Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Apple AirPods Pro

Mangler bare én ting

Det er ikke bare USB-C lading som er nytt, AirPods Pro er blitt smartere også.

Skrevet av / 06.10.23 - 10:01
Apple AirPods Pro
Lasse Svendsen

De hvite AirPods Pro har i likhet med iPhone 15 fått USB-lading. Det var på tide. Apple har somlet lenge med USB-lading, og holdt på den proprietære Lightning-kontakten altfor lenge. Pussig nok har de levert iPad med USB-C, og nå er turen også kommet til MagSafe-etuiet som leveres med andre generasjon av AirPods Pro.

Men USB-C-kontakten er ikke den eneste nyheten. Apple har oppdatert øreproppene med noen smarte funksjoner, som ikke fantes i Pro-modellene opprinnelig.

Jepp, det er en USB-C-kontakt. Foto: Lasse Svendsen

Proppene ser ut som før og har det samme dynamiske elementet på innsiden, så den helt store lydmessige oppgraderingen kan man ikke forvente.

De mest interessante oppdateringene finner man i operativsystemet på iPhone-en. Alle som har en nyere iPhone og kan oppdatere til iOS 17, får de nye funksjonene som blant annet gir deg automatisk medhør. Som også finnes på andre ørepropper, men selvsagt er det smartere her.

AirPods Pro i MagSafe etuiet. Foto: Lasse Svendsen

Smart er også måten adaptiv lyd fungerer på, mens personlig volum er litt nerdete etter vårt syn. Den funksjonen tilpasser lydvolumet etter at programvaren har lært seg lyttemønsteret ditt, sånn at podcaster og musikk spilles av slik du liker det.

Lydtilpasning

Med aktiv støyreduksjon dempes som kjent alle lyder utenfra. Men noen ganger vil man gjerne få med seg hva som foregår utenfor musikken man har i ørene, og da bruker de fleste av oss å ta ut proppene, eller trykke på medhørknappen. Det kan man også gjøre her, men Apple har tatt medhør et steg videre. 

Øreproppene bruker som alltid de utvendige mikrofonene som sender lydene utenfra inn gjennom en prosessering som fasevender og demper støyen. Med lydtilpasning aktivert i Bluetooth-menyen til øreproppene, blir støydempingen litt smartere. Den slipper igjennom lyder du bør høre, som et bilhorn eller en sirene, men demper lydene slik at du ikke skvetter av sjokk. 

Samme som før, bare smartere. Foto: Lasse Svendsen

Kremte, hoste, nyse

Medhør, altså at man kobler ut musikken og inn mikrofonen for å høre hva noen rundt deg sier, behøver ikke aktiveres i appen eller med et trykk på stilken på øreproppen. Apple kaller det Conversation Awareness eller samtaleoppfatning, vi kaller det automatisk medhør og det kan aktiveres i iOS 17 på mobilen, og da dempes musikken automatisk når man begynner å snakke. 

Det fungerer forbausende bra. Straks man åpner munnen, går det et lite sekund, så fades musikken ned. Man kan holde en samtale gående uten at musikken ubeleilig fades inn igjen, og det går an å ta korte pauser på noen sekunder – mens man tenker seg om kanskje – uten at musikken fades inn og forstyrrer. 

Samme funksjon finnes på andre ørepropper i premiumklassen, men ingen av dem fungerer så godt på automatisk medhør, som disse.

Man kan hoste, nyse, kremte, eller svare et kort ja eller nei, uten at øreproppene tror du skal starte en samtale.

Hvis du har en iPhone 15 kan du lade øreproppene med USB-C-kabelen. Foto: Apple

Lydkvalitet 

AirPods Pro har Apples Adaptiv EQ som tilpasser lyden etter hvordan øreproppene sitter i øret. Den aktiverer man i Bluetooth-menyen, og fungerer fint, men er etter min mening ikke en fullgod erstatning for en manuell EQ, Som man selv tilpasser og lagrer som en preferanse. 

Ja, men det finnes en EQ i innstillinger på iPhone, sier du. Og det er korrekt. Der finner man en lang rekke utmerkede EQ-valg å velge blant, men de fungerer bare på Apple Music, ikke i Tidal eller Spotify-appen. 

IMG_9908 IMG_9909 IMG_9910
<
>

Det gjør spatial audio, eller romtilpasset lyd. Som er særlig effektfull på film og TV-serier som støtter Dolby Atmos. Det gir en ganske fin surroundeffekt, som også fungerer på musikk innspilt eller mikset med Dolby Atmos. Romtilpasset lyd kan tilpasses med å bruke kameraet på iPhone til å skanne hodet og ørene, og så lagres en profil tilpasset brukeren, som også fungerer på de vanlige AirPods-ene (tredje gen.) og AirPods Max.

Øreproppene tilpasser også balansen mellom høyre og venstre kanal, når man vrir hodet. 

Lyden er som nevnt som før, og det betyr saftig bass og et stort og behagelig lydbilde. Med popdronningen Kylie Minogues dansevennlige Hold On To Know i ørene, og Akustisk valgt fra EQ-menyen i Apple Music, er lydbildet bedre balanse enn når den adaptive EQ-en bestemmer. Vokalen er bedre fokusert, og velger man Rock (!), løftes bassen til disconivå uten at vokalen drukner i lydbildet. 

Les også Den beste lyden Technics lover klarere samtaler og bedre støydemping enn noensinne, med flaggskip-øreproppene EAH-AZ80.

Weird Goodbye med The National og Bon Iver, lyder ikke like åpent og fokusert som fra Technics EAH-AZ80, og klaverklangen på Keith Jarrett trios If I Were A Bell, mangler dybden og dynamikken fra de beste øreproppene med støydemping.

Lyden fra et par AirPods Pro, er merkbart åpnere og mer levende enn fra de vanlige AirPods, og med adaptiv støydemping er de også et mye bedre kjøp for alle som ferdes mye ute. 

Les også AirPods 3 treffer blink på det viktigste AirPods 3 burde vært sånn fra dag én, men når de endelig er her, er vi begeistret.

Den kan bli enda bedre hvis Apple virkelig lanserer tapsfri lyd – lossless audio – for flere produkter enn de svinedyre Vision Pro-brillene. De vil nemlig støtte lossless lyd i 20-bit, 48kHz rett i øreproppene. Det gjør ikke en gang den nylig lanserte iPhone 15 i noen utgave. 

Konklusjon

Med USB-C-lading og smartere funksjoner, som automatisk medhør og adaptiv lyd, er Apples hvite AirPods Pro i andre generasjon, en no brainer for iPhone-brukere som leter etter gode ørepropper. Støydempingen er helt i toppklassen, medhør er bedre enn hos noen av konkurrentene, og lydkvaliteten er svært godt om enn ikke like god som i de aller beste øreproppene.

Karakter
Apple AirPods Pro
Premium

Lyd & Bilde mener

Smart medhørsfunksjon, velfungerende adaptiv EQ og lydkvalitet helt i toppsjiktet. Endelig USB-C. Lossless lyd kun med Vision Pro i 2024.

1 hendelser på “Apple AirPods Pro”

 1. Jeg har Airpods Pro 2nd gen m/lightning kontakt.
  De har alle funksjoner som du beskriver her, med iOS 17 og 6A301 firmwaren.

  Mulig jeg leser hva du skriver feil, men virker som du mener at den nye usb-c versjonen har flere features enn lightning versjonen.

  Forskjellene er usb-c, 20bit/48khz med Vision Pro, vanntett ladeboks og at kabelen nå er en vevd stofftype i motsetning til gummi på den forrige kabelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

Scroll to Top