Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Boses beste ørepropper

Bose QuietComfort Ultra Earbuds tar arven videre fra forgjengeren. Mye er det samme, men noen smarte oppgraderinger gjør totalpakken enda mer fristende.

Skrevet av / 22.01.24 - 12:00
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Geir Gråbein Nordby

Når det gjelder merkebevissthet innen hodetelefoner troner Bose helt på toppen. I øreproppsegmentet har den amerikanske produsenten derimot tidvis slitt med å nå helt opp til sitt rykte. Heldigvis slo de til i 2022 med et par virkelig gode ørepropper, i QuietComfort Earbuds II. Som fikset nærmest alt som var galt med sin forgjenger.

Earbuds II fikk derimot ikke særlig lang tid på baken, for disse er nå erstattet med det nye flaggskipet, QuietComfort Ultra Earbuds.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_09
Den nye toppmodellen fra Bose med ekstra funksjoner som Immersive Audio. Foto: Bose

Utseendemessig videreføres designet, med ovale ørepropper i slagfast plast. I sort utgave, som er testet her, er både ladeetuiet og proppene identiske, bare med sølvfarget logo på det sorte etuiet, mot blank sort logo på forgjengeren. Øreproppene har en titanfarget plate med sort Bose-logo, mot tidligere sort plate og hvit logo.

QuietComfort Ultra Earbuds er tilgjengelig i sort eller gråhvit fargekombinasjon.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_03 Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_04
<
>
Foto: Bose

Immersive Audio

Nytt for Ultra Earbuds er Bose sin nye 3D-lydteknologi kalt “Immersive Audio”. Dette er Bose sin variant av romlig lyd, eller «Spatial Audio», men det høres i stedet ut som om Bose bare bruker crosstalk mellom høyre og venstre kanal, så det skal høres ut som om to høyttalere står og spiller framfor lytteren. Det er i hvert fall langt fra noen Dolby Atmos-effekt, et format som da heller ikke støttes.

Les også Veldig mye bedre enn forgjengerne Bose har forbedret sine begredelige QuietComfort Earbuds. Earbuds II er mye bedre på alle måter.

Du kan velge om lydbildet skal bevege seg med hodet ditt, som med vanlige hodetelefoner, eller festes til «det samme stedet i rommet», som med et par høyttalere. Jeg foretrekker det første, noe annet oppleves veldig merkelig.

Mens Immersive fungerer ok på videoinnhold, foretrekker jeg å høre musikk på vanlig måte.

EQ

Lyden kan stilles med en trebånds tonekontroll: Bass, Mellomtone og Diskant. Det finnes også fire forhåndsinnstillinger, med mer eller mindre bass eller diskant. Bose vil da tilpasse støyreduksjonen etter valgt lydkurve, slik at den blir best mulig uansett.

Bose Music App
I Bose Music-appen kan du skreddersy lyden og funksjonene. Skjermbilde: iOS

Støybehandling og talekvalitet

Øreproppene har rask tilkobling til Android, ved at de automatisk dukker opp på telefonen når tilkoblingsknappen på baksiden av etuiet trykkes inn.

Støydempingen i QC Earbuds II var allerede blant de beste, og QuietComfort Ultra Earbuds fortsetter suksessen. Blant det beste jeg har hørt, men altså likt forgjengeren. T-bane og kontorstøy forsvinner som dugg for solen. Også omgivelsesmodusen fungerer glimrende. Her slippes lyder inn på en naturlig måte, godt egnet for samtaler eller trafikklytting.

Les også Veldig bra fra Bose Bose QuietComfort Ultra Headphones er virkelig gode, og støtter dessuten tapsfri lyd over Bluetooth.

Talekvaliteten er god, om enn ikke like fyldig som hos Sony WF-1000XM5. Jeg hadde ingen problemer med å bli hørt i støyende omgivelser.

Samlet sett er støybehandlingen og mikrofonene meget vellykkede, selv om Sony er et hakk bedre på talekvalitet.

Man kan dessverre ikke deaktivere støybehandling, enten får du støydemping eller omgivelseslyd, som kan justeres med en virtuell glidespak i appen. Batteritiden er likevel på rundt 6 timer i proppene, med 18 timer ekstra fra etuiet. Som er bra med støybehandling aktivert. Skrur man derimot på Immersive Audio i tillegg, ser vi på 4 + 12 timer, noe som er litt knapt.

Bose QC Ultra Earbuds aptX Adaptive codec
Selv om din Android-mobil støtter aptX Lossless, viser den likevel aptX Adaptive i innstillingene. Skjermbilde: Android på Asus Zenfone 9

Lyden av QuietComfort Ultra Earbuds

Koblet til min iPhone 15 Pro Max er det lite om noe som skiller lydmessig mellom QC Earbuds II og QC Ultra Earbuds. Earbuds II er kanskje ørlite skarpere det øvre mellomtoneområdet, men de er begge ganske energiske der oppe. Det samme er stemmen til Brandi Carlile, som kan bli litt for meget i de kraftigste partiene i countryballaden Dear Insecurity i duett med Brandy Clark.

Koblet til en Android-telefon (Asus Zenfone 9) som støtter aptX – og i dette tilfellet også Lossless – så skjer det noe viktig i favør Ultra Earbuds. Jeg regnet med å høre en mer finmasket diskant, og det gjør jeg også. Men viktigere er at den harde mellomtonen er mer finslipt. Forskjellen er ikke «natt og dag», men klart hørbar. Brandi Carlile beholder sin råhet, uten å bli plagsom.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds GeirNordby
QC Ultra Earbuds viderefører den velkjente og elegante designen, nå med titanfargede plater. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det er bra driv i popmusikk, og også akustiske sanger funker greit. Det låter riktignok litt flatt sammenlignet med de aller beste på lyd, men det er ingen tvil om at vi er i premiumklassen.

Jeg synes likevel ikke lyden er fullt så god som fra Sony WF-1000XM5 eller Bowers & Wilkins Pi7 S2, for ikke å snakke om JBL Tour Pro 2 med sin overlegne EQ.

Så, nei, Bose er fortsatt ikke best på lyd. Men totalpakken er veldig god.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_05
Foto: Bose

Konklusjon

QuietComfort Ultra Earbuds er de beste øreproppene fra Bose så langt, selv om oppgraderingen fra QC Earbuds II er marginal. Men Android-brukere vil få ekstra glede av aptX Adaptive / Lossless-støtte, som gir lydbildet et løft. Immersive lydmodus synes vi derimot er mer en gimmick og ingenting å kaste lommeboka etter.

Men totalpakken, inkludert talekvalitet, støykansellering og en naturlig og fin omgivelsesmodus, er meget god. Vi har ingen problemer med å anbefale disse Bose-proppene, spesielt om du har en Android-telefon som støtter aptX Lossless.

Karakter
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Premium

Lyd & Bilde mener

Kraftig og god lyd, og enda bedre med aptX Lossless. Komfortable, og god talekvalitet og støykansellering. Mellomtonen kan bli noe grovkornet, og bassen smått ullen. Batteritiden er bare ok. Tidvis treg app. Svak ulyd på BT-tilkoblingen. Kan ikke skru av støybehandling. "Immersive" har ingenting med Dolby Atmos å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

Scroll to Top