Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose QuietComfort Headphones

God støydemping, men skuffer på musikk

Bose QuietComfort Headphones legger seg under Ultra, og er direkte arvtaker til QC45. Vi lurer på om den virkelig trengte denne arvtakeren.

Skrevet av / 06.02.24 - 12:00
Bose QuietComfort Headphones
Geir Gråbein Nordby

Det var på tide at Bose lanserte noen forbedrede hodetelefoner, i form av QuietComfort Ultra Headphones. Men med økt kvalitet gjorde også prisen et hopp, og mange vil nok mene at 5700 kroner er i overkant for et par trådløse hodetelefoner i plast.

Derfor lanserte Bose samtidig en annen hodetelefonmodell, enkelt og greit kalt QuietComfort Headphones. Her har man droppet forbedringene fra Ultra-varianten over forgjenger QuietComfort 45, som aptX Lossless kodek (eller aptX i det hele tatt), og her finner vi heller ingen Immersive-lydmodus. Som Bose feilaktig kaller romtilpasset lyd i Norge og som skal simulere et par høyttalere foran lytteren. Det funker bare “sånn passe”, så det virker fornuftig at man også får et rimeligere par hodetelefoner uten denne. Den tapsfrie lydkvaliteten skulle jeg derimot gjerne sett beholdt.

Bose QuietComfort Headphones vs QC Ultra Headphones in cases
Bose Quiet Comfort Headphones (høyre) har firkantet etui, mens Ultra-modellen har ovalt. Foto: Geir Gråbein Nordby
Les også Veldig bra fra Bose Bose QuietComfort Ultra Headphones er virkelig gode, og støtter dessuten tapsfri lyd over Bluetooth.

Der hvor Ultra-modellen har fått berøringsflate på klokkene, bruker QC Headphones en fysisk av/på-bryter, som også slår av og på Bluetooth. Samme som QC 45 og de eldre QC 35-modellene. Start/pause av sanger og lydnivå opp og ned skjer også med fysiske knapper, som hos forgjengerne. Det er i det hele tatt lite som minner om noe nytt med QC Headphones.

Bose QuietComfort Headphones GeirNordby
Bose QuietComfort Headphones sitter behagelig på hodet, og fungerer også for brillebrukere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Samme innmat?

At QC Headphones er en gammel hodetelefon i ny eske, understrekes av den litt eldre Bluetooth versjon 5.1 mot 5.3 hos Ultra. Vi får ingen LE-Audio-funksjoner (LC3) som bruker mindre strøm. La oss innse det, denne hodetelefonen er identisk med QuietComfort 45 på alle måter, og jeg kan avsløre først som sist at støykanselleringen også er den samme. Ikke at det er dumt, den er nemlig glimrende. Riktignok ikke fullt så god som på Sony WH-1000XM5, men den gjør definitivt jobben.

Talekvaliteten er også godkjent, selv om den kanskje oppleves som noe tynn. Brukerens stemme vil også låte flatt og hermetisk i støyende omgivelser, på grunn av måten støydempingen jobber på. Her er Bose slettes ikke alene, om du trenger et par hodetelefoner til hybridkontoret vil jeg heller anbefale noen laget spesielt for oppgaven.

Bose_QuietComfort_Headphones vs QuietComfort Ultra Headphones
Bose QuietComfort Ultra Headphones (venstre) er har mer elegante hengsler enn QuietComfort Headphones (høyre). Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Bose QuietComfort Headphones

Der hvor Bose QC Headphones skiller seg fra forgjengerne QC 45 er på musikkgjengivelsen. Det er vesentlig mer energi i dypbassen her. Bare hør på dønningene fra pianopedalen på Brandy Clarks countryballade Dear Insecurity. Undertonene runger som jeg knapt har hørt det før, og hvert pedaltråkk krever oppmerksomheten din.

Nå høres dette kanskje ut som noe positivt. Men dessverre er det altfor mye av det gode her. For mens bassrytmer på elektropop har masser av energi, så tar det for mye fokus vekk fra mellomtoneområdet. Diskanten er også ulineært gjengitt, ved at noen deler av diskantområdet er dempet mens andre er fremhevet. QC Headphones klarer dermed både å oppleves som ulne og skarpe med sibilanter, på én og samme tid.

Les også Ingen stor overraskelse Bose har ikke tatt noe sjumilssteg med QuietComfort 45.

Ikke får jeg justert det riktig med tonekontrollen i appen heller, den er nemlig ikke nøyaktig nok med bare tre bånd: bass, mellomtone og diskant. Greit nok, man kommer et stykke ved å dra ned bassen en smule, men uansett hva jeg gjør låter det aldri naturlig.

Jeg har sett andre beskrive lyden som merkelig, og jeg må si meg enig. QuietComfort 45 har mye av den samme lydkurven, bare ikke i bassen. Den er bedre balansert hos forgjengeren, som dermed også låter bedre totalt sett. I mine ører.

Bose QuietComfort Headphones SPREAD 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Bose QuietComfort Headphones er et steg ned fra Ultra-modellen i pris, og her er det også fjernet noen funksjoner. Heldigvis er støykanselleringen tett på like god, den er faktisk ypperlig. Også samtaler fungere fint.

Lydkvaliteten på musikk er det derimot så som så med. Man kan få hodetelefonene til å låte helt ok i appen, men her er vi i en prisklasse hvor det rett og slett ikke er bra nok. Før justering er det altfor mye bass, for lite mellomtone og for ujevn diskant til å blir bra nok på akustisk musikk.

Det er langt fra noen krise, men vi blir ikke beveget. Og med tanke på at forgjengeren låter bedre ut av esken, og dessuten er billigere så lenge den fortsatt er å finne, vil vi heller anbefale QC 45.

Karakter
Bose QuietComfort Headphones
Premium

Lyd & Bilde mener

God støydemping, klar stemmegjengivelse under samtaler, og man kan høre sin egen stemme. Greit med muligheter i appen. Skuffende lydkvalitet, ikke aptX-støtte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

Scroll to Top