Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: System Audio Saxo 1

Ny priskiller?

Disse små høyttalerne spiller som ei kule! Saxo 1 imponerer ikke bare med sitt store lydbilde og fyldige bass i forhold til størrelsen, aller mest imponert er vi over den gode sammenhengen i lyden og den spreke diskantgjengivelsen. Bedre lyd til 2.000 kroner har vi sjelden hørt!

Publisert 30.03.11 - 10:07
System Audio Saxo 1
Audun Hage

Hos System Audio i Danmark er de ikke fremmed for nye løsninger. Etter å ha funnet en kinesisk fabrikk de kunne stole på har de kunnet lansere Saxo-serien som preges av europeisk teknikk og designelementer, og med en finish som ikke er hverdagskost i denne prisklassen. Saxo-serien leveres i svart eller hvit høyglanslakkering, og ser riktig så lekker ut. Bitte lille Saxo 1 er den minste i serien, og også den minste høyttaleren i denne testen.

Lydkvalitet
Konstruktørene hos System Audio er ivrige musikere på fritiden, og det kan man også høre på flere av høyttalerne deres. Modeller som Mantra 60 (testvinner i 2010) ga oss en skikkelig livefølelse med sin direkte og usminkede lyd. Flere av disse kvalitetene kan også høres hos Saxo 1. De har en åpen og “tight” musikkgjengivelse som kjennes veldig engasjerende fra første tone.

Vi merker med en gang at de er rytmisk presise, og at det er en god sammenheng mellom lyden fra bass- og diskantelementet. System Audio har lykkes bra med å finne “X-faktoren” som ofte uteblir selv på langt dyrere høyttalere. Trommeslagene sitter som et skudd, og stemmegjengivelsen er distinkt og kroppslig. Og selv om Saxo 1 ikke har ekte dypbass, har de til gjengjeld rikelig med punch i den øvre bassen. I tillegg er den nøyaktig og skiller godt mellom tonehøydene. SA-høyttalerne bevarer god kontroll selv på høyt volum, men ikke bli fristet til å skru opp bassnivået.

Normalt krever en liten høyttaler som dette drahjelp fra bakveggen for å gi noe bass i det hele tatt, men dette er ikke tilfelle med Saxo 1. Her er det utmerket punch selv med høyttalerne plassert en halvmeter ute på gulvet. Det presise lydbildet gjør også at høyttalerne tåler høy avstand mellom hverandre uten at lydbildet faller sammen.

Konklusjon
Disse små høyttalerne spiller som ei kule! Saxo 1 imponerer ikke bare med sitt store lydbilde og fyldige bass i forhold til størrelsen, aller mest imponert er vi over den gode sammenhengen i lyden og den spreke diskantgjengivelsen. Bedre lyd til 2.000 kroner har vi sjelden hørt!

Lyd & Bilde mener

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske Tungdrevne

Også i denne testen:

5 kompakthøyttalere

Oppsummering

Best i bokhylla?

Hvilken høyttaler du bør velge avhenger både av musikksmaken din og hvor du vil plassere høyttalerne.

Les hele testen

Klipsch RB-41mkII

Spurv med kanonlyd?

RB-41 er testens minste høyttalere, men skinnet bedrar: Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.

Utstrakt og heftig diskant Spiller klart, åpent og dynamisk
Slank bass
Les hele testen

Dali Lektor 2

Multitalentet

Sammenlignet med de hi-fi korrekte og snusfornuftige Ikon og Mentor-modellene fra Dali, har Lektor-serien fått en litt mer pop-orientert lydavstemming, og det viser seg å være helt rett tenkt i denne prisklassen.

Spiller lett, ledig og musikalsk Magisk mellomtone
Traust utseende
Les hele testen

PSB Image B5

Kanadisk bassbombe

Disse PSB-ene spiller tøft! Bassen er beintøff og slår hardere enn vi er vant til fra høyttalere av denne størrelsen. Faktisk oppleves ikke B5-ene som små høyttalere i det hele tatt, for de er meget utstrakte og nøyaktige i den dypere enden av bassen, og treffer bra selv på den laveste bassgitarstrengen.

Beintøff bassgjengivelse Stort og presist lydbilde
Litt ”loudness” aktig
Les hele testen

Onkyo D-145

Silkemyk japaner

Hvis musikk og lyttevanene dine går i retning av akustisk og klassisk musikk, passer de små Onkyoene midt i blinken. Onkyo D-145 er tydelig avstemt for akustisk og klassisk musikk og generell “koselytting” der de små detaljene teller mer enn trøkk. Lyden er stram, nøyaktig og detaljert, men også litt behersket og forsiktig i dynamikken.

Myk og behagelig spillestil
Begrenset lydtrykk
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Skummelt nært flaggskipserien

Disse må du høre

Sonos Era 100: Multirom-talentet

Lydplanke for gamere

Magisk i det rette selskap

Enestående lydkvalitet

Scroll to Top