: Klipsch RB-41mkII

Spurv med kanonlyd?

RB-41 er testens minste høyttalere, men skinnet bedrar: Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.
Lyd & Bilde mener
Utstrakt og heftig diskant Spiller klart, åpent og dynamisk
Slank bass
Spesifikasjoner
  • 2-veis bassrefleks
  • 8 ohm impedans
  • 4” bass/mellomtone
  • 1” titan kompresjonsdriver
  • 91dB følsomhet (2,83 V/1m)
  • 85Hz-24KHz ± 3dB
Annonse
Annonse
forfatter

Amerikanske Klipsch er nok mest kjent for sine store hornhøyttalere som i brukes overalt hvor det er behov for kraftig lyd, i alt fra store konsertarenaer til profesjonelle såvel som private kinoer. Reference-serien er blant de mest populære høyttalerne her hjemme, men da først og fremst de større variantene, som RF-62mkII, vinneren i vår store test av gulvhøyttalere. RB-41 er den superkompakt-versjonen og bruker samme type elementer som storebrødrene, bare i et langt mer kompakt format.

Lydkvalitet
Kraftfull lyd er ikke akkurat hva man forventer av så små høyttalere, men det viste seg raskt å være mye futt i RB-41. Her er det massevis av energi og liv, spesielt i diskanten hvor kvinnestemmer og blåseinstrumenter kommer godt ut. Stikkordet her er det spesielle Tractrix diskanthornet som gir høyere lydnivå en konvensjonelle domediskanter. RB-41 kan spille overbevisende høyt uten å tappe forsterkeren for krefter, og leverer et tøft og rocka lydbilde som likevel er behagelig å høre på.

Nedover i de dypere registrene blir det merkbart slankere. Frekvensgangen med -3dB punkt ved 85Hz gir indikasjoner om at dette er en høyttaler best egnet for å bruke som satellitt- eller surroundhøyttaler sammen med en god subwoofer, og dette viser seg å stemme i praksis. RB-41 har ikke på langt nær den samme slagkraften i bassen som PSB Image B5, og går heller ikke like dypt som System Audio Saxo 1 som ligger ganske nær i størrelse. Dermed klarer ikke de små Klipschene å følge opp den energiske diskanten med like tøff bass, men om du setter dem inntil veggen eller i bokhylla får du en god balanse i lyden.

Konklusjon
Om noen skulle lykkes med å lage tøff lyd ut av en så liten høyttaler måtte det være Klipsch. RB-41mkII spiller tøft og energisk og egner seg godt til popmusikk og rock. Men det er mye å hente på å koble til en liten separat subwoofer for at bassen skal låte like heftig som de øvre tonene. Med mindre du har svært begrensende plassrammer vil nok de større RB-51 være et bedre kjøp fra Klipsch.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Oppsummering

Best i bokhylla?

Hvilken høyttaler du bør velge avhenger både av musikksmaken din og hvor du vil plassere høyttalerne.

Dali Lektor 2

Multitalentet

Sammenlignet med de hi-fi korrekte og snusfornuftige Ikon og Mentor-modellene fra Dali, har Lektor-serien fått en litt mer pop-orientert lydavstemming, og det viser seg å være helt rett tenkt i denne prisklassen.

Spiller lett, ledig og musikalsk Magisk mellomtone
Traust utseende

PSB Image B5

Kanadisk bassbombe

Disse PSB-ene spiller tøft! Bassen er beintøff og slår hardere enn vi er vant til fra høyttalere av denne størrelsen. Faktisk oppleves ikke B5-ene som små høyttalere i det hele tatt, for de er meget utstrakte og nøyaktige i den dypere enden av bassen, og treffer bra selv på den laveste bassgitarstrengen.

Beintøff bassgjengivelse Stort og presist lydbilde
Litt ”loudness” aktig

Onkyo D-145

Silkemyk japaner

Hvis musikk og lyttevanene dine går i retning av akustisk og klassisk musikk, passer de små Onkyoene midt i blinken. Onkyo D-145 er tydelig avstemt for akustisk og klassisk musikk og generell “koselytting” der de små detaljene teller mer enn trøkk. Lyden er stram, nøyaktig og detaljert, men også litt behersket og forsiktig i dynamikken.

Myk og behagelig spillestil
Begrenset lydtrykk

System Audio Saxo 1

Ny priskiller?

Disse små høyttalerne spiller som ei kule! Saxo 1 imponerer ikke bare med sitt store lydbilde og fyldige bass i forhold til størrelsen, aller mest imponert er vi over den gode sammenhengen i lyden og den spreke diskantgjengivelsen. Bedre lyd til 2.000 kroner har vi sjelden hørt!

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!