: System Audio Exact

Vegghøyttalere for voksne

Testens største vegghøyttalere er noen reale tungvektere! Til gjengjeld greier de seg uten subwoofer.
Lyd & Bilde mener
Fyldig og dynamisk lyd Saftig bassgjengivelse
Store og tunge
Spesifikasjoner
  • Toveis vegghøyttalere
  • 1” diskant
  • 2 x 5 ¼”  mellomtone/bass
  • Impedans: 8 ohm
  • Følsomhet: 87dB (1W/1m)
  • Frekvensgang: 45hz-35KHz
  • Fysiske mål: 610 x 225 x 170 mm (HxBxD), 10,5 kg
Annonse
Annonse
forfatter

Danske System Audio er kjent for sine oppfinnsomme høyttalerløsninger, og sjefkonstruktør Ole Witthöft går ofte i en annen retning enn andre produsenter. Et godt eksempel på akkurat det er Exact. Denne storvokste høyttaleren er ment å være en kompromissløs vegg- og fronthøyttaler så vel som senterhøyttaler til SA’s toppmodell blant gulvhøyttalere, Explorer. Og smaker det, så koster det: Dette er blant testens dyreste kandidater, selv uten aktiv subwoofer.

Brukervennlighet
I det vi pakker opp Exact blir det tydelig at dette er høyttalere av et litt annet kaliber enn de andre i testen. De er fysisk store, og vekten på 12 kilo stykket tilsier at de bør ha solid forankring til veggen, aller helst til stenderverk for å være på den trygge siden. Solide skruer og monteringshylser følger med i esken. Exact har en flott finish på linje med dyre hi-fi høyttalere, og bruker påkostede høyttalerelementer fra Explorer-modellen. Med doble 5 ¼” basselementer i et romslig kabinett har den vesentlig mer slagkraft enn de øvrige høyttalerne i testen. Til gjengjeld er den langt fra like diskré.

Lydkvalitet
Fordelen av økt ”slagvolum” er også lett hørbar: Dette er de eneste høyttalerne i testen som fint kan greie seg uten separat sub. Her er bassen fra Daft Punk både stram og fyldig, med utmerket tyngde. SA Exact går selvsagt ikke like dypt ned i frekvens som de aktive subwooferne, men til gjengjeld fyller den rommet veldig bra og går i ett med resten av lydbildet. Selv krevende pianomusikk gjengis lekende og lett, med utmerket kropp og balanse, der både høye og lave toner er perfekt integrert. I tillegg har Exact-høyttalerne en veloppløst diskantgjengivelse – kanskje ikke like luftig som Audiovector og MartinLogan, men tett på, og med god sammenheng ned til mellomtonen.

Trommene til Daft Punk har skikkelig snert, samtidig som vokalene kommer skikkelig ut og frem fra veggen. Her snakker vi om dynamikk som kan matche et par voksne gulvhøyttalere! Ulempen med den potente bassen er potensielle vibrasjoner fra bakveggen, hvilket bringer oss tilbake til dette med forankringen: I noen tilfeller vil veggen kunne spille med og farge bassgjengivelsen hvis høyttalerne ikke er skikkelig montert. Men når det sitter, vil Exact gi en veldig fyldig, jevn og stor bass fra begge sider.

Store ”fullfrekvens” høyttalere som dette stiller også høyere krav til forsterkeren, og vi merket at de 2 x 35 wattene fra Naim Unitiqute 2 kunne bli i minste laget på høye lyttenivåer. Dette er nemlig høyttalere som innbyr til å spille høyt! En påkostet forsterker med 100 watt eller mer er å anbefale.

Konklusjon
System Audio Exact er den mest komplette vegghøyttaleren i testen, men også den største med god margin. Exact bygger 17 cm ut fra veggen og med en vekt på over 10 kilo må den ha solid feste. Til gjengjeld spiller den som en stor gulvhøyttaler, og med dyp og saftig bassgjengivelse trenger den ingen subwoofer for å spille opp til dans. Dersom du kan leve med at høyttalerne er større og mer dominerende i fremtoningen, er dette et ypperlig valg til de med store TV-skjermer!

Også i denne testen:

Audiovector On-Wall og Ki-Sub subwoofer

Ekte hi-fi på veggen

Audiovector gjengir musikken med fabelaktig oppløsning, og integreringen mellom subwoofer og høyttalere er så sømløs at det nærmest høres ut som det er store gulvhøyttalere vi hører på. Silkehansken holder storslegga!

Nydelig sammenheng Flott oppløsning Groovy bass
Fint lite

Martin Logan SLM & Dynamo 700W

La musikken sveve!

Med blant annet påkostet bånddiskant tar Martin Logan overtonene til nye musikalske høyder. Lag på lag i lydbildet avsløres vektløst og deilig. Men pass på – subwooferen kan være vond å få til.

Superb oppløsning Glimrende tonekvalitet
Subwoofer passer best med surroundreceiver

Klipsch G-28 & SW-308 SUB

Tennpluggen

Med høy følsomhet og en meget hurtig responstid trenger ikke denne tennpluggen noen kraftig forsterker for å rocke opp brakka. Musikken formelig spruter ut av Klipsch-høyttalerne, som selv uten subwoofer gir et godt snev av ”live”-følelse.

Sprutende dynamikk Spiller høyt med svak forsterker
Mangler litt oppløsning

Dali Ikon On-Wall mk2 & Sub E-12 F

Veggkunst á la Dali

Dette kunstverket koster bare noen få tusenlapper. Dalis vegghøyttalere bygger noe ut fra veggen, som gir mer kabinettvolum. Litt på bekostning av eleganse, men desto fyldigere blir lyden.

Distinkt lyd Funker uten subwoofer
Litt boksete kabinetter Ikke oppløsningen til de beste

KEF T301 & T-2 subwoofer

Flate høyttalere, flat lyd?

Mens flere av testdeltakerne er til dels store ”kasser” for veggmontering, er KEF T301 syltynne. Dette er valget for den designbevisste! Dessverre er lyden også i flateste laget…

Slank design Gjennomtenkt montering
Flatt lydbilde Slank mellomtone

DLS Flatbox Large

Vellyd og veggpryd

DLS Flatbox leverer et stort, varmt og fyldig lydbilde, og med en potent subwoofer med på laget gir disse svenskene ekstra mye lyd for pengene.

Lettmontert og vellydende Velintegrert subbass
Klemterminaler
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
LG viser frem både små og store TV-er under CES 2021, men denne tar kaka.
TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.
LG har en rekke TV-nyheter på gang i år, deriblant et helt nytt OLED-panel!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.