TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas lydplanke underholder på film, med klare dialoger og ganske kraftig lyd. Men er den like god på musikk?

forfatter
Publisert 21.06.21 - 09:00
Karakter
Yamaha ATS-2090
L&B mener
Stor lyd, bra med krutt. Ok klangbalanse.
Farget bass. 3D Surround-effekt gir etterklang som i en stor hall. Display er et savn.
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 43”
 • HDMI: 1 inn, 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-fi, Ethernet
 • Trådløst: Spotify Connect, Bluetooth (SBC, AAC)
 • Stemmestyring: Alexa
 • Analog inn: Nei
 • Subwoofer: Ja, trådløs
 • Mål: 93 x 6,2 x 10,9 cm (B x H x D)
 • Farge: Svart
 • Web: yamaha.com

Yamaha ATS-2090 er en kompakt lydplanke med runde former, og den trådløse subwooferen tar heller ikke stor plass på gulvet. Dolby Atmos støttes ikke, men i stedet skal DTS Virtual:X gi inntrykk av en høydedimensjon i lydbildet. Selv uten toppmonterte høyttalerelementer.

Wi-fi-tilkobling og Alexa stemmestyring er på plass – men ikke Google Assistant. Spotify Connect lar deg bruke Spotify direkte fra mobilen, mens andre strømmetjenester må bruke Bluetooth.

ATS-2090 har lydreturkanal på HDMI-utgangen for enkel tilkobling til TV-en, mens en ekstra HDMI-inngang kan brukes om du ønsker full kvalitet på høyoppløste lydspor fra Blu-ray.

Yamaha-planken har ikke noe display, i stedet markeres innganger og funksjoner med lysdioder på toppen. Når du stiller lydnivå, et antall dioder tennes, ut ifra hvor høy lyd du har. Full lyd tennes alle ni diodene, lavest lyd tennes bare den lengst til venstre. Det samme skjer når du vil stille lydnivå på subwooferen.

Yamaha ATS-2090 surround
Yamaha ATS-2090 har en 3D Surround-effekt som er effektiv, men som samtidig legger på en stor etterklang. Foto: Yamaha

Yamaha ATS-2090 i praksis

Det er ikke spesielt vanskelig å bruke Yamaha ATS-2090, men vi savner et display. Dette for å holde oversikt over inngang, surroundeffekt og lydnivå, spesielt siden diodene sitter på toppen av planken og ikke i fronten. Vi må derfor ofte gå bort til lydplanken for å se hva som foregår…

Yamaha-planken har mye mer krutt å by på enn Panasonic SC-HTB490. Skuddscener i den svenske thrillerenserien Snabba Cash smeller ut med skikkelig knall og bang, og høy realisme til prisklassen. Bare pass på å bruke lydmodus Music, også på film, da låter dialogene klart best.

Yamaha ATS-2090
Foto: Yamaha

Subwooferen har litt mye energi i øvre bassområde. Mye av brystklangen i dialogene på The Irishman kommer fra subwooferen, mens toppregisteret kommer fra lydplanken. Det krever at subwooferen plasseres i nærheten av lydplanken, men vi må også dra suben ned litt for at det ikke skal låte kunstig. Da blir det også tammere, så krever litt å finne riktig balanse.

Det største problemet er likevel 3D Surround-effekten. Denne lager riktignok en stor og omsluttende 3D-effekt, men også en falsk etterklang. Som i en stor hall. Enten dialogen foregår i en intim bar eller i et fengsels harde akustikken, er etterklangen fra Yamaha-planken nesten den samme. Vi skrur derfor av 3D-effekten på bekostning av surroundfølelsen, da blir i hvert fall akustikken riktig.

Yamaha-lydplanken er ikke vår favoritt på musikk i stereo, på grunn av den fargede bassen. Det funker helt greit, men om du planlegger å la lydplanken stå for all musikkunderholdning i hjemmet, ville vi hatt en med en mer naturlig bass, og dessuten litt mer luft i toppen.

Yamaha YAS-2090
Foto: Yamaha

Konklusjon

Yamaha ATS-2090 gir stor og temmelig kraftfull lyd for pengene. Man blir lett dratt inn i handlingen på film, og lydplanken går ikke av veien for å levere noen kraftsalver når scenene krever det. Dialogene har bra med «kjøtt på beinet», samtidig som lyden er klar.

Vi liker ikke etterklangen som kommer med 3D-lydeffekten, og subwooferen kunne godt vært mer lineær. Ikke minst høres det når man spiller musikk. Display er også et savn, selv om akkurat den biten blir man fort vant til.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

TCL TS8132

Atmos-surround på budsjett

TCL stiller med en av de rimeligste lydplankene som kan tilby ”ekte” Atmos-lyd med innebygde høydekanaler. Og til prisen låter den riktig fint!

TCL TS8132 maler opp et stort lydbilde med fin surround-følelse. Pluss for god fjernkontroll og lettlest display.
Subwooferen henger litt etter, og kan vrenge litt på høyt volum.

Klipsch Cinema 600

Beintøff bass

Med Klipsch bak roret blir det liv i heimen, når geværkulene flyr som prosjektiler og eksplosjoner dundrer løs. Dette må da være det heftigste vi har hørt til denne prisen!

Steintøff og god lyd – og for en kruttønne av en subwoofer! Imponerende kvalitetsinntrykk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwooferen er det ikke sikkert alle interiørbevisste blir like glade i.

Panasonic SC-HTB490

Helt grei til prisen

Testens rimeligste lydplanke gir en tydelig lydforbedring, men viser også at det kan lønne seg å legge litt ekstra penger på bordet.

Panasonic-planken er enkel å plassere, og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner en bedre tegnrute, og lyden kunne absolutt vært klarere og mer dynamisk.

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbilde

Samsung HW-Q610A er en glimrende lydplanke med stor, tredimensjonal lyd. Atmos-effektene er til å ta og føle på!

Samsung-planken tegner opp et klart og tydelig lydbilde med presise dialoger og velposisjonerte surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi tilkobling. Det finnes lydpakker med enda sterkere, mer hardtslående bass.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
McIntosh oppdaterer MX100 med Control4 Nå kan du integrere prosessoren i smarthjemmet ditt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend