Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: EPOS Sennheiser Adapt 660

Perfekt for det mobile hjemmekontoret

Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.

Skrevet av / 30.11.20 - 07:00
EPOS Sennheiser Adapt 660
Geir Gråbein Nordby

I en verden der man ikke ser jungelen for bare svarte, identiske støyreduserende hodetelefoner, kjennes det ekstra godt de gangene noen tør være annerledes. Derfor likte jeg Sennheiser PXC 550 som siden ble oppgradert til PXC 550-II. Hvor de eggformede øreklokkene nærmest går i ett med ørene, og gir et langt slankere uttrykk, for folk som ikke ønsker store klokker på hodet.

Kontormodell

Nå har danske EPOS, i et slags samarbeid med Sennheiser, kommet med sin egen kontormodell basert på nettopp PXC 550. EPOS Sennheiser Adapt 660 er i bunn og grunn lik, hovedforskjellen er at Adapt 660 er UC-sertifisert. Det betyr at den fungerer optimalt med telekonferanse-apper på PC samtidig som den kan være tilkoblet mobiltelefonen med Bluetooth. PC-tilkoblingen skjer med en medfølgende USB-plugg (dongle), som er forhåndstilkoblet hodetelefonene. Bare skru på Adapt 660 og plugg USB-en i PC-en.

EPOS Sennheiser Adapt 660 folded
EPOS Sennheiser Adapt 660 kan foldes sammen, og tar liten plass i etuiet. Foto: EPOS

Prisen på Adapt 660 er høyere enn Sennheiser-modellen. 5000 kroner koster den, som plasserer den 25 prosent over de fleste konkurrenter, og nesten 70 prosent over PXC 550 II – som du nå får til rundt 3000 kroner. Da spørs det.

Les også Den beste samtalekvaliteten for Skype-samtaler Jabra vil ha del i markedet for støyreduserende hodetelefoner i luksusklassen.

Imponerende talekvalitet

EPOS har benyttet maskinlæring for å utvikle avanserte algoritmer for å optimalisere stemmegjengivelsen. Til formålet brukes tre mikrofoner, og talekvaliteten på Adapt 660 er også imponerende god. Min egen stemme blir mye klarere gjennom Adapt 660 enn for eksempel Sony WH-1000XM3 (jeg hadde ikke XM4 inne i løpet av denne testen), og minst like god som Jabra Evolve2 85 med egen mikrofonbom (test kommer).

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(1)
Foto: EPOS

Teams

Adapt 660 har en egen, lilla knapp som åpner Microsoft Teams når du er tilkoblet PC. Arbeidsgivere bes merke! Zoom og andre konferanseprogrammer er det ingen lignende funksjon for ennå.

Batteritid

Adapt 660 er oppgitt til å vare i helt streite 20 timer med støydemping og bluetooth aktivert, mens de skal holde i 30 timer om du skrur av støydempingen. Der hvor EPOS har dummet seg litt ut, er ved å bruke mikro-USB-kontakt i stedet for USB-C med hurtiglading.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(4)
Steng støyen ute på T-banen. Foto: EPOS

Støydemping

Støydempingen i Adapt 660 er i bunn og grunn den samme som i Sennheiser PXC 550. Den er blant de bedre på støydemping, og selv om den blir slått av Sony WH-1000XM4 og også forgjengeren XM3, så undertrykker Adapt 660 støy effektivt nok til at det slettes ikke er noe problem.

EPOS har sammen med Sennheiser utviklet en adaptiv støyteknologi, som automatisk velger mengden støydemping som trengs, ut ifra omgivelsene. Hvor aggressiv den adaptive støydempingen skal være, kan stilles Windows-appen Epos Connect, men den kan også bare settes til maksimal støydemping direkte på hodetelefonen. Noen egen EPOS mobilapp fantes ikke i skrivende stund (Epos Connect kommer til Android og iOS den 1. desember), men du kan bruke Sennheiser SmartControl for Android og iOS til å stille tonekontroll (EQ) hvor du også kan velge mellom forhåndsinnstilte, og du kan stille nivå på støydemping og lage egne lytteprofiler.

EPOS Sennheiser Adapt 660 left
De eggformede øreklokkene innkapsler ørene, samtidig som hodetelefonene ikke ser store og klumpete ut. Foto: EPOS

Berøringspanel

Den høyre øreklokken har en berøringsflate, hvor du lett kan pause og starte musikken. Tapp to ganger, så forsterkes omgivelseslyder i stedet for å dempes, hvis du vil høre når noen prater til deg. Holder du fingeren derimot på panelet en stund, og slipper når du hører et pip, så vil stemmeassistenten på mobilen komme opp.

Les også Hvem er kongen av støyreduserende premium hodetelefoner? Hvem er kongen av støyreduserende premium hodetelefoner? Det kommer nye utfordrere hver måned – men kan de erobre tronen?

Mye å huske på

Det er mye å huske på, når man skal manøvrere seg med berøringspanelet. Ett trykk, to trykk, hold inne i ett, to eller tre pip. Sveip opp og ned for å stille lydnivå, og frem og tilbake for å bla gjennom låtlistene. Det vil ta tid og mye bruk for å få disse hodetelefonene skikkelig innunder huden, som var det vi også hadde å utsette på PXC 550 II.

Smart av og på

Å skru av og på Adapt 660 er enkelt: For å slå av, hold koppene i begge hender, og vri hver av dem innover, til det klikker. Omvendt slås hodetelefonene på igjen ved å ta dem opp og vri dem ut igjen, klare til å ta dem på hodet. Da vil de automatisk pares med sist brukte enhet. Bare husk at hodetelefonene ikke går i automatisk standby, skulle du glemme å skru dem av.

