TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Yamaha YH-E700B

Basic hodetelefoner til premium pris

Vi likte godt forgjengerens kraftige lyd. Med YH-E700B har Yamaha derimot gjort noen unødvendige endringer.

Av / 27.03.24 - 09:00
Yamaha YH-E700B

Lyd & Bilde mener

  • God talekvalitet. Lydkvaliteten holder seg også med støybehandling aktivert. God omgivelseslyd. Kan spille temmelig høyt.
  • Farget bass, mangelfull diskant. Klemmer hardt på ørene, spesielt ved bruk av briller. Likevel sitter de veldig vinglete og faller lett av. Bare helt ok støykansellering.

Vi ble svært positivt overrasket over Yamaha YH-E700A, da de vant vår gruppetest mot flere store utfordrere. Etterfølgeren YH-E700B har nytt utseende, og skal blant annet ha forbedret støykansellering og talekvalitet.

De nyeste klokkene har en oval passform, hvor de var sirkulære hos forgjengeren. Stengene som holder klokkene fast til hodebøylen, ser litt ut som innfelte mikrofonstilker. Som gir klokkene et litt spesielt utseende.

Vekten er nesten 100 gram mer enn Bose Ultra Headphones og Sony WH-1000XM5, som begge er konkurrenter Yamaha må måle muskler mot i sin prisklasse.

Yamaha YH_E700B_black lying
Foto: Yamaha

Bedre samtalelyd

YH-E700B har fått Qualcomm-teknologien Clear Voice Capture, som kansellerer ekko og undertrykker bakgrunnsstøy gjennom mikrofonen under samtaler. Altså bedre samtalelyd.

YH-E700B har også fått en mer avansert form for det de kaller Listening Care, som gir fyldigere lyd når man spiller lavt. Nå skal lydinnstillingen (EQ) være mer intelligent, slik at den gjengir flere nyanser i lydbildet, uansett lydnivå.

Annonse
Yamaha YH_E700B_beige
Beige, for den som ikke ønsker sort. Foto: Yamaha

Støykansellering

Støykanselleringen er noe forbedret mot forgjengerens, med mer effektiv undertrykking av lavfrekvent støy. Men der hvor mange konkurrenter nå bruker mikrofoner både på utsiden og innsiden av klokkene, bruker Yamaha kun mikrofoner på utsiden av hver klokke.

Les også Den beste lyden Søker du et par ytterst vellydende hodetelefoner? Her er de! Så får støykanselleringen heller være en bonus.

Yamaha skal i stedet fikse støykansellering og omgivelseslyd med en bedre algoritme i signalprosessoren (DSP), slik at man kan kansellere støy uten å påvirke musikken.

Yamaha YH-E700B Geir
Foto: Geir Gråbein Nordby

Passform

Der hvor klokkene på forgjengeren satt både godt og behagelig rundt ørene mine, er det dessverre ikke slik med disse. I stedet for å legge seg rundt ørene, er klokkene denne gang krympet, og med så tykke puter, at de blir liggende utenpå ørene. Akkurat i dette tilfellet er derfor ikke tykkere puter en fordel.

Yamaha har på merkelig vis klart å kombinere en passform som klemmer temmelig hardt mot ørebrusken – spesielt når man bruker briller – med å sitte veldig løst når man beveger på hodet. Faktisk sitter de så vinglete, at de lett faller av bare man rister svakt på hodet. Det tar heller ikke mange minuttene før jeg får direkte vondt i ørebrusken.

Yamaha YH-E700B badfit
Vips, så var de av. Foto: Video: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Yamaha YH-E700B

Musikken låter energisk nok. Men der hvor forgjengeren var saftig og fyldig i bassen, har Yamaha dratt opp øvre bassområde for mye i disse hodetelefonene. Heldigvis har de en brukbar EQ i appen. Ingen av forhåndsvalgene funker kjempebra i mine ører, så jeg går rett til User1 og stiller der, på en 5-bånds equalizer.

Øvre bassområde drar jeg en del ned, samtidig som jeg forsterker nedre bass tilsvarende. Ved å flytte energien nedover i frekvens, får jeg fylden jeg savnet, mens jeg slipper den stygge misfargingen i øvre. Ved å samtidig dra opp midten av mellomtonen en del, kommer stemmer og instrumenter klarere ut. Så tar jeg også opp diskanten litt, som ellers blir for tilbakeholden.

Lyden er nå ganske ålreit, hvor gitaren til Kacey Musgraves på den nye sangen Deeper Well går fra å låte innestengt, til å klinge ganske ok. Jeg får det derimot aldri til å låte helt som jeg ønsker. Det er heller ikke spesielt sprekt. Sia og Kylie Minogues duett Dance Alone er en typisk elektronisk danse-poplåt, men som ikke helt får dansemusklene i bevegelse.

Yamaha YH_E700B lifestyle - 2 colors
Foto: Yamaha

Støybehandling og samtalekvalitet

Jeg falt ikke helt for støykanselleringen i YH-E700A. Den har blitt noe bedre i YH-E700B. Spesielt i de lave frekvensene. Men den er fortsatt midt på treet i forhold til konkurrentene, og må se seg kraftig slått av de beste fra Bose, Sony og Sennheiser.

Omgivelsesmodus funker derimot veldig bra. Lyder utenfra slippes veldig tydelig inn, og det er spesielt å stå ute i skogen å høre på fuglekvitter, som høres klokkeklart – selv gjennom musikken hvis man ikke spiller altfor høyt.

Jeg vil også trekke frem samtalekvaliteten som et pluss. Når jeg bruker Yamaha-klokkene, vil mottakeren høre meg tydeligere enn gjennom mange andre hodetelefoner. Inkludert Bose QuietComfort Ultra Headphones, vil jeg påstå. I tillegg til å låte tydelig er stemmen naturlig. Noe man ikke kan si om Bose-klokkene.

Yamaha-YH-E700B
Foto: Yamaha

Konklusjon

Yamaha YH-E700B er et par hodetelefoner som gjør en del bra, men også noe mindre bra.

Samtalelyden er veldig god, og det samme er omgivelseslyden når man bruker denne. Støykanselleringen fungerer sånn passe, og lyden endres ikke nevneverdig når man aktiverer støybehandling.

Det som trekker ned er lyden på musikk, som er både farget og uengasjerende, før man går inn i appen og stiller på EQ. Da går det an å gjøre den mye bedre, men den blir likevel aldri helt der journalisten ønsker den.

Et annet irritasjonsmoment er passformen. Til å sitte så vinglete må jeg jammen si klokkene presser hardt på. Brillebrukere, dere er advart.

Karakter
Yamaha YH-E700B
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde