Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

5 kompakthøyttalere

Snarveien til god lyd!

Kompakthøyttalerne er de mest anvendelige typen høyttalere. De er ikke større enn skoesker, men gir lyd med skikkelig spark i! Vi har testet 5 av de nyeste mellom 2 og 3.000 kroner.

Høyttalere på størrelse med skoesker var enormt populære sent på 90-tallet, som en enkel vei til ekte hi-fi lyd. Folk gikk mann av huse etter disse små og billige høyttalerne som angivelig skulle gi 80% av lydkvaliteten til store high-end høyttalere for bare 20% av prisen! Og selv om dette var en kraftig overdrivelse, er det  ingen tvil om at de rimelige kompakthøyttalerne gir svært mye lyd for pengene. I dag er de først og fremst et alternativ for deg som vil ha noe mer seriøst enn lydplanker og iPod-høyttalere.

Store forbedringer
De ser tilsynelatende ut slik de alltid har gjort, men sammenligner du en 10 år gammel bokhyllehøyttaler med en av 2011 årgang vil du både se og høre at det har skjedd en hel del. Først og fremst har forbedringer innen høyttalerelementer og delefilterteknikk gjort dem mer effektive, og kvaliteten på kabinettene er kraftig forbedret fra de tynne sponplatene man hadde på 90-tallet. Alt dette kan oversettes til bedre lydkvalitet.

Slik testet vi
Høyttalerne er testet under kontrollerte forhold i Lyd & Bildes lytterom. Vi har lagt vekt på å holde lyttenivået likt for alle høyttalerne ved hjelp av en desibelmåler. Dette for å forhindre at en høyttaler med høyere følsomhet misoppfattes som «bedre». Høyttalerne er testet med fri plassering så vel som tett på bakvegg, og vi har notert oss hva som passer best.

Referanseutstyr
Cambridge Azur 740A er brukt som referanseforsterker under hele testen. Dette er en strømsterk forsterker med en nøytral klangkarakter, som dessuten er praktisk i testsammenheng takket være den digitale volumkontrollen. Som musikkilde har vi vekslet mellom Wadia 170i iPod transport så vel som en Pioneer Blu-ray spiller, begge foret gjennom en Hegel HD10 D/A konverter. Høyttalerkablene vi brukte var av typen Monster MCX1S til 79 kroner per meter.

Produkter i testen

Oppsummering

Best i bokhylla?

Hvilken høyttaler du bør velge avhenger både av musikksmaken din og hvor du vil plassere høyttalerne.

Klipsch RB-41mkII

Spurv med kanonlyd?

RB-41 er testens minste høyttalere, men skinnet bedrar: Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.

Utstrakt og heftig diskant Spiller klart, åpent og dynamisk
Slank bass

Dali Lektor 2

Multitalentet

Sammenlignet med de hi-fi korrekte og snusfornuftige Ikon og Mentor-modellene fra Dali, har Lektor-serien fått en litt mer pop-orientert lydavstemming, og det viser seg å være helt rett tenkt i denne prisklassen.

Spiller lett, ledig og musikalsk Magisk mellomtone
Traust utseende

PSB Image B5

Kanadisk bassbombe

Disse PSB-ene spiller tøft! Bassen er beintøff og slår hardere enn vi er vant til fra høyttalere av denne størrelsen. Faktisk oppleves ikke B5-ene som små høyttalere i det hele tatt, for de er meget utstrakte og nøyaktige i den dypere enden av bassen, og treffer bra selv på den laveste bassgitarstrengen.

Beintøff bassgjengivelse Stort og presist lydbilde
Litt ”loudness” aktig

Onkyo D-145

Silkemyk japaner

Hvis musikk og lyttevanene dine går i retning av akustisk og klassisk musikk, passer de små Onkyoene midt i blinken. Onkyo D-145 er tydelig avstemt for akustisk og klassisk musikk og generell “koselytting” der de små detaljene teller mer enn trøkk. Lyden er stram, nøyaktig og detaljert, men også litt behersket og forsiktig i dynamikken.

Myk og behagelig spillestil
Begrenset lydtrykk

System Audio Saxo 1

Ny priskiller?

Disse små høyttalerne spiller som ei kule! Saxo 1 imponerer ikke bare med sitt store lydbilde og fyldige bass i forhold til størrelsen, aller mest imponert er vi over den gode sammenhengen i lyden og den spreke diskantgjengivelsen. Bedre lyd til 2.000 kroner har vi sjelden hørt!

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

3 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.