TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

7 design surroundhøyttalere

Deilig lyd for ører og øyne

Jo flere høyttalere du skal ha i stua, desto viktigere er det at de ser fine ut. Vi har testet 7 surroundhøyttalerpakker som tilfredstiller både ører og øyne.

forfatter
Publisert 21.10.11 - 08:28
Produkter i testen
 • Monitor Audio Apex
 • Paradigm MilleniaOne 5.1
 • Definitive Technology Mythos 5.1
 • Kef T205
 • Gallo A-Diva Ti 5.1
 • Bose Acoustimass 15
 • MK Sound M Series 5.1
 • Det er ikke vanskelig å finne surroundhøyttalersystemer som gjør lydjobben mer enn tilfredsstillende. Det finnes en dullion gode høyttalerprodusenter. Men når kravene til interiøret står like sterkt som kravet til lydkvalitet, er utvalget langt snevrere. For det er liten tvil om at mindre er lekrere, og det å trylle frem et stort lydbilde fra bitte små høyttalere er slett ikke lett. Ikke minst setter det store krav til den separate basshøyttaleren (subwooferen), da den sammen med små høyttalere får en større jobb enn med store. Den må nemlig jobbe høyere opp i frekvensområdet, i tillegg til at den fremdeles skal gi overbevisende dypbass.

  Man kan greit finne små høyttalersystemer til under 10.000 kroner som låter ganske bra. Men når både film og musikk skal gjengis med overbevisning, og det er gjerne et krav om du ikke ønsker to spesialiserte lydanlegg, er vår påstand at du bør over 15.000 kroner for å komme helt i mål.

  Ulike priser
  Vi tok utgangspunkt i 20.000 kroner da vi skulle kalle inn høyttalersystemer til denne testen. Det skulle v ise seg å være lettere sagt enn gjort. Noen systemer var langt dyrere, andre var billigere. Vi endte derfor opp med en lett blanding av høyttalersystemer, som rangerer fra 15.000 til langt over 20.000 kroner. Gjør du litt undersøkelser på ulike nettbutikker, kan det hende du kan finne enkelte systemer noe rimeligere.

  Felles for alle systemene er at de kan monteres på veggen, eller plasseres på bordbraketter. Noen kan også monteres på egne gulvstativer. Størrelsen på systemene varierer noe, enkelte har en ganske stor subwoofer (MK Sound og Monitor Audio), mens andre har større flate på høyttalerne på bekostning av dybden (Kef, Definitive Technology). Men felles for alle er at de tar liten plass totalt sett, og forsvinner fint i omgivelsene.

  Testkriterier
  Når man skal teste surroundhøyttalere, er det viktig at hjemmekinoforsterkeren gjør minst mulig med lyden. Til denne anledningen er derfor Onkyo TX-NR809 perfekt, da man på forhånd kan velge å kun justere avstander, lydnivå og delefrekvens. Dermed går det fort å kalibrere, slik at man enkelt kan koble frem og tilbake mellom systemene. Vi har i etterkant gått inn og finjustert avstander og delefrekvens ved hjelp av øret der det har vært nødvendig.Alle høyttalerne har vært testet med både film og musikk. På det musikalske programmet var rolig visesang, heftig rock og i tillegg typisk moderne popmusikk som med sin flate produksjon ikke setter så store krav til dynamikk, men heller til lav forvrengning. I tillegg har undertegnede testet med en hittil uutgitt CD han selv har vært med å skru lyden på, slik at det aldri er tvil om hvordan det bør låte.Film i surround har hovedsakelig vært ”The Dark Knight” på Blu-ray, en film med et dynamisk krevende lydspor.

  Vi har jobbet med plassering av hvert høyttalersystem, for å finne optimal plassering. Spesielt for subwooferen, men innimellom har det også vært nødvendig å sette høyttalerne nærmere eller lenger unna veggen. Omtalen av systemene er basert på det maksimale vi har klart å få ut av dem.

  Produkter i testen

  Monitor Audio Apex

  Glimrende

  Monitor Audio har tatt elementer fra den dyre Gold GS-serien, skviset dem inn i kompakte høyttalerkabinetter, og kalt systemet for Apex. Resultatet er så bra at det er verdt å sjekke ut!

  Glimrende tonestruktur Stor mellomtone Kraftig og rask bass
  Stor subwoofer, vanskelig å gjemme

  Paradigm MilleniaOne 5.1

  Kompakt storlyd

  Paradigm skiller seg ut med sine avrundete høyttalere, paret med en av de flateste subwooferne vi har sett, i et system som låter usedvanlig bra!

  Meget god tonal balanse Oppløsning Dynamikk
  En større subwoofer vil slå hardere

  Definitive Technology Mythos 5.1

  Flatt og fett

  Amerikanske Definitive Technology liker at det rocker litt. Det gjør også disse paddeflate høyttalerne.

  Tøff og punchy lyd Dynamikk
  Litt mumlende mellomtone Trange terminaler

  Kef T205

  I ett med veggen

  Kef-høyttalernes beste egenskap er den tydelige mellomtonen og en fin sammenheng mellom subwoofer og høyttalere rent tonemessig. Til 16.000 kroner er dette systemet et aldri så lite kupp.

  Klar mellomtone Lett å drive
  Begrenset subwoofer Dynamisk kontrast

  Gallo A-Diva Ti 5.1

  Kulerund go’lyd

  En superkompakt høyttalerpakke med glimrende lyd og dyp bass? Ja, takk!

  Luftige overtoner Lydperspektiv Oppløsning i bassen
  Krever forsterkerkraft Subwooferen tåler ikke ”hva som helst”

  Bose Acoustimass 15

  Rimelig Bose-lyd

  Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.

  Kan spille høyt Saftig bass Meget små høyttalere
  Overtoner Tonekvalitet i bassen

  MK Sound M Series 5.1

  Filmspesialisten

  Høyttalersettet fra MK viser seg fra en overraskende potent side. Dialogene på film gjengis kraftig og dynamisk, med god substans nedover i mellomtonen. Brystklangen til Batman i ”Dark Knight” på Blu-ray gjengis barskt og bastant, mens klangen brer seg sømløst utover i rommet. Det skal likevel nevnes at høyttalerne ikke er spesielt følsomme, så pass på å investere i nok forsterkerkraft.

  Kraftig subwoofer Balansert klang Konge på film!
  Savner luftigere diskant Krever sitt av forsterkeren Dypere subwoofer
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
  Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
  Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
  Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
  Sonos Sub Mini: Mindre og billigere basshøyttaler Ventetiden er (nesten) over. Her er Sonos Sub Mini.
  Knuser konkurrentene Reference 3 Meta sparer deg for mye penger, og gir deg likevel ekte high-end lyd knapt uten noen begrensninger.
  Følg Lyd & Bilde