Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: Test av 5 lydplanker

Fra TV-lyd til hjemmekino

Atmos eller ikke Atmos? Det er spørsmålet. Fem lydplanker til ulike pris viser hva de er gode for.

Skrevet av / 21.06.21 - 09:00
Test av 5 lydplanker
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i denne test

Hjemmeunderholdningen har forandret seg kraftig med årene: I stedet for å ha en masse svarte bokser i stua, trenger du i utgangspunktet bare en TV med internettilkobling for å strømme de seneste filmtitlene i stua. Men da går du glipp av halve opplevelsen: Fet lyd! Det lar seg heldigvis løse veldig enkelt. Alt du trenger er en HDMI-kabel – og en lydplanke.

Også til musikk holder det egentlig også med en lydplanke som kan strømme musikk trådløst fra mobilen. Men med et økende tilbud av musikk i høyere oppløsning, og Dolby Atmos på film og TV-serier fra for eksempel Netflix og Disney+ , er det smart å velge en lydplanke som støtter bedre lyd, og låter bedre samtidig. Bruker du en musikktjeneste med høy oppløsning, gjør du derfor lurt i å bruke smart-TV-appen i stedet for mobilen, slik at du får bedre lyd gjennom HDMI-kabelen til lydplanken.

En god lydplanke kan fint gi en troverdig følelse av surroundlyd. Det må bare gjøres noen triks for å simulere lyd rundt deg når all lyden egentlig kommer forfra, men mange lydplanker gjør en imponerende jobb. Men det er noen forutsetninger.

Les også Lydplanker til kalde vinterkvelder Med en av disse lydplankene får du en lunere vinter.

Flere høyttalere er ofte bedre

Lydplanker med en dedikert senterhøyttaler har en klar fordel over de med bare to høyttalerkanaler. Da får du tydeligere dialoger, med mer dynamikk og liv.

Hvis lydplanken skal gjenskape surroundlyd, er det en fordel om den i tillegg har egne høyttalere til bakkanalene. Ved å skille ut disse, og bruke digital signalprosessering (DSP) til å manipulere lyden med forsinkelse og avansert tonekontroll, får du illusjon av surroundlyd, uten at det ødelegger de andre høyttalerelementene som skal gjengi lyden forfra. Når det er sagt, er det gjerne her man sparer penger i de lavere prisklassene. Da utstyres lydplankene med færre høyttalerelementer, slik at man ikke må gå for mye ned i kvalitet på selve komponentene.

TCL-TS8132-Atmos
Atmos eller ikke Atmos? Det er spørsmålet. Foto: TCL

Atmos eller ikke Atmos?

Det med pris og antall høyttalere burde også være gjeldende når lydplanken skal gjengi 3D-lydspor som Dolby Atmos. Men her er vår erfaring at for at en lydplanke skal klare å gi skikkelig inntrykk av høyde i lydbildet, så den ha separate høyttalere til dette. Disse er montert på toppen og peker opp i taket, som igjen reflekterer lyden ned igjen på lytterne i sofaen. Dermed er det faktisk ikke en illusjon at lyden kommer ovenfra. Den kommer faktisk fra oven.

Lydplanker som forsøker å skape effekten kun ved hjelp av DSP, uten dedikerte Atmos-høyttalere, faller igjennom. Og reduserer ofte lydkvaliteten i forsøket.

Vi vil derfor gjerne se at en lydplanke har Atmos, men da med faktiske høyttalerelementer på toppen. I denne testen er det bare to av lydplankene som støtter Dolby Atmos, men til gjengjeld har de fysiske høyttalere på toppen til formålet.

Klipsch Cinema 600 surround effect
En lydplanke kan fint simulere surroundeffekt. Foto: Klipsch

Lydplanke og musikk

Det er veldig mange som nyter både sitt TV-innhold og musikk fra samme lydanlegg. Det betyr at en lydplanke bør være i stand til å spille musikk med tålelig godt resultat. Her skiller det mye mellom de dårligste og de beste, men du kan fint finne en lydplanke til under 7.000 kroner som gjør en formidabel jobb med musikken.

Nå har det også kommet musikk med Dolby Atmos, og tjenester som Apple Music og Tidal har nå et økende utvalg av musikk i formatet. Men også musikk med vanlig stereolyd kan låte bra fra en lydplanke. Du må riktignok jekke ned forventningene et hakk i forhold til tradisjonelle stereoanlegg med store høyttalere, men visst kan det låte fint!

Subwoofer

For å få den beste kino- og musikkopplevelsen for pengene, har vi i denne testen bare tatt med lydplanker som har en separat subwoofer med i esken. Bass er viktig, og skal man kjøpe en slik ved siden av blir den totale prislappen straks over 10.000 kroner.

Lydplanker & Graabein
Fem om da’n gjør Gråbein glad… Foto: Marius Thingvald

3.500 til 7.000 kroner

I denne testen tar vi for oss et utvalg nye lydplanker, som for mangfoldets skyld varierer noe i pris. Fra den billige Panasonic SC-HTB490 til 3.500 kroner, via den bare litt dyrere TCL TS8132, som likevel har budsjettert med et par Atmos-høyttalere på toppen. Yamaha ATS-2090 har ikke Atmos, men vil derimot overbevise oss med 3D Surround-effekt og bra med kraft.

Atmos har derimot Samsung HW-Q610A, som også har mulighet for et par tråløse bakhøyttalere, om du ønsker full surroundlyd. Det samme kan den dyreste Klipsch Cinema 600, som har en av de største subwooferne(!) vi har sett for en lydplanke. Den har derimot ikke Atmos.

Produkter i denne test

Panasonic SC-HTB490

Helt grei til prisen

Testens rimeligste lydplanke gir en tydelig lydforbedring, men viser også at det kan lønne seg å legge litt ekstra penger på bordet.

Panasonic-planken er enkel å plassere, og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner en bedre tegnrute, og lyden kunne absolutt vært klarere og mer dynamisk.
Les hele testen

TCL TS8132

Atmos-surround på budsjett

TCL stiller med en av de rimeligste lydplankene som kan tilby ”ekte” Atmos-lyd med innebygde høydekanaler. Og til prisen låter den riktig fint!

TCL TS8132 maler opp et stort lydbilde med fin surround-følelse. Pluss for god fjernkontroll og lettlest display.
Subwooferen henger litt etter, og kan vrenge litt på høyt volum.
Les hele testen

Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas lydplanke underholder på film, med klare dialoger og ganske kraftig lyd. Men er den like god på musikk?

Stor lyd, bra med krutt. Ok klangbalanse.
Farget bass. 3D Surround-effekt gir etterklang som i en stor hall. Display er et savn.
Les hele testen

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbilde

Samsung HW-Q610A er en glimrende lydplanke med stor, tredimensjonal lyd. Atmos-effektene er til å ta og føle på!

Samsung-planken tegner opp et klart og tydelig lydbilde med presise dialoger og velposisjonerte surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi tilkobling. Det finnes lydpakker med enda sterkere, mer hardtslående bass.
Les hele testen

Klipsch Cinema 600

Beintøff bass

Med Klipsch bak roret blir det liv i heimen, når geværkulene flyr som prosjektiler og eksplosjoner dundrer løs. Dette må da være det heftigste vi har hørt til denne prisen!

Steintøff og god lyd – og for en kruttønne av en subwoofer! Imponerende kvalitetsinntrykk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwooferen er det ikke sikkert alle interiørbevisste blir like glade i.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Scroll to Top