: Dali Ikon On-Wall mk2 & Sub E-12 F

Veggkunst á la Dali

Dette kunstverket koster bare noen få tusenlapper. Dalis vegghøyttalere bygger noe ut fra veggen, som gir mer kabinettvolum. Litt på bekostning av eleganse, men desto fyldigere blir lyden.
Lyd & Bilde mener
Distinkt lyd Funker uten subwoofer
Litt boksete kabinetter Ikke oppløsningen til de beste
Spesifikasjoner
  • 2 ½-veis trykkammer
  • 28mm dome + 45mm bånddiskant
  • 6,5” bass
  • 58Hz-30kHz (-3dB)
  • 88,5 dB følsomhet, 6 ohm
  • 12” / 300 watt subwoofer
Annonse
Annonse
forfatter

Veggmodellen fra danske Dali har to diskantelementer – en domediskant og en bånddiskant – som kan gi lavere forvrengning, fordi hvert diskantelement har et mer tilpasset arbeidsområde.

Høyttalerne kommer i et symmetrisk par, hvor hver er vinklet innover mot sitteposisjon for en mer korrekt akse. Pass på å plassere riktig høyttaler på riktig side.

Kabinettene bygger godt ut fra veggen. Fordelen er større kabinettvolum, med dertil mer bass og fyldigere lyd. Ulempen er at det blir noe mindre elegant sammen med flatskjermen, men likevel et godt hakk penere enn boksete bokhyllehøyttalere knagget på veggen.

Brukervennlighet
Å veggmontere høyttalerne tar kortere tid enn å uttale Dali Ikon On-Wall mk2. Skru en skrue i veggen, og hekt dem på. Å få skjult kablene må nødvendigvis jobbes noe med.

På baksiden av høyttalerne sitter et par godt dimensjonerte terminaler for spader, avisolert kabel eller bananplugger. Sistnevnte kan bli en utfordring, da de kan stikke ut og gjøre veggmonteringen vanskelig. Subwooferen E-12 F er ganske stor og tar sin del av synsfeltet. Den virker mindre prangende i hvit høyglans, men tar 300 kroner ekstra fra budsjettet. Den stilles enkelt inn på baksiden. I vårt rom funket det fint med delefrekvensen satt et sted mellom 80 og 100 Hz.

Lydkvalitet
Med Daft Punks siste elektroalbum pumpende ut av forsterkeren slår det oss at Dali-høyttalerne faktisk kan by på litt bassgjengivelse også uten subwoofer. For selv om bassen ikke er dyp, er den med på å gi skarptromma og de lyseste tammene godt med punch. Bassgitaren groover også bra. Tonebalansen er god, og har du ikke lyst på subwoofer, kan du vurdere disse.

Enda bedre og mer funky blir det med den store subwooferen E-12 F, som gir bra med trøkk og går dypt. Pass bare på at den ikke justeres for høyt i lydnivå i forhold til høyttalerne, da den kan låte litt monotont, med litt mye kabinettfarging, som da blir hørbart.

Dali_Ikon_subwoofer

Høyttalerne låter overraskende åpent og klart. Både vokoderstemmen på ”Game of Love” og Pharrell Williams’ stemme på årets store sommerhit ”Get Lucky” gjengis distinkt og velartikulert. Hi-hat-en og kantslaget på skarptromma låter attakkert i diskantområdet, og høyttalerne er i det hele tatt meget fokusert i sitt øvre register.

Kanskje litt overfokusert til og med, for det kan tidvis være litt for mye energi i sibilantene. Heather Novas ellers vakre og luftige stemme får litt overdrevne s-er og mangler oppløsningen til Martin Logan og Audiovector. Det samme må sies om klaverspillet til Dena Piano Duo på 2L-utgivelsen ”Mozart/Grieg vol. II”. Tangentene danser lekent og lett, med god kropp nedover i registeret og god sammenheng. Men med litt få klangnyanser, og lydbildet har ikke samme perspektiv som de beste.

Også i denne testen:

Audiovector On-Wall og Ki-Sub subwoofer

Ekte hi-fi på veggen

Audiovector gjengir musikken med fabelaktig oppløsning, og integreringen mellom subwoofer og høyttalere er så sømløs at det nærmest høres ut som det er store gulvhøyttalere vi hører på. Silkehansken holder storslegga!

Nydelig sammenheng Flott oppløsning Groovy bass
Fint lite

System Audio Exact

Vegghøyttalere for voksne

Testens største vegghøyttalere er noen reale tungvektere! Til gjengjeld greier de seg uten subwoofer.

Fyldig og dynamisk lyd Saftig bassgjengivelse
Store og tunge

Martin Logan SLM & Dynamo 700W

La musikken sveve!

Med blant annet påkostet bånddiskant tar Martin Logan overtonene til nye musikalske høyder. Lag på lag i lydbildet avsløres vektløst og deilig. Men pass på – subwooferen kan være vond å få til.

Superb oppløsning Glimrende tonekvalitet
Subwoofer passer best med surroundreceiver

Klipsch G-28 & SW-308 SUB

Tennpluggen

Med høy følsomhet og en meget hurtig responstid trenger ikke denne tennpluggen noen kraftig forsterker for å rocke opp brakka. Musikken formelig spruter ut av Klipsch-høyttalerne, som selv uten subwoofer gir et godt snev av ”live”-følelse.

Sprutende dynamikk Spiller høyt med svak forsterker
Mangler litt oppløsning

KEF T301 & T-2 subwoofer

Flate høyttalere, flat lyd?

Mens flere av testdeltakerne er til dels store ”kasser” for veggmontering, er KEF T301 syltynne. Dette er valget for den designbevisste! Dessverre er lyden også i flateste laget…

Slank design Gjennomtenkt montering
Flatt lydbilde Slank mellomtone

DLS Flatbox Large

Vellyd og veggpryd

DLS Flatbox leverer et stort, varmt og fyldig lydbilde, og med en potent subwoofer med på laget gir disse svenskene ekstra mye lyd for pengene.

Lettmontert og vellydende Velintegrert subbass
Klemterminaler
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!