssterk optikk, noe som gjør at linsen stikker litt ut på baksiden av mobilen. Man kan dessuten sette på et kameragrep med bedre ergonomi, ordentlig utløser og ekstra batteri.

Naturligvis har man en mer ambisiøs kamera-app enn i vanlige mobiler. Foruten ”linsene” som tilfører funksjoner og kreative bildemuligheter finnes faktisk en helt manuell innstilling. På en enkel måte kan man selv stille hvitbalanse, ISO, fokusdyp, blendertid og eksponeringskompensasjon. For nybegynneren finnes til og med en hjelpeguide til innstillingene. Dessuten finnes Smartcam som introduserer magi for å ta bort uønskede personer fra bildene, lage stroboskopeffekter og unngå personer som blunker.

Lumia er dessverre ikke det kjappeste mobilkameraet. Det tar litt tid å starte og man må vente mellom bildene, trolig på grunn av den enorme oppløsningen. Men ellers er det faktisk ikke mye å klage på. Detaljgjengivelsen er utmerket selv i mørkere partier av bildene og fargene tiltalende. Takket være at man krymper bildene er det vanskelig å finne noe støy. Selv i svakt lys tar det aldeles utmerkede bilder, og når det blir altfor mørkt finnes det en ordentlig blits.

Konklusjon
På papiret ser Nokias teknikk litt smågal ut, men de har bevist at det fungerer. Det å ta virkelig høyoppløste bilder og bearbeide dem til et håndterlig format, gjør at man kan trolle. Til hverdags kan man få detaljrikdom i bildene eller simulere zoom og i dunkelt lys får man frem lysere bilder. Dessuten kan den interesserte fotografen få full kontroll på alle innstillinger, og amatøren kan prøve ut alle de kreative finessene. Optikken stikker jo en del ut, men det er det verdt for å få gode bilder.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Huawei Ascend P7

  Den kinesiske kanin

  Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

  Samsung Galaxy S5

  Vanntett prestasjonsmonster

  Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

  Sony Xperia Z2 D6503

  Kraft og stil

  Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

  Sony Xperia Z Ultra

  En kjempeseier for Sony

  Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

  Samsung Galaxy Note 3

  Best på produktivitet

  Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.

  Nokia Lumia 1520

  Fotografens yndling

  Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet

  HTC One Max

  Alle gode ting er tre

  HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

  HTC One M8

  HTC gjør det igjen

  En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

  LG Nexus 5

  Kjapp og rimelig

  Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

  Apple iPhone 5S

  S som i Superrask

  En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

  Les også

  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.