Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Jabra Elite 10

Jabra Elite 10: Fjærlette toner

Man trenger luft for å puste. Og luft er noe Jabra Elite 10 har i massevis.

Skrevet av / 15.09.23 - 09:00
Jabra Elite 10
Geir Gråbein Nordby

Jabra lover at Elite 10 gir “krystallklar samtalelyd, svært høy komfort for heldagsbruk og er optimalisert for å gi en oppslukende Dolby Atmos-opplevelse gjennom Dolby Head Tracking.” Hodesporing, om du vil, betyr at lydbildet flytter seg med hodets bevegelser. Dolby Head Tracking fungerer med både Atmos-innhold og et oppkonvertert stereosignal, men fungerer selvsagt best sammen med Atmos-innhold.

Da får du et mer presist 360-graders lydbilde, og det blir mindre tilfeldig hva som skjer når du dreier på hodet.

Jabra Elite 10 Cream Cocoa Gloss Black Contextual Beauty Large RGB Landscape_MED-enhanced
Foto: Jabra

Batteritiden er oppgitt til 6 timer i selve proppene, og 21 timer ekstra fra etuiet, med støykansellering aktivert. Uten støykansellering snakker vi 8 + 28 timer, med andre ord trenger du ikke bli engstelig for at de ikke skal holde gjennom helgeturen.

Passform

Passformen på Elite 10 er et resultat av 62 000 øreskanninger, for å finne den optimale formen på de ovale EarGels øreputene. Selv om Jabras påstand om at de “passer perfekt til enhver øreform” må tas med en stor bøtte salt, så passer de meget godt i mine ører. Jeg måtte bare opp en størrelse (til Large) fra de som satt på i esken (M), men da satt de virkelig som støpt. Og de er superbehagelige!

Jabra Elite 10 GeirNordby-enhanced
Fabelaktig passform: Foto: Geir Gråbein Nordby

Støykansellering

Øreproppene har aktiv støykansellering, og med totalt tre mikrofoner i hver ørepropp loves vi både effektiv støykansellering på musikken, men også at brukerens stemme bærer gjennom på klareste vis, selv i temmelig støyende omgivelser.

Øreproppene har også omgivelseslyd, som lar deg høre verden utenfor. Jeg bruker denne funksjonen stadig oftere når jeg sitter innestengt på kontoret mitt, og vil høre det hver gang noen kommer inn døra.

Les også Avanserte og gode Jabra Elite 7 Pro er gode, med mange kule funksjoner i en avansert app.

Lyden av Jabra Elite 10

Elite 10 støtter kodekene AAC og SBC, det er med andre ord ingenting fancy som LDAC eller aptX Lossless, som begge gir tilsvarende CD-kvalitet på Bluetooth. Men lyden er god, jeg liker spesielt den fjærlette gjengivelsen av overtonene. Cymbaler er luftige og detaljert uten å bli spisse, og kvinnevokaler står klart frem fra musikken. For små puter betyr tam bass, så pass på at de tetter skikkelig. Men selv ved perfekt forsegling i øregangen er bassen avstemt og grenser mot slank. Det gjør at man hører flere detaljer i musikken, men samtidig må bassfrelste være klar over at de sannsynligvis får større kick andre steder. Men det finnes en EQ i appen, som du kan bruke til å krydre i den retningen du ønsker.

Jabra Elite 10 Angle1 Matt Black LB Medium RGB_MED-enhanced
Foto: Jabra

Musikk kodet i Dolby Atmos gir et større lydbilde, som brer seg et stykke utover ørene. Med hodesporing aktivert synes jeg personlig det er litt irriterende å lytte til musikk, ettersom lydbildet hele tiden flytter på seg når man beveger hodet sitt. For hvem sitter stille hele tiden? Med filminnhold på mobilen kan man nok mene det blir bedre, men også der blir det jo litt spesielt, når man ser ned mot skjermen, og lydbildet låter som det kommer delvis nedenifra. Spill er kanskje en bedre bruk av hodesporing, men der får man igjen den lille tidsforsinkelsen på lyden i forhold til bildet, at man uansett blir ganske frakoblet.

Dolby Atmos uten hodesporing er derimot en mye bedre løsning, spør du meg. Da får man faktisk et godt snev av 360-følelse på lydbildet, som dessuten holder seg i ro. Billie Eilish-balladen What Was I Made For? er et godt eksempel på en minimalistisk men god Atmos-innspilling, med et stort lydbilde.

Musikk i stereo er best

Jeg vil likevel slå et slag for musikk i ren stereo. Spesielt dersom det er bassrytmer, eller tøffe rytmegitarer. Da er det viktig at fasen sitter, for å få den pumpende, rytmiske effekten. Det får du ikke med romlig lydeffekter, men må tåle et flatere lydbilde – mot at det låter mye mer kontant.

Janelle Monáes Champagne Shit, for eksempel. Her er rytmene viktigst. Og i stereo er Elite 10 både kjappe og kontante, selv om det altså er i overtonene de imponerer mest.

Jabra Elite 10 vs Jabra Elite 85t freq Jabra Elite 10 vs BW Pi7 S2 freq
<
>
Jabra Elite 10 (blå) mot B&W Pi7 S2 (grønn). Jabra er forsiktig i bassen, og får gradvis mer energi oppover mot diskanten. Men det låter mer balansert enn det kan virke, og den jevne kurven gjør øreproppene deilig frie for sibilanter og andre uhumskheter. Målt med REW og E.A.R.S. mikrofonhode. Kompensert etter subjektiv oppfattelse av linearitet.

Konkurrenter

Det mangler ikke på konkurrenter i denne prisklassen. Sony WF-1000XM5, Technics EAH-AZ80 og Bowers & Wilkins Pi7 S2 er blant noen av de tøffeste å slå. Jabra har muligens bedre talekvalitet på samtaler enn alle, bortsett fra kanskje Sony.

Bowers & Wilkins har en mye større og fyldigere bassgjengivelse enn Jabra, men den kan også bli i overkant. Og du får ikke skrudd den bort, fordi appen mangler EQ.

Derimot kan man skru seg til en veldig god lyd på både Sony og Technics, og Technics-proppene er nok de i feltet som låter aller best rett ut av esken.

Både Sony og Technics kan forresten skilte med LDAC-kodek for enda bedre lyd. Men bare Sony og Jabra støtter romlig lyd med Dolby Atmos. Av de to har Sony flere finesser, og jeg synes også de har en bedre bassgjengivelse. Om det gjør dem utelukkende bedre, er derimot mer tvilsomt, for Jabra-ene er virkelig gode. Og jeg elsker at de er så enkle å forholde seg til. Dytt dem inn, og trykk “play”.

Foto: Jabra

Konklusjon

Jabra Elite 10 er et par meget vellydende ørepropper. Om du synes god lyd er mer enn bass, vil du sette pris på den luftige, fjærlette diskanten, de klare sangstemmene, og det relativt store lydbildet for ørepropper å være.

Dolby Atmos er mer kjekt å ha enn en nødvendighet, men vi liker at de har det, spesielt når man skal se film.

Bassen er noe forsiktig, men samtidig detaljert og god. Passformen er eksemplarisk, og samtalekvaliteten meget god.

Et par virkelig gode ørepropper.

Karakter
Jabra Elite 10
Premium

Lyd & Bilde mener

Veldig god komfort, åpen og klar lyd. God støydemping, og støtter Dolby Atmos. Den avstemte bassen kan bli noe forsiktig. Romlig lyd i ørepropper har ennå ikke overbevist oss helt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

Scroll to Top