Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 7 design surroundhøyttalere

Deilig lyd for ører og øyne

Jo flere høyttalere du skal ha i stua, desto viktigere er det at de ser fine ut. Vi har testet 7 surroundhøyttalerpakker som tilfredstiller både ører og øyne.

Skrevet av / 21.10.11 - 08:28
7 design surroundhøyttalere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Det er ikke vanskelig å finne surroundhøyttalersystemer som gjør lydjobben mer enn tilfredsstillende. Det finnes en dullion gode høyttalerprodusenter. Men når kravene til interiøret står like sterkt som kravet til lydkvalitet, er utvalget langt snevrere. For det er liten tvil om at mindre er lekrere, og det å trylle frem et stort lydbilde fra bitte små høyttalere er slett ikke lett. Ikke minst setter det store krav til den separate basshøyttaleren (subwooferen), da den sammen med små høyttalere får en større jobb enn med store. Den må nemlig jobbe høyere opp i frekvensområdet, i tillegg til at den fremdeles skal gi overbevisende dypbass.

Man kan greit finne små høyttalersystemer til under 10.000 kroner som låter ganske bra. Men når både film og musikk skal gjengis med overbevisning, og det er gjerne et krav om du ikke ønsker to spesialiserte lydanlegg, er vår påstand at du bør over 15.000 kroner for å komme helt i mål.

Ulike priser
Vi tok utgangspunkt i 20.000 kroner da vi skulle kalle inn høyttalersystemer til denne testen. Det skulle v ise seg å være lettere sagt enn gjort. Noen systemer var langt dyrere, andre var billigere. Vi endte derfor opp med en lett blanding av høyttalersystemer, som rangerer fra 15.000 til langt over 20.000 kroner. Gjør du litt undersøkelser på ulike nettbutikker, kan det hende du kan finne enkelte systemer noe rimeligere.

Felles for alle systemene er at de kan monteres på veggen, eller plasseres på bordbraketter. Noen kan også monteres på egne gulvstativer. Størrelsen på systemene varierer noe, enkelte har en ganske stor subwoofer (MK Sound og Monitor Audio), mens andre har større flate på høyttalerne på bekostning av dybden (Kef, Definitive Technology). Men felles for alle er at de tar liten plass totalt sett, og forsvinner fint i omgivelsene.

Testkriterier
Når man skal teste surroundhøyttalere, er det viktig at hjemmekinoforsterkeren gjør minst mulig med lyden. Til denne anledningen er derfor Onkyo TX-NR809 perfekt, da man på forhånd kan velge å kun justere avstander, lydnivå og delefrekvens. Dermed går det fort å kalibrere, slik at man enkelt kan koble frem og tilbake mellom systemene. Vi har i etterkant gått inn og finjustert avstander og delefrekvens ved hjelp av øret der det har vært nødvendig.Alle høyttalerne har vært testet med både film og musikk. På det musikalske programmet var rolig visesang, heftig rock og i tillegg typisk moderne popmusikk som med sin flate produksjon ikke setter så store krav til dynamikk, men heller til lav forvrengning. I tillegg har undertegnede testet med en hittil uutgitt CD han selv har vært med å skru lyden på, slik at det aldri er tvil om hvordan det bør låte.Film i surround har hovedsakelig vært ”The Dark Knight” på Blu-ray, en film med et dynamisk krevende lydspor.

Vi har jobbet med plassering av hvert høyttalersystem, for å finne optimal plassering. Spesielt for subwooferen, men innimellom har det også vært nødvendig å sette høyttalerne nærmere eller lenger unna veggen. Omtalen av systemene er basert på det maksimale vi har klart å få ut av dem.

Produkter i denne test

Monitor Audio Apex

Glimrende

Monitor Audio har tatt elementer fra den dyre Gold GS-serien, skviset dem inn i kompakte høyttalerkabinetter, og kalt systemet for Apex. Resultatet er så bra at det er verdt å sjekke ut!

Glimrende tonestruktur Stor mellomtone Kraftig og rask bass
Stor subwoofer, vanskelig å gjemme
Les hele testen

Paradigm MilleniaOne 5.1

Kompakt storlyd

Paradigm skiller seg ut med sine avrundete høyttalere, paret med en av de flateste subwooferne vi har sett, i et system som låter usedvanlig bra!

Meget god tonal balanse Oppløsning Dynamikk
En større subwoofer vil slå hardere
Les hele testen

Definitive Technology Mythos 5.1

Flatt og fett

Amerikanske Definitive Technology liker at det rocker litt. Det gjør også disse paddeflate høyttalerne.

Tøff og punchy lyd Dynamikk
Litt mumlende mellomtone Trange terminaler
Les hele testen

Kef T205

I ett med veggen

Kef-høyttalernes beste egenskap er den tydelige mellomtonen og en fin sammenheng mellom subwoofer og høyttalere rent tonemessig. Til 16.000 kroner er dette systemet et aldri så lite kupp.

Klar mellomtone Lett å drive
Begrenset subwoofer Dynamisk kontrast
Les hele testen

Gallo A-Diva Ti 5.1

Kulerund go’lyd

En superkompakt høyttalerpakke med glimrende lyd og dyp bass? Ja, takk!

Luftige overtoner Lydperspektiv Oppløsning i bassen
Krever forsterkerkraft Subwooferen tåler ikke ”hva som helst”
Les hele testen

Bose Acoustimass 15

Rimelig Bose-lyd

Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.

Kan spille høyt Saftig bass Meget små høyttalere
Overtoner Tonekvalitet i bassen
Les hele testen

MK Sound M Series 5.1

Filmspesialisten

Høyttalersettet fra MK viser seg fra en overraskende potent side. Dialogene på film gjengis kraftig og dynamisk, med god substans nedover i mellomtonen. Brystklangen til Batman i ”Dark Knight” på Blu-ray gjengis barskt og bastant, mens klangen brer seg sømløst utover i rommet. Det skal likevel nevnes at høyttalerne ikke er spesielt følsomme, så pass på å investere i nok forsterkerkraft.

Kraftig subwoofer Balansert klang Konge på film!
Savner luftigere diskant Krever sitt av forsterkeren Dypere subwoofer
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top