Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Monitor Audio Apex

Glimrende

Monitor Audio har tatt elementer fra den dyre Gold GS-serien, skviset dem inn i kompakte høyttalerkabinetter, og kalt systemet for Apex. Resultatet er så bra at det er verdt å sjekke ut!

Skrevet av / 20.10.11 - 15:02
Monitor Audio Apex
Geir Gråbein Nordby

Monitor Audio Apex er testens største høyttalersystem. Høyttalerne har rundete hjørner og kanter, men er like store som mange andre subwoofer/satellittsystemer som ikke kan betraktes som ”design”-systemer. Men de er lekre, med mindre du går for løsningen med ekstremt macho gulvstativer, som ikke ser veldig designorientert ut.

Bak og foran står A10, med hvor både domediskanten og mellomtonebassen har membran av en keramikkbelagt legering av aluminium og magnesium. Bassen er bulket for å oppnå bedre avstiving og mindre klanglig farging.

Senterhøyttaleren er dobbelt så stor som satellittene, med to mellomtonebasser og som strekker seg ned til 50 Hz hvor satellittene gir seg ved 60 Hz. Senterkanalen på film krever sitt, og en stor senterhøyttaler er i bedre stand til å gjengi dype røster og andre lydeffekter.

Subwooferen er stor. Med et sitt 12-tommes basselement er den oppgitt til å strekke seg ned til 21 Hz med EQ2 (film) og 27 Hz med EQ1 (musikk). Innebygd forsterkerkraft på 500 watt RMS og hele 1000 watt i korte intervaller bør holde for de fleste! Men så er det bare å få plass til den, da.

Lydkvaliteten
Det er straks klart at Monitor Audio-oppsettet låter glimrende på alle måter. Basshøyttaleren slår hardt og går dypt, det er glimrende sammenheng mellom denne og høyttalerne, og lydkvaliteten i høyttalerne er i samme liga som Paradigm. Faktisk overgår de dem på noen områder.

For det første er den store senterhøyttaleren i stand til å gjengi dialoger enda fyldigere og mer kraftig. Høyttalersystemet låter enda mindre anstrengt når det skjer mye på filmen eller i musikken. Lydlandskapet er enda litt større og dypere.

Akustisk musikk låter meget bra, instrumentene har høy troverdighet, og det er flott dynamisk kontrast på lydsporet. Min egen rockeinnspilling som jeg selv har vært med å skru lyd på, vitner om at lyden er som jeg liker det: med godt smekk i bassen kombinert med mye luft og god klarhet i mellomtonen.

Konklusjon
Monitor Audio-systemet er rett og slett kanonbra! Når vi likevel ikke blir ”Best i test” er det fordi Paradigm MilenniaOne 5.1 gjør alt Monitor Audio gjør nesten like bra med et vesentlig mindre høyttalersystem. Og med sin basskorreksjon er det omtrent garantert å funke uansett lytterom. Legg til at det er ørlite rimeligere, og Monitor Audio må se seg tapt på målstreken.

Lyd & Bilde mener

Glimrende tonestruktur Stor mellomtone Kraftig og rask bass Stor subwoofer, vanskelig å gjemme

Også i denne testen:

7 design surroundhøyttalere

Paradigm MilleniaOne 5.1

Kompakt storlyd

Paradigm skiller seg ut med sine avrundete høyttalere, paret med en av de flateste subwooferne vi har sett, i et system som låter usedvanlig bra!

Meget god tonal balanse Oppløsning Dynamikk
En større subwoofer vil slå hardere
Les hele testen

Definitive Technology Mythos 5.1

Flatt og fett

Amerikanske Definitive Technology liker at det rocker litt. Det gjør også disse paddeflate høyttalerne.

Tøff og punchy lyd Dynamikk
Litt mumlende mellomtone Trange terminaler
Les hele testen

Kef T205

I ett med veggen

Kef-høyttalernes beste egenskap er den tydelige mellomtonen og en fin sammenheng mellom subwoofer og høyttalere rent tonemessig. Til 16.000 kroner er dette systemet et aldri så lite kupp.

Klar mellomtone Lett å drive
Begrenset subwoofer Dynamisk kontrast
Les hele testen

Gallo A-Diva Ti 5.1

Kulerund go’lyd

En superkompakt høyttalerpakke med glimrende lyd og dyp bass? Ja, takk!

Luftige overtoner Lydperspektiv Oppløsning i bassen
Krever forsterkerkraft Subwooferen tåler ikke ”hva som helst”
Les hele testen

Bose Acoustimass 15

Rimelig Bose-lyd

Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.

Kan spille høyt Saftig bass Meget små høyttalere
Overtoner Tonekvalitet i bassen
Les hele testen

MK Sound M Series 5.1

Filmspesialisten

Høyttalersettet fra MK viser seg fra en overraskende potent side. Dialogene på film gjengis kraftig og dynamisk, med god substans nedover i mellomtonen. Brystklangen til Batman i ”Dark Knight” på Blu-ray gjengis barskt og bastant, mens klangen brer seg sømløst utover i rommet. Det skal likevel nevnes at høyttalerne ikke er spesielt følsomme, så pass på å investere i nok forsterkerkraft.

Kraftig subwoofer Balansert klang Konge på film!
Savner luftigere diskant Krever sitt av forsterkeren Dypere subwoofer
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Forbløffende basskvaliteter

Lyd & Bilde
Scroll to Top