TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Oppsummering

Best i bokhylla?

Hvilken høyttaler du bør velge avhenger både av musikksmaken din og hvor du vil plassere høyttalerne.

Først og fremst er vi imponert over hvor god lyd det er mulig å få ut av disse smårollingene! Med en god forsterker og D/A konverter og iPoden fullastet av musikk, er dette den billigste veien til musikalsk Nirvana vi har opplevd på lenge. Og selv om alle høyttalerne gjør hederlige prestasjoner er det som vanlig noen som springer fram i tet.

Om bokhylla er eneste alternativ lønner det seg å velge en høyttaler som er tilpasset for dette. Høyttalere med bassport på baksiden bør ha minst 10 centimeters avstand til bakveggen for å sikre at porten kan «puste» fritt, ellers kan det ha negative følger for lyden. Høyttalere med bassporten på fremsiden er det derimot ingen hindring å veggmontere. Blant de «veggvennlige» høyttalerne låter Dali Lektor 2 definitivt best. Dette er en meget god og brukervennlig allround-høyttaler som det er nesten umulig å tråkke feil med. Om du har et større rom og setter pris på en fyldig bassgjengivelse bør du imidlertid sjekke ut de knalltøffe PSB Image B5, som har en adskillig større og fetere klang.

I forhold til størrelsen er det småtassen Saxo 1 fra System Audio som imponerer oss aller mest. Den når ikke helt opp til de dyrere modellene i lydtrykk og bass, men har god timing og musikalsk engasjement så det holder. For deg som vil spare både plass og penger er disse et meget bra kjøp.

Dette kan du regne med
Du kan forvente en klar og åpen lydgjengivelse med nøyaktig stereoperspektiv og et stort, nesten tredimensjonalt lydbilde. I tillegg har hi-fi kompakthøyttalerne en helt annen byggekvalitet enn de du finner i billige minianlegg. Kabinettet er mer solid og bedre dempet, og høyttalerelementer og delefilteret innvendig er av høyere kvalitet. De er beregnet på å bruke sammen med hi-fi komponenter og har en mer naturlig klang enn «boom-box» lyden du får fra de billigste minianleggene.

Dette må du greie deg uten
Små høyttalere har sine naturlige begrensninger ved at de ikke kan spille like høyt, og ikke kan gjengi den dypeste bassen like overbevisende som store høyttalere. Du vinner heller ingen lydtrykkskonkurranser med små høyttalere. Kompakthøyttalere er generelt mindre effektive enn store høyttalere, og krever flere watt for å spille like høyt. Det maksimale lydnivået begrenses også av størrelsen og antall høyttalerelementer.

Også i denne testen:

Klipsch RB-41mkII

Spurv med kanonlyd?

RB-41 er testens minste høyttalere, men skinnet bedrar: Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.

Utstrakt og heftig diskant Spiller klart, åpent og dynamisk
Slank bass

Dali Lektor 2

Multitalentet

Sammenlignet med de hi-fi korrekte og snusfornuftige Ikon og Mentor-modellene fra Dali, har Lektor-serien fått en litt mer pop-orientert lydavstemming, og det viser seg å være helt rett tenkt i denne prisklassen.

Spiller lett, ledig og musikalsk Magisk mellomtone
Traust utseende

PSB Image B5

Kanadisk bassbombe

Disse PSB-ene spiller tøft! Bassen er beintøff og slår hardere enn vi er vant til fra høyttalere av denne størrelsen. Faktisk oppleves ikke B5-ene som små høyttalere i det hele tatt, for de er meget utstrakte og nøyaktige i den dypere enden av bassen, og treffer bra selv på den laveste bassgitarstrengen.

Beintøff bassgjengivelse Stort og presist lydbilde
Litt ”loudness” aktig

Onkyo D-145

Silkemyk japaner

Hvis musikk og lyttevanene dine går i retning av akustisk og klassisk musikk, passer de små Onkyoene midt i blinken. Onkyo D-145 er tydelig avstemt for akustisk og klassisk musikk og generell “koselytting” der de små detaljene teller mer enn trøkk. Lyden er stram, nøyaktig og detaljert, men også litt behersket og forsiktig i dynamikken.

Myk og behagelig spillestil
Begrenset lydtrykk

System Audio Saxo 1

Ny priskiller?

Disse små høyttalerne spiller som ei kule! Saxo 1 imponerer ikke bare med sitt store lydbilde og fyldige bass i forhold til størrelsen, aller mest imponert er vi over den gode sammenhengen i lyden og den spreke diskantgjengivelsen. Bedre lyd til 2.000 kroner har vi sjelden hørt!

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.