EPOS Sennheiser ADAPT 660 geirnordby
Adapt 660 funker fint trådløst med mobilen, selv om det ikke finnes en egen mobilapp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydkvaliteten

Lydkvaliteten på musikk er meget god, spilt gjennom Adapt 660. For det første er de blant få hodetelefoner som låter bedre med støydempingen påslått enn av, da bassen blir for slank ellers. Med støydemping på er bassen mer lineær, samtidig som den er fyldig og trøkker greit fra seg.

Bassgjengivelsen er en langt mer naturlig del av lydbildet enn den er med WH-1000XM3. Sonyene har fokus på et bestemt toneområde i en kontrabass, fremfor å behandle instrumentet med like stor respekt. Sonyene låter dessuten mer innestengt. WH-1000XM4 er bedre, men også i forhold til disse får stemmer og instrumenter utfolde seg mer fritt gjennom EPOS-ene. Bassinstrumenter låter langt mer naturlig, og det samme gjør lysere instrumenter som trenger luft for blomstre.

Skal jeg gå etter lydkvalitet alene så mener jeg EPOS Sennheiser Adapt 660 er bedre. De er ikke så altfor langt bak Shure Aonic 50 og de langt dyrere B&O Beoplay H95, for lyden er virkelig god. Og på mange måter er lyden bedre enn med Sennheiser Momentum 3.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(2)
Adapt 660 er glimrende til bruk i kontorlandskap. Foto: EPOS

Mangler trøkk

Der det skorter med Adapt 660 er i dynamikk og lydnivå. Lyden er ikke så differensiert mellom sterke og svake partier. Og det er rett og slett ikke nok lydnivå å gå på her, etter min mening. Det er det samme problemet som med Beoplay H95, nemlig at man befinner seg på maksnivå nesten hele tiden, uten mulighet for å ta det et hakk lenger derfra. Jeg skulle gjerne hatt både tre og seks ekstra desibel å rutte med, og både Sony WH-1000XM4 og Sennheiser Momentum 3 regelrett gruser Adapt 660 på lydtrykk.

Og det er synd, for når man spiller klassisk musikk så er man nødt til å dra på litt for å få musikken godt nok frem, noe man ikke kan med disse. Du kan selvsagt bruke analog kabel og en god forsterker for å få det til, men det er jo ikke det man har lyst til når man har kjøpt et par trådløse hodetelefoner.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(3)
Hjemmekontoret funker bedre med støydempende hodetelefoner. Foto: EPOS

Konklusjon

EPOS Sennheiser Adapt 660 bygger på Sennheiser PXC 550, bare skreddersydd for kontorjobbing. Godt er det da at talen virkelig er klokkeklar, og støydempingen er i premiumklassen. Til bruk på hjemmekontor eller kontorlandskap kan det knapt gjøres bedre.

Musikken låter fint og balansert, det er nesten umulig å ikke like Adapt 660 når det kommer til lydkvalitet. Dens største svakhet er lydnivået, som er for lavt. Her kunne man godt dratt på et par knepp ekstra.

Brukervennligheten er god til hverdagsbruk, men skal du sette deg inn i alt hodetelefonene kan gjøre med ulike fingertrykk og dragninger på berøringspanelet, så vil det ta en stund. Teams-knappen vil nok mange derimot kunne få hyppig bruk for.

Spørsmålet er om man vil bruke 5000 kroner på en Adapt 660, når du for tiden kan få Sennheiser PXC 550 for 3000 kr. Resten av konkurransen koster rundt 4000, så talekvalitet skal virkelig være viktig for å velge Adapt 660.

EPOS Adapt 660 vs Sony WH-1000XM3 noise cancelling
Støydemping, EPOS Sennheiser Adapt 660 mot Sony WH-1000XM3. EPOS demper bedre under 100 Hz, hvor Sony-ene ikke klarer å lage en perfekt motfase og faktisk forsterker et gitt frekvensområde. Over 100 Hz er Sony-ene mer effektive, nesten over hele frekvensområdet. Men Adapt 660 demper mer frekvenslineært. Sony WH-1000XM4 er enda litt mer effektive enn XM3, men vi hadde dem ikke inne til å måle direkte. Målt med MiniDSP EARS gjennom REW software.
EPOS Adapt 660 vs Sennheiser Momentum 3 freq resp NC on
EPOS Sennheiser Adapt 660 (blå kurve) mot Sennheiser Momentum 3 (svart kurve). De to har ganske lik frekvensrespons, men bassen er hevet mer på Momentum 3. Kløften ved 4 kHz på Momentum kan være en ujevnhet i måleutstyret. MiniDSP Ears er ikke blant de mest nøyaktige i dette området. Det kan også være ulik resonans fra ulike øreputer. Målt med MiniDSP EARS gjennom REW software, kompensert etter hva øret oppfatter som jevn frekvensrespons.
Adapt 660 freq resp. NC off vs on
Frekvensrespons, med og uten støykansellering (ANC). Grønn kurve er uten, her er bassresponsen under 400 Hz i overkant slank. Blå kurve viser frekvensresepons med støykansellering aktivert, her er bassen langt mer tilstede og dessuten vesentlig mer lineær. Målt med MiniDSP EARS gjennom REW software, kompensert etter hva øret oppfatter som jevn frekvensrespons.

Karakter
EPOS Sennheiser Adapt 660
Premium

Lyd & Bilde mener

Meget balansert og fin lyd. Glimrende talekvalitet. Komforten er upåklagelig. Begrenset lydnivå. Alle funksjonene som kan gjøres med berøringsflaten gjør at det er mye å sette seg inn i.

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Scroll to Top