TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Panasonic SC-HTB490

Helt grei til prisen

Testens rimeligste lydplanke gir en tydelig lydforbedring, men viser også at det kan lønne seg å legge litt ekstra penger på bordet.

forfatter
Publisert 21.06.21 - 09:00
Karakter
Panasonic SC-HTB490
L&B mener
Panasonic-planken er enkel å plassere, og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner en bedre tegnrute, og lyden kunne absolutt vært klarere og mer dynamisk.
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 40”
 • HDMI: 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk, USB-A
 • Nettverk:
 • Trådløst: Bluetooth 4.2
 • Stemmestyring:
 • Analog inn: –
 • Subwoofer: Ja, trådløs
 • Lydformater: Dolby Digital, DTS
 • Mål:  80 x 5,6  x 10 cm (B x H x D)
 • Farge: Svart stoff
 • Web: panasonic.com

Panasonic SC-HTB490 er en relativt liten og kompakt lydplanke som er laget for å matche bra til den japanske produsentens egne TV-modeller. Med et stoffkledd ytre og blanke sidevanger i plast, bør den kunne gli greit inn i de fleste interiør. Den kan plasseres rett under TV-en, eller henges på veggen via medfølgende festekroker.

SC-HTB490 har HDMI ARC for enkel tilkobling til TV-en, men kan også spille av lyd via Bluetooth eller USB-minne. På betjeningsfronten stiller Panasonic med en flat fjernkontroll med kredittkortstørrelse, som nok kan ha lett for å forsvinne mellom sofaputene.

Selve lydplanken har ingen ordentlig tegnrute/display, men bruker i stedet noen fargelysdioder til å avgi status på lydmodus, volum, innganger og videre: Det tar litt tid å forstå hva de ulike fargene betyr, og et grafisk display hadde nok vært mer brukervennlig.

Panasonic SC-HTB490 topview
Subwooferen har et sidemontert basselement på cirka 5 tommer.

Panasonic SC-HTB490 i praksis

Panasonic SC-HTB490 er satt opp med en 2.1 høyttalerkonfigurasjon i stereo, som består av to fulltoneelementer i selve lydplanken, pluss en trådløs subwoofer som håndterer de dypeste basstonene.

Lydmessig er Panasonic-planken helt klart et løft fra alminnelig TV-lyd, med en varm, fyldig og behagelig klang på musikk og underholdningsprogrammer. Når det er sagt, kunne lyden vært enda klarere. Når vi spiller av The Irishman-klippet der De Niro og Pesci diskuterer sitt neste attentat, føles ikke stemmegjengivelsen like ”tilstedeværende” og distinkt som vi skulle ønske. Dette kan nok bero på at Panasonic-planken mangler en dedikert senterhøyttaler til dialogene, og derfor må mikse dem ut i stereokanalene.

Den relativt enkle høyttalerløsningen setter også sitt preg på surroundeffektene: Når vi utfordrer Panasonic med skytescenene fra Snabba Cash, låter det fremfor alt klart og tydelig, men også litt flatt. Det knatrer tydelig fra geværene, men føles ikke akkurat som om kulene fyker over hodet vårt. SC-HTB490 klarer ikke å skape illusjonen av surroundkanaler bak oss.

Det merkes også på musikk at lydbildet blir litt tamt, flatt og lite dynamisk. Dua Lipas vokaler låter litt innestengt, og det svinger ikke skikkelig av hip-hop rytmene til Roddy Rich. I tillegg kommer det noen litt ubekvemme lyder fra subwooferen: Den går ikke spesielt dypt, og har lett for å vrenge litt på utfordrende basstoner.

Panasonic SC-HTB490
Foto: Panasonic

Konklusjon

Panasonic stiller her med testens rimeligste lydplanke, og SC-HTB490 kan absolutt være en habil lydforbedring i enkle TV-oppsett. Når det er sagt, utmerker den seg ikke spesielt verken når det kommer til brukervennlighet eller lydkvalitet: Vi savner en ordentlig tegnrute som forteller mer om innstillingene, og lyden kan virke litt ullen og innestengt sammenlignet med de beste i testen. Du får det du betaler for!

Også i denne testen:

TCL TS8132

Atmos-surround på budsjett

TCL stiller med en av de rimeligste lydplankene som kan tilby ”ekte” Atmos-lyd med innebygde høydekanaler. Og til prisen låter den riktig fint!

TCL TS8132 maler opp et stort lydbilde med fin surround-følelse. Pluss for god fjernkontroll og lettlest display.
Subwooferen henger litt etter, og kan vrenge litt på høyt volum.

Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas lydplanke underholder på film, med klare dialoger og ganske kraftig lyd. Men er den like god på musikk?

Stor lyd, bra med krutt. Ok klangbalanse.
Farget bass. 3D Surround-effekt gir etterklang som i en stor hall. Display er et savn.

Klipsch Cinema 600

Beintøff bass

Med Klipsch bak roret blir det liv i heimen, når geværkulene flyr som prosjektiler og eksplosjoner dundrer løs. Dette må da være det heftigste vi har hørt til denne prisen!

Steintøff og god lyd – og for en kruttønne av en subwoofer! Imponerende kvalitetsinntrykk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwooferen er det ikke sikkert alle interiørbevisste blir like glade i.

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbilde

Samsung HW-Q610A er en glimrende lydplanke med stor, tredimensjonal lyd. Atmos-effektene er til å ta og føle på!

Samsung-planken tegner opp et klart og tydelig lydbilde med presise dialoger og velposisjonerte surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi tilkobling. Det finnes lydpakker med enda sterkere, mer hardtslående bass.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
McIntosh oppdaterer MX100 med Control4 Nå kan du integrere prosessoren i smarthjemmet ditt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend