TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Test av forsterkere med strømming

Trådløs lyd – uten kompromissene

Disse forsterkerne gjør det gamle anlegget trådløst, smartere og morsommere.

forfatter
Publisert 17.09.16 - 07:00
L&B mener
Spesifikasjoner

Vi tester

  • Sonos Connect:Amp          4.998 kr
  • Heos Amp                            5.298 kr
  • Bluesound PowerNode2   7.498 kr
  • Marantz M-CR511              4.995 kr
  • Onkyo TX-8150                   6.990 kr
  • Pioneer SX-N30DAB         6.490 kr
  • Yamaha R-N602                 5.190 kr
Produktside

Musikkstrømming fra nett og mobil har på få år snudd hi-fi-markedet på hodet. Når musikken ikke lenger behøver ligge på en fysisk plate, men kan strømmes trådløst direkte fra tjenester som Spotify og Tidal, får det også konsekvenser for hvordan det tradisjonelle «stereoanlegget» ser ut. Mange velger å bytte ut det gamle «racket» med en trådløs høyttaler eller to, som i mange tilfeller kan fungere utmerket. Men det finnes noen unntak!

 

Ikke alle er like imponert over lyden fra de trådløse plasthøyttalerne. Noen av oss er rett og slett for godt vant med den gode stereolyden hjemme i stua. Vi ønsker å bruke våre egne høyttalere, og har samtidig andre lydkilder vi vil koble til. Med det sagt, kunne vi gjerne tenke oss brukervennligheten til de trådløse systemene, uten å gi avkall på lydkvaliteten.

 

I slike scenarioer kan det være lurt å kikke på en ny forsterker i stedet. Flere av de fremste streaming-produsentene tilbyr nemlig også trådløse forsterkere, som du kan bruke til å drive dine eksisterende høyttalere. Samtidig tilbyr flere av de tradisjonelle hi-fi produsentene nå også receivere med innebygd strømming!

 

Både smått og stort

Prisklassen rundt 5.000 kroner er full av spennende forsterkere i forskjellige størrelser og prisnivå. Du kan kjøpe små og nette bokser fra strømmespesialistene, eller gå for en mer tradisjonell receiver med full 43 centimeters bredde, hvor strømming kun er en av mange funksjoner. Spørsmålet er hvilken som gir best lyd for pengene?

 

Mange vil nok umiddelbart tenke at de store hi-fi-forsterkerne har best forutsetninger, med større plass til strømforsyning og kjøling. Samtidig vet vi at det kan oppnås meget god lyd også med små og moderne forsterkere, bare signalbehandlingen er god nok. Hvis hovedformålet er å spille musikk, og du uansett ikke har behov for DAB-radio, platespiller eller andre tilkoblingsmuligheter, kan en dedikert strømmeforsterker faktisk være mer kosteffektiv.

 

I denne testen har vi tatt for oss fire moderne stereoreceivere med innebygd strømming fra Yamaha, Onkyo, Pioneer og Marantz, og satt dem opp mot tre dedikerte strømmeforsterkere fra Sonos, Heos og Bluesound.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Hvordan fungerer forsterkere med strømming?

Felles for alle forsterkerne i testen er at de har trådløs nettverkstilkobling (Wifi) og muligheten for å styre musikkavspillingen via en app til mobil eller nettbrett. Oppsett og innstillinger varierer, men det handler stort sett om å koble dem til hjemmenettverket og taste inn riktig passord. I tillegg til Wifi har noen av forsterkerne også mulighet til å spille musikk trådløst via Bluetooth eller AirPlay. Dette kan være kjekt når du har venner på besøk, eller hvis forsterkeren ikke støtter din ønskede musikktjeneste. Så langt det er mulig, anbefaler vi å bruke Wifi (eller enda bedre, ethernet-kabel direkte i forsterkeren) fremfor Bluetooth. Det gir bedre lydkvalitet, bruker mindre batteri på mobilen, pluss at man slipper å miste musikken hver gang noen ringer.

 

Brukergrensesnitt, programvare og tjenester

Et anlegg med strømming må være lett å bruke for hele familien. Og siden det styres fra mobilen eller nettbrettet med en app, er det i stor grad denne som bestemmer brukervennligheten. Er det lett å koble produktet til nettverket? Kan man lett gruppere flere rom sammen og sende musikk til flere enheter? Styres spillelister og strømmetjenester i samme app, eller må man hoppe frem og tilbake mellom flere? Jo enklere og mer intuitiv appen er, desto mer gøy og mindre hodebry vil anlegget bringe. I tillegg er det viktig at anlegget støtter den musikktjenesten du bruker. Samtlige av forsterkerne støtter Spotify, noen i form av Connect, som lar seg spille musikken direkte fra Spotifys egen app. Noen støtter også Tidal Hi-Fi, som gir musikk i CD-kvalitet.

