TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

7 vegghøyttalere

En vegg av lyd

Mange ønsker seg god lyd i stua, men ikke alle har plass. Løsningen er å få høyttalerne vekk fra gulvet, og opp på veggen. Men kan slike veggmonterte høyttalere gi skikkelig hi-fi lyd? Vi tester!

forfatter
Publisert 11.09.13 - 17:53

Det er en kjent problemstilling for mange: Stua er ferdig innredet med sofa, møbler, TV og det hele. Nå vil du fylle rommet med deilige musikalske toner, men det er rett og slett ikke plass til høyttalerne som kreves. Plassen hvor den ene høyttaleren burde stå okkuperes av en svindyr, eksotisk potteplante, og bokhylla er full av, vel, bøker! Samboeren har nedlagt veto mot tykke høyttalerkabler på parkettgulvet, og det å skjære hull i gipsveggen kommer ikke på tale. Så hva gjør du?

Mange velger å montere vanlige høyttalere på en veggbrakett, som i og for seg ikke er noen dum løsning, men nå finnes det et enda bedre alternativ: Høyttalere som er beregnet spesielt for veggmontering. Slike finnes det etter hvert flere av, for i takt med stadig flatere TV-er har høyttalerprodusentene innsett behovet for slanke og flate høyttalere man kan henge ved siden av skjermen.

Veggpryd med godlyd
Veggmonterte høyttalere har tradisjonelt vært litt uglesett i hi-fi bransjen. Lyden fra høyttalerne påvirkes nemlig i stor grad av hvordan de er plassert, og veggplassering medfører en del akustiske utfordringer.

Lyden du hører fra stereoanlegget er en blanding av direkte lyd fra høyttaleren, så vel som reflektert lyd fra gulv, vegger og tak. I et typisk hi-fi oppsett vil du derfor ofte se at høyttalerne er trukket langt ut på stuegulvet. Dette gjøres for å redusere de tidlige refleksjonene og la lytteren høre mer av lyden fra høyttalerne.

Ved veggplassering er det vanskelig for ørene våre å skille den direkte og reflekterte lyden fra hverandre, samtidig som enkelte frekvenser forsterkes mer enn andre. Resultatet blir som regel en ganske hul, hard lyd med oppblåst, unøyaktig bass og pistrete overtoner.

Vegghøyttalere derimot, er akustisk optimalisert for en slik plassering. Ved å tilpasse klangbalansen i bass, mellomtone og diskant, samt å kontrollere spredningskarakteristikken, kan produsentene redusere ulempene ved veggplassering, og dra nytte av fordelene.

Fordeler og ulemper
Den åpenbare fordelen med vegghøyttalere er at de er plassbesparende og kompakte. De kan henges trygt utenfor rekkevidde for barn og dyr, og kabler kan trekkes delvis skjult i eller opp langs veggen.

Tro det eller ei, vegghøyttalere kan også ha lydmessige fordeler: Siden direkte og reflektert lyd vil nå ørene på nøyaktig samme tid, kan vegghøyttalerne ofte oppnå en veldig stram og kontant lyd med god timing og impulsrespons, så lenge konstruktøren har gjort ting riktig.

De fleste vegghøyttalere er lette å montere. Ofte er det nok å borre et par hull i veggen, og henge dem på en skrue. Bare sørg for at den er godt forankret og tåler vekten av høyttaleren, som kan variere fra et par kilo til over ti, avhengig av størrelse og antall høyttalerelementer.

Mangler dypbass
Ulempen med de mindre vegghøyttalerne er at de mangler skikkelig bassgjengivelse. De små kabinettene gir begrenset volum til å gjengi dype bassfrekvenser. Derfor bør små og flate vegghøyttalere som regel kombineres med en separat basshøyttaler, også kalt aktiv subwoofer.

Testen
Vi har samlet et knippe vegghøyttalere fra de mest fremtredende produsentene. Alle unntatt en er beregnet på å bruke sammen med en subwoofer for gi tilstrekkelig bassgjengivelse. Vi har derfor inkludert subwoofere der det har vært nødvendig. I denne testen er det bare testens dyreste høyttalere, System Audio Exact, som stiller til start uten drahjelp i bassregionen.

Produkter i testen

Audiovector On-Wall og Ki-Sub subwoofer

Ekte hi-fi på veggen

Audiovector gjengir musikken med fabelaktig oppløsning, og integreringen mellom subwoofer og høyttalere er så sømløs at det nærmest høres ut som det er store gulvhøyttalere vi hører på. Silkehansken holder storslegga!

Nydelig sammenheng Flott oppløsning Groovy bass
Fint lite

System Audio Exact

Vegghøyttalere for voksne

Testens største vegghøyttalere er noen reale tungvektere! Til gjengjeld greier de seg uten subwoofer.

Fyldig og dynamisk lyd Saftig bassgjengivelse
Store og tunge

Martin Logan SLM & Dynamo 700W

La musikken sveve!

Med blant annet påkostet bånddiskant tar Martin Logan overtonene til nye musikalske høyder. Lag på lag i lydbildet avsløres vektløst og deilig. Men pass på – subwooferen kan være vond å få til.

Superb oppløsning Glimrende tonekvalitet
Subwoofer passer best med surroundreceiver

Klipsch G-28 & SW-308 SUB

Tennpluggen

Med høy følsomhet og en meget hurtig responstid trenger ikke denne tennpluggen noen kraftig forsterker for å rocke opp brakka. Musikken formelig spruter ut av Klipsch-høyttalerne, som selv uten subwoofer gir et godt snev av ”live”-følelse.

Sprutende dynamikk Spiller høyt med svak forsterker
Mangler litt oppløsning

Dali Ikon On-Wall mk2 & Sub E-12 F

Veggkunst á la Dali

Dette kunstverket koster bare noen få tusenlapper. Dalis vegghøyttalere bygger noe ut fra veggen, som gir mer kabinettvolum. Litt på bekostning av eleganse, men desto fyldigere blir lyden.

Distinkt lyd Funker uten subwoofer
Litt boksete kabinetter Ikke oppløsningen til de beste

KEF T301 & T-2 subwoofer

Flate høyttalere, flat lyd?

Mens flere av testdeltakerne er til dels store ”kasser” for veggmontering, er KEF T301 syltynne. Dette er valget for den designbevisste! Dessverre er lyden også i flateste laget…

Slank design Gjennomtenkt montering
Flatt lydbilde Slank mellomtone

DLS Flatbox Large

Vellyd og veggpryd

DLS Flatbox leverer et stort, varmt og fyldig lydbilde, og med en potent subwoofer med på laget gir disse svenskene ekstra mye lyd for pengene.

Lettmontert og vellydende Velintegrert subbass
Klemterminaler
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
lbpluss
HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
lbpluss
Lytt til den nyeste podcast-episoden! I denne episoden snakker vi om hvorfor hi-fi med retrodesign er populært. Vi diskuterer også 50-årsjubileet til Pink Floyd legendariske album "Dark Side of The Moon", også har vi testet high-end musikkstrømmere. Tesla Model S Plaid for også gjennomgå av Geir, som har testet den.
lbpluss
Komplett stereoanlegg på liten plass Større trådløs JBL-høyttaler.
lbpluss
Musikalsk hyllest til Italias fiolinmakere Sonus faber fornyer Homage-serien
Følg Lyd & Bilde