TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Dolby Atmos i hjemmekinoen

Akkurat i det vi trodde fem eller sju høyttalere pluss en subwoofer var mer enn nok til å lage kinolyd i stua, avslører lydguruene hos Dolby Laboratories nye planer for hjemmekinoen vår.

Av / 22.08.14 - 12:18
Dolby Atmos i hjemmekinoen

Helt siden den første Star Wars-filmen bergtok kinopublikum med banebrytende surroundlyd i 1977, har Dolby-konsernet spilt en viktig rolle i det meste som skjer innen film- og kinolyd. Med introduksjonen av DVD og Blu-ray fikk de også innpass på hjemmemarkedet, med surroundlydformatet Dolby Digital.

DolbyAtmos

I kinobransjen er det viktig å fornye seg for å trekke publikum. For to år siden lanserte Dolby derfor Atmos, et tredimensjonalt lydformat der lyden kan komme både forfra, fra siden og bakfra – men også rett over hodet ditt, gjennom dedikerte høydekanaler. En kinosal med Dolby Atmos kan ha opptil 64 høyttalere. Målet er å inneslutte deg i en perfekt boble av lyd!

Hensikten med takhøyttalerne er å gi filmlyden et høydeperspektiv. Teknikken er allerede tatt i bruk på en rekke filmer (Brave, Hobbiten, Star Trek: Into Darkness, Gravity, og Godzilla for å nevne noen), og bidrar utvilsomt til å gi filmlyden en ekstra dimensjon. Nå kan du snart oppleve den hjemme!

Fra 64 til 12 kanaler

Avansert kinoteknikk har det med å ende opp i hjemmekinoen før eller senere, men denne gangen skjer det tidligere enn vi hadde trodd: Hjemmeversjonen av Atmos introduseres på nye surroundreceivere allerede i år, og nye Blu-ray filmer med Atmos lydspor blir tilgjengelig fra høsten.

Annonse

Hjemmeversjonen av Atmos er naturlig nok nedskalert i forhold det vi kan oppleve i kinosalen. Dolby har ingen ambisjoner om at vi skal installere 64 høyttalere i stua med det første! For å gjøre det enklere å oppgradere til Atmos, har Dolby tatt utgangspunkt i dagens velkjente 5.1/7.1 oppsett, hvor man legger til to eller fire høyttalere som ekstra høydekanaler.

Dette trenger du for å få Atmos-lyd hjemme:

  • En Blu-ray eller streaming-film med Atmos lydspor
  • Blu-ray spiller
  • En Atmos-kompatibel surroundreceiver
  • 5.1 eller 7.1 høyttalersystem
  • 2 eller 4 ekstra høyde-høyttalere

Dagens Blu-ray spillere skal være kompatibel med Atmos-formatet, som er en videreutvikling av dagens Dolby TrueHD format. Du kan dermed fortsette å bruke din eksisterende Blu-ray spiller. Derimot behøver du en ny surroundreceiver som kan dekode og og gjengi Atmos-lydsporet, samt drive de nødvendige høyttalerne.

Du vil selvfølgelig også trenge flere høyttalere, alternativt må du flytte litt rundt på de du har. For å gi det riktige høydeperspektivet skal høydekanalene ideelt sett monteres i taket, alternativt direkte over dine eksisterende høyttalere, henholdsvis foran og bak lytteposisjon.

Her ser du en oversikt over mulige Atmos-konfigurasjoner:

5_1-layout-in-ceiling-height-speakers
Atmos 5.1.2: Et tradisjonelt 5.1 oppsett med front venstre/høyre, senter og to surroundhøyttalere, og to Atmos høydekanaler. Denne konfigurasjonen vil kunne fungere bra i oppsett der vanlig 7.1 lyd er vanskelig å plassere.

umxyjd7bxzbitkf20bjc
Atmos 5.1.4: Som over men med totalt fire Atmos høydekanaler. Obs! Det kreves en mer avansert receiver for å drive 4 Atmos-høyttalere.

7_1-layout-one-pair-in-ceiling-height-speakers
Atmos 7.1.2: Et tradisjonelt 7.1 oppsett med front venstre/høyre, senter og to surroundhøyttalere, og to Atmos høydekanaler.

dolby-atmos-surround-diagram-700
Atmos 7.1.4: Som over, men med totalt fire Atmos høydekanaler. Totalt 11 kanaler (pluss sub) og den mest omfattende Atmos-konfigurasjonen for hjemmebruk. Obs! Det kreves en mer avansert receiver for å drive 4 Atmos-høyttalere.

