Bose Acoustimass 15

Rimelig Bose-lyd

Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.
Lyd & Bilde mener
Kan spille høyt Saftig bass Meget små høyttalere
Overtoner Tonekvalitet i bassen
Spesifikasjoner
  • 5.1 høyttalersystem
  • 4-8 ohm
  • 3 x 5,25” subwoofer
  • Farge: Mørk grå
  • Fester/stativer ikke inkludert (fra 300 kr pr stk)
forfatter

Ønsker du den beste lyden Bose har å tilby i hjemmekinoen, har du to valg: Kjøpe et komplett anlegg i form av Lifestyle V35 til 33.000 kroner, eller bare kjøp høyttalersystemet Acoustimass 15 til 14.500 kroner og koble til annen elektronikk. Da kan du kjøpe en helt ok receiver, Blu-ray-spiller og en 50-tommes 3DTV av høy kvalitet, til samme pris som V30 uten TV. Lyden vil fremdeles være saftigere og kraftigere, fordi receiveren har mer muskler og høyttalerne er større enn i V30 – men de er fremdeles meget kompakte og kamufleres fint inn i omgivelsene. Høyttalerne er i kjent Bose-stil to terninger oppå hverandre som skal dreies i V-formasjon. Dette for å spre lyden mer. Systemet er klargjort for en ekstra bakhøyttaler, skulle du ønske 6.1-lyd. Subwooferen er ganske stor, men er diskret nok om den settes inntil veggen eller i hjørnet. Juster bassresponsen til rommet på en sidemontert skruknott: er det for mye bass, vri mot venstre, og er det for mye, vri mot høyre.

Systemet kobles litt merkelig. Alle receiverens høyttalerutganger kobles gjennom subwooferen, her deles signalene før de sendes videre ut til høyttalerne. Dette kan være frustrerende for receiverens autooppsett, alle kanalenes bassområde går gjennom subwooferen.

Lydkvaliteten
Bose-høyttalerne gjengir lydsporet fra film og musikk mye fylde, og systemet tåler å spille høyt – helt opp til THX referansenivå i vårt rom, altså tilsvarende det man får i kinosalen (Onkyo-receiveren vi testet med sørger for å vise dette nøyaktig). Rytmisk rock gjengis med saftige bassrytmer. Likevel går suben i kompresjon når det blir hett, akkurat som det er en limiter innebygd.

Delefrekvensen mellom sub og høyttalere er såpass høy at det høres hvor subwooferen står. Når dialogene gjengis fra senterkanalen, kommer brystklangen fra subwooferen, noe som gjør at det er meget viktig å finne riktig avstandsinnstilling til sub og høyttalere. Det kan hende receiverens autooppsett ikke klarer dette bra nok, grunnet det spesielle koblingssystemet.

Det mangler også oppløsning i overtonene. At lydbildet er bredt nok er kun på grunn av vinklingen av høyttalerne, men da blir også stereoperspektivet på musikk ganske diffust. Nedre mellomtoneområde er også slankt som gjør at dialoger og sangstemmer låter litt trangt. Albumet fra et eget prosjekt jeg har vært med å skru lyd på, bekrefter at anlegget ikke har nok kontroll i bassen, og vokalen kommer ikke ut som vi den skal.

Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Monitor Audio Apex

Glimrende

Monitor Audio har tatt elementer fra den dyre Gold GS-serien, skviset dem inn i kompakte høyttalerkabinetter, og kalt systemet for Apex. Resultatet er så bra at det er verdt å sjekke ut!

Glimrende tonestruktur Stor mellomtone Kraftig og rask bass
Stor subwoofer, vanskelig å gjemme

Paradigm MilleniaOne 5.1

Kompakt storlyd

Paradigm skiller seg ut med sine avrundete høyttalere, paret med en av de flateste subwooferne vi har sett, i et system som låter usedvanlig bra!

Meget god tonal balanse Oppløsning Dynamikk
En større subwoofer vil slå hardere

Definitive Technology Mythos 5.1

Flatt og fett

Amerikanske Definitive Technology liker at det rocker litt. Det gjør også disse paddeflate høyttalerne.

Tøff og punchy lyd Dynamikk
Litt mumlende mellomtone Trange terminaler

Kef T205

I ett med veggen

Kef-høyttalernes beste egenskap er den tydelige mellomtonen og en fin sammenheng mellom subwoofer og høyttalere rent tonemessig. Til 16.000 kroner er dette systemet et aldri så lite kupp.

Klar mellomtone Lett å drive
Begrenset subwoofer Dynamisk kontrast

Gallo A-Diva Ti 5.1

Kulerund go’lyd

En superkompakt høyttalerpakke med glimrende lyd og dyp bass? Ja, takk!

Luftige overtoner Lydperspektiv Oppløsning i bassen
Krever forsterkerkraft Subwooferen tåler ikke ”hva som helst”

MK Sound M Series 5.1

Filmspesialisten

Høyttalersettet fra MK viser seg fra en overraskende potent side. Dialogene på film gjengis kraftig og dynamisk, med god substans nedover i mellomtonen. Brystklangen til Batman i ”Dark Knight” på Blu-ray gjengis barskt og bastant, mens klangen brer seg sømløst utover i rommet. Det skal likevel nevnes at høyttalerne ikke er spesielt følsomme, så pass på å investere i nok forsterkerkraft.

Kraftig subwoofer Balansert klang Konge på film!
Savner luftigere diskant Krever sitt av forsterkeren Dypere subwoofer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.