 

Slik testet vi

I denne testen har vi lagt aller størst vekt på lydkvaliteten. Forsterkerne er testet med et variert utvalg musikk på forskjellige typer høyttalere. Den mest brukte referansehøyttaleren har vært Kef Reference 1. Med treveis konfigurasjon og svært nøytral, avslørende lydkarakter er dette den perfekte høyttalerne til å skille klinten fra hveten lydmessig sett. I tillegg er de svært tungdrevne, noe som lett vil avdekke om noen av forsterkerne får pusteproblemer på høyt volum! Evnen til å takle krevende musikkinnspillinger, og det å kunne spille høyt med lav forvrengning, er tross alt en viktig målestokk på forsterkerens kvalitet. I tillegg har vi testet med kompakthøyttalerne Tannoy Mercury 7.1, i mer riktig prisklasse.

 

Her er noe av musikken vi brukte (link til Tidal spilleliste)

tidal.com/playlist/eb96b134-1f92-4bfa-a608-c2221fa71373

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Husk: Sørg for god Wifi!

Selv om alle forsterkerne i denne testen har trådløs nettilkobling, vil du oppnå best stabilitet med kabel. Er du heldig og har ruteren plassert i nærheten av forsterkeren, kan du enkelt trekke en ethernet-kabel mellom dem.

 

Ved trådløs nettilkobling vil hjemmenettverket bli ekstra belastet av en trådløs forsterker, og ekstra mye dersom du bygger ut til multirom (om forsterkeren støtter dette). Da kan det fort bli nødvendig med en påkostet ruter av høy kvalitet.

 

 

Bilde: Netgear_R8500.jpg

En skikkelig ruter er viktig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktive antenner og tre bånd, og gir tilkoblede produkter automatisk det beste båndet. Foto: Netgear

Produkter i testen

Yamaha R-N602

Moderne retro

I tøff retrostil varter Yamaha opp med underholdende musikk og multirom gjort enkelt.

En fullblods receiver med det du trenger av tilkoblinger, og dessuten med et brukervennlig multiromssystem. Så låter den glimrende!
MusicCast mangler fortsatt støtte for viktige strømmetjenester som Tidal og Apple Music.

Heos Amp

Kraft og finesse

Denne forsterkeren fra Heos er kanskje liten å se på, men du verden for en slagkraft!

Heos Amp er enkel å sette opp og låter fortreffelig fra start. Her får du et spenstig lydbilde med fyldig bass, som heller ikke legger skjul på detaljene. I tillegg får du rikelig med krefter.
Vi savner bare enda litt mer dynamisk kontrast og overtonedetaljer

Sonos Connect:Amp

På bakerste rad

Med Sonos Connect:Amp får du tilgang til markedets mest brukervennlige multiromssystem. Problemet er bare at den ikke låter spesielt bra …

Sonos er utrolig enkelt å sette opp, og har en meget velfungerende app med tilgang til alle musikktjenester.
Vi savner både dynamikk og detaljer fra den innebygde forsterkeren. Connect:Amp greier ikke sparke ordentlig liv i høyttalerne, og musikken forblir innestengt og uengasjerende.

Pioneer SX-N30DAB

Åpen musikk

Pioneer låter fint, og har mange tilkoblingsmuligheter. Strømmetjenestene er like få som hos Onkyo. Av en åpenbar grunn.

Vi liker den ærlige og åpne lyden. Mange tilkoblingsmuligheter er et pluss, blant annet dobbelt sett optiske og koaksiale innganger. Og platespillerinngang.
Kjedelig appstyring, og få strømmetjenester innebygd. Noen vil foretrekke en varmere klangbalanse. Låter det kjent?

Onkyo TX-8150

Klare toner

Stereoreceiveren fra Onkyo låter bra, og den har både DAB-radio og mange tilkoblinger, også til platespiller. Men strømming er begrenset.

Onkyo presenterer musikken på ærlig og detaljert vis, med nok kraft til å kjøre opp lydnivået. Her får du dessuten koblet til mange komponenter – til og med platespiller.
Appstyringen er kjedelig, og strømmetjenester er begrenset. Noen vil foretrekke en varmere klangbalanse.

Marantz M-CR511

Mangler trøkk

Forsterkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og dessuten strømmetjenester.

Forsterkeren er nokså ukomplisert å sette opp og bruke for folk som er vant med tradisjonell hi-fi. Luftige overtoner trekker opp.
Det låter temmelig flatt, og klipper ved høyt lydnivå som potensielt kan skade høyttalerne. Vi savner flere strømmetjenester, og appstyringen kunne vært bedre.

Bluesound PowerNode 2

Orkesterplass

Glem konkurrentenes diffuse og blodfattige lyd. Her er strømmeforsterkeren som banker Sonos ned i støvlene.

Powernode 2 leverer en dynamisk, kruttsterk og presis musikkgjengivelse på nivå med langt dyrere forsterkere. Brukervennligheten er også god.
Litt høyere pris enn de andre testdeltakerne. Men det er verdt det!
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

En kommentar om “Test av forsterkere med strømming”

  1. Har en powernode 2i som driv ett par dali oberon 7 og er storfornøyd.låter kjempebra og driver de godt.god brukervennlighet og er etter min mening ett veldig bra produkt.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig platespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og innebygget phonotrinn.
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombinert digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
Følg Lyd & Bilde