Nye Atmos-høyttalere

qtf5mhmxshgmbuuldmje030
Dolby har lisensiert Atmos-teknikken til en rekke produsenter ved lansering. Blant andre til Onkyo som har lansert kompakte ”høydehøyttalere” og Pioneer, som har utviklet egne front og surroundhøyttalere med integrerte ”høydekanaler” på toppen.
SP-EBS73-LR_large

Flere produsenter melder også at de jobber med nye satellitthøyttalere spesielt utviklet for Atmos-formatet. Du behøver derfor ikke bytte ut dine eksisterende høyttalere – det holder å kjøpe et par ekstra høydekanaler.

Nye surroundreceivere med Atmos-dekoder

Yamaha-Aventage-RX-A3040
En surroundreceiver som støtter formatet er også et krav, og flere produsenter, inkludert Onkyo, Pioneer, Yamaha, Denon og Marantz lanserer nye receivere i september som enten får Atmos fra start eller kan oppgraderes. De rimeligste modellene kan drive 2 Atmos-kanaler, mens de mer avanserte receiverne kan drive 4 Atmos-høyttalere.

En ting er sikkert: Du kommer til å lese og høre mer om Atmos i løpet av høsten, og det kan være verdt å ta turen på kino for å høre hva det spennende lydformatet har å by på. Så gjenstår det å teste om hjemmeversjonen blir like imponerende!

Hva er Dolby Atmos?

image
Kinoversjonen av Atmos handler om mer enn bare å montere noen få høyttalere i taket. Det er et meget avansert, tredimensjonalt lydspor som kan håndtere opptil 128 individuelle lydeffekter og opptil 64 høyttalerkanaler samtidig. Men det betyr ikke at lydteknikerne i filmstudio sitter med 64 høyttalere! Atmos-teknikken er nemlig skalerbar for små og store kinosaler, og det er derfor Dolby påstår at den samme lydopplevelsen kan flyttes hjem i stua.

image2

Et typisk Dolby Atmos lydspor består av flere lag: Musikk, bakgrunnslyder og ambiens (den såkalte ”audio bed”) utgjør fundamentet i lydbildet. Dynamiske lydeffekter (for eksempel et helikopter som flyr over hodene våre) er derimot såkalt ”objektbaserte”, og kan gjøres langt mer retningsbestemte enn før. I stedet for å panorere gradvis fra høyre til venstre, kan lydmannen i stedet gi hvert objekt nøyaktige lengde/bredde og høyde koordinater, som angir hvor lyden befinner seg, og i hvilken retning den beveger seg i.

Skjermbilde 2014-08-22 kl. 11.41.01
En Dolby Atmos-lydmiks består av musikk/bakgrunnslyd, objektlyd og metadata som forteller hvor objektene beveger seg. En Dolby Atmos-lydmiks består av musikk/bakgrunnslyd, objektlyd og metadata som forteller hvor objektene beveger seg.

Denne 3D-lydinformasjonen legges ved som metadata på den digitale filmdisken (DCP) ut i kinosalen, og brukes til å mikse, skalere og plassere lyden nøyaktig for antall høyttalere i kinosalen. Alt dette åpner for langt mer nøyaktig lokasjon av lydeffekter, mer sømløs panorering mellom kanaler, og ikke minst bedre lyd til hvert enkelt kinosete. Kort og godt: En mer realistisk filmopplevelse!

Vil du vite enda mer? Les Dolbys egen dokumentasjon om Atmos i kinosammenheng her:

http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-specifications.pdf
http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/authoring-for-dolby-atmos-cinema-sound-manual.pdf
http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-next-generation-audio-for-cinema-white-paper.pdf

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

XGIMI projektorer lyser opp hjemmekinoen

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Samsungs nye laserprojektorer slippes 5. september

Epson frister med gigantbilde

Spinnvill lydplanke fra Nakamichi

Budsjettvennlige høyttalere

Alt du trenger til hjemmekinoen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby Vision kommer til en kinosal nær deg

Scroll to Top