Danske System Audio er kjent for sine oppfinnsomme høyttalerløsninger, og sjefkonstruktør Ole Witthöft går ofte i en annen retning enn andre produsenter. Et godt eksempel på akkurat det er Exact. Denne storvokste høyttaleren er ment å være en kompromissløs vegg- og fronthøyttaler så vel som senterhøyttaler til SA’s toppmodell blant gulvhøyttalere, Explorer. Og smaker det, så koster det: Dette er blant testens dyreste kandidater, selv uten aktiv subwoofer.
Brukervennlighet
I det vi pakker opp Exact blir det tydelig at dette er høyttalere av et litt annet kaliber enn de andre i testen. De er fysisk store, og vekten på 12 kilo stykket tilsier at de bør ha solid forankring til veggen, aller helst til stenderverk for å være på den trygge siden. Solide skruer og monteringshylser følger med i esken. Exact har en flott finish på linje med dyre hi-fi høyttalere, og bruker påkostede høyttalerelementer fra Explorer-modellen. Med doble 5 ¼” basselementer i et romslig kabinett har den vesentlig mer slagkraft enn de øvrige høyttalerne i testen. Til gjengjeld er den langt fra like diskré.
Lydkvalitet
Fordelen av økt ”slagvolum” er også lett hørbar: Dette er de eneste høyttalerne i testen som fint kan greie seg uten separat sub. Her er bassen fra Daft Punk både stram og fyldig, med utmerket tyngde. SA Exact går selvsagt ikke like dypt ned i frekvens som de aktive subwooferne, men til gjengjeld fyller den rommet veldig bra og går i ett med resten av lydbildet. Selv krevende pianomusikk gjengis lekende og lett, med utmerket kropp og balanse, der både høye og lave toner er perfekt integrert. I tillegg har Exact-høyttalerne en veloppløst diskantgjengivelse – kanskje ikke like luftig som Audiovector og MartinLogan, men tett på, og med god sammenheng ned til mellomtonen.
Trommene til Daft Punk har skikkelig snert, samtidig som vokalene kommer skikkelig ut og frem fra veggen. Her snakker vi om dynamikk som kan matche et par voksne gulvhøyttalere! Ulempen med den potente bassen er potensielle vibrasjoner fra bakveggen, hvilket bringer oss tilbake til dette med forankringen: I noen tilfeller vil veggen kunne spille med og farge bassgjengivelsen hvis høyttalerne ikke er skikkelig montert. Men når det sitter, vil Exact gi en veldig fyldig, jevn og stor bass fra begge sider.
Store ”fullfrekvens” høyttalere som dette stiller også høyere krav til forsterkeren, og vi merket at de 2 x 35 wattene fra Naim Unitiqute 2 kunne bli i minste laget på høye lyttenivåer. Dette er nemlig høyttalere som innbyr til å spille høyt! En påkostet forsterker med 100 watt eller mer er å anbefale.
Konklusjon
System Audio Exact er den mest komplette vegghøyttaleren i testen, men også den største med god margin. Exact bygger 17 cm ut fra veggen og med en vekt på over 10 kilo må den ha solid feste. Til gjengjeld spiller den som en stor gulvhøyttaler, og med dyp og saftig bassgjengivelse trenger den ingen subwoofer for å spille opp til dans. Dersom du kan leve med at høyttalerne er større og mer dominerende i fremtoningen, er dette et ypperlig valg til de med store TV-skjermer!
Også i denne testen:
Audiovector On-Wall og Ki-Sub subwoofer
Ekte hi-fi på veggen
Audiovector gjengir musikken med fabelaktig oppløsning, og integreringen mellom subwoofer og høyttalere er så sømløs at det nærmest høres ut som det er store gulvhøyttalere vi hører på. Silkehansken holder storslegga!
Martin Logan SLM & Dynamo 700W
La musikken sveve!
Med blant annet påkostet bånddiskant tar Martin Logan overtonene til nye musikalske høyder. Lag på lag i lydbildet avsløres vektløst og deilig. Men pass på – subwooferen kan være vond å få til.
Klipsch G-28 & SW-308 SUB
Tennpluggen
Med høy følsomhet og en meget hurtig responstid trenger ikke denne tennpluggen noen kraftig forsterker for å rocke opp brakka. Musikken formelig spruter ut av Klipsch-høyttalerne, som selv uten subwoofer gir et godt snev av ”live”-følelse.
Dali Ikon On-Wall mk2 & Sub E-12 F
Veggkunst á la Dali
Dette kunstverket koster bare noen få tusenlapper. Dalis vegghøyttalere bygger noe ut fra veggen, som gir mer kabinettvolum. Litt på bekostning av eleganse, men desto fyldigere blir lyden.
KEF T301 & T-2 subwoofer
Flate høyttalere, flat lyd?
Mens flere av testdeltakerne er til dels store ”kasser” for veggmontering, er KEF T301 syltynne. Dette er valget for den designbevisste! Dessverre er lyden også i flateste laget…
DLS Flatbox Large
Vellyd og veggpryd
DLS Flatbox leverer et stort, varmt og fyldig lydbilde, og med en potent subwoofer med på laget gir disse svenskene ekstra mye lyd for pengene.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser