TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: KEF T301 & T-2 subwoofer

Flate høyttalere, flat lyd?

Mens flere av testdeltakerne er til dels store ”kasser” for veggmontering, er KEF T301 syltynne. Dette er valget for den designbevisste! Dessverre er lyden også i flateste laget…

Lyd & Bilde mener
+Slank design Gjennomtenkt montering
-Flatt lydbilde Slank mellomtone
Spesifikasjoner
  • 2,5 veis vegghøyttalere
  • 1” diskant
  • 2 x 4,5”  mellomtone/bass
  • Impedans: 8 ohm
  • Følsomhet: 88 dB (2,83V/1m)
  • Frekvensgang: 80hz-30KHz
  • Fysiske mål: 600 x 140 x 35 mm,1,5 kg
  • Subwoofer: 10” bass med 250 watt forsterker
Veil. pris 9990

T-serien er KEFs bud på diskré hjemmekinohøyttalere, hvor hensikten har vært å matche syltynne LED-flatskjermer. Til dette formålet har de utviklet nye høyttalerelementer med en ekstremt lav profil. De ekstra flate bass- og diskantelementene er også med på å stive opp ”kabinettet”, som måler bare 35 millimeter i dybden. Høyttalerne leveres i både hvitt og svart, med matchende stoffdeksler.

Brukervennlighet
KEF T301 er et ganske imponerende stykke industridesign med flott og gjennomtenkt utførelse. Selve høyttaleren kan i prinsippet henges på veggen med bare en skrue, men kommer for sikkerhets skyld med en solid metallbrakett som gir bedre forankring til veggen. Det følger også med sokler for bordplassering om man skulle ønske dette. Høyttalerkablene fastmonteres med bitte små skruterminaler som strammes med medfølgende unbrakonøkkel.

Den matchende subwooferen T-2 har et 10” basselement i et ekstra kompakt, lukket kabinett og drives av en 250 W klasse D forsterker. Subens flate form gjør den velegnet for å plasseres tett inntil veggen sammen med høyttalerne.

Lydkvalitet
KEF-høyttalerne har vesentlig mindre slagvolum enn DLS Flatbox, og det hører man også på lyden, som har generelt mindre futt i mellomtoneregisteret enn den fyldige, varme klangen som svenskene byr på.  Stemmer og instrumenter som piano får betydelig mindre ”kropp” og tyngde i gjengivelsen.

Derimot har KEF T301 en hørbar mer distinkt diskantgjengivelse, som gjør at gitar og annet strengespill klinger friskere i toppoktavene. Gjengivelsen av overtoner kommer bedre frem hos KEF, men de blir altså betydelig slankere nedover i mellomtonen. I tillegg er det en begrensning for hvor høyt man kan spille før de låter hardt og anstrengt.

Høyttalere som dette er åpenbart laget for å brukes sammen med subwoofer, og T-2 bassenheten gjør en bra jobb, selv om den låter litt tammere enn den større suben til DLS. Bassen er rund og brukbart fyldig, men ikke like taktfast og stram, til tross for at den har et lukket kabinett. Dette gjør også at samspillet mellom bass og mellomtone/diskant ikke blir like sømløs. Når vi setter på Daft Punks funky ”Game of Love” høres det litt rotete ut, og høyttalersettet greier ikke vekke disko-foten til live i like stor grad som de andre systemene i testen. Det går imidlertid an å skvise ganske god lyd ut av KEF-høyttalerne dersom du har en surroundreceiver med god avstandsjustering og equalizer, hvor avvik i klangbalanse og timing lar seg korrigere. I så måte er nok også 5.1 utgaven av KEF-settet et bedre kjøp enn denne 2.1 løsningen.

Konklusjon
KEF T301 er de tynneste og billigste vegghøyttalerne i testen. Dessverre bærer lyden også et visst preg av dette, med en hørbart slankere og generelt tammere lyd enn de andre testdeltakerne. På den annen side er det få som kan konkurrere med KEFs slanke formfaktor. Dette er høyttalerne som bestilt for deg som vil ha et lydsystem med en mest mulig diskré fremtoning, og er villig til å gå litt på kompromiss med lydkvaliteten.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Audiovector On-Wall og Ki-Sub subwoofer

Ekte hi-fi på veggen

Audiovector gjengir musikken med fabelaktig oppløsning, og integreringen mellom subwoofer og høyttalere er så sømløs at det nærmest høres ut som det er store gulvhøyttalere vi hører på. Silkehansken holder storslegga!

Nydelig sammenheng Flott oppløsning Groovy bass
Fint lite

System Audio Exact

Vegghøyttalere for voksne

Testens største vegghøyttalere er noen reale tungvektere! Til gjengjeld greier de seg uten subwoofer.

Fyldig og dynamisk lyd Saftig bassgjengivelse
Store og tunge

Martin Logan SLM & Dynamo 700W

La musikken sveve!

Med blant annet påkostet bånddiskant tar Martin Logan overtonene til nye musikalske høyder. Lag på lag i lydbildet avsløres vektløst og deilig. Men pass på – subwooferen kan være vond å få til.

Superb oppløsning Glimrende tonekvalitet
Subwoofer passer best med surroundreceiver

Klipsch G-28 & SW-308 SUB

Tennpluggen

Med høy følsomhet og en meget hurtig responstid trenger ikke denne tennpluggen noen kraftig forsterker for å rocke opp brakka. Musikken formelig spruter ut av Klipsch-høyttalerne, som selv uten subwoofer gir et godt snev av ”live”-følelse.

Sprutende dynamikk Spiller høyt med svak forsterker
Mangler litt oppløsning

Dali Ikon On-Wall mk2 & Sub E-12 F

Veggkunst á la Dali

Dette kunstverket koster bare noen få tusenlapper. Dalis vegghøyttalere bygger noe ut fra veggen, som gir mer kabinettvolum. Litt på bekostning av eleganse, men desto fyldigere blir lyden.

Distinkt lyd Funker uten subwoofer
Litt boksete kabinetter Ikke oppløsningen til de beste

DLS Flatbox Large

Vellyd og veggpryd

DLS Flatbox leverer et stort, varmt og fyldig lydbilde, og med en potent subwoofer med på laget gir disse svenskene ekstra mye lyd for pengene.

Lettmontert og vellydende Velintegrert subbass
Klemterminaler

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.