annonse
annonse
annonse
TEST:

Rotel RA-1570 & Rotel RCD-1570

annonse

Parhester

Rotel bygger videre på sin lydmessige no-nonsens filosofi, men nå bugner produktene også av muligheter.
Pluss lbadvantages
Vellydende Fornuftig konstruksjon Masser av detaljer Flere utgangsmuligheter
Minus lbdisadvantages
For høyttalere med ”normal” følsomhet Ingen DAC-mulighet

Nesten alle skriverier om Rotel pleier å innledes med at de er kjent for sine no-nonsens produkter hvor fokus er mer på lyd enn finesser. Det er vel en sannhet med modifikasjoner, for da låter det nesten som om Rotels produkter skulle være uten de moderne bruksmulighetene som dagens mid-fi kunder krever. Og det er ikke tilfellet.

Denne testen handler om Rotels største integrerte forsterker respektive CD-spiller med modellbetegnelsen 1570. Begge apparatene er i Rotels diskrete, en anelse konservativ, men samtidig tillitvekkende design. Hele følelsen av apparatene inngir også tillit. Trykknapper, volumratt, tilkoblingene på baksiden, alt føles som vanlig med Rotel, fornuftig og velvalgt.

RA-1570
– er Rotels seneste variant av integrert forsterker. Og det er en i høyeste grad moderne forsterker med det meste du kan tenke deg, inklusive digitale innganger. Det er vel egentlig bare direkte strømming som savnes, men i og med at man får med en Bluetooth-dongle kan Rotel også levere den muligheten via et Bluetooth strømmingsprodukt – for eksempel din smartmobil.

1570 er en skikkelig oppgradering fra den tidligere modellen 1520. Det er fortsatt klasse AB forsterkning, men nå er effekten doblet til 2 x 120 watt. Det holder lenge, de fleste høyttalerne i dag ligger rundt 90 dB følsomhet og Rotel har kraft til å fylle selv et stort rom med denne typen høyttalere. Jeg forsøkte også med en høyttaler med en følsomhet på bare 85 dB, her skulle man dra på ganske skikkelig på volumrattet for å få litt liv i gjengivelsen. En høyttaler som har en mer normal følsomhet er å foretrekke.

RA1570_front

Fysisk er RA-1570 dobbelt så høy som 1520, og minner mest av alt om CD-receiveren RCX-1500 med knappene flyttet ned til der CD-skuffen sitter på 1500. Det er en visuelt imponerende maskin, en velkonstruert forsterker som i bunnen har en masse utprøvd Rotel-teknikk, og vi får i tillegg mange inngangsmuligheter. Fem RCA linjeinnganger – hvorav en for platespiller. Her finner man ingen informasjon om det er for MC eller MM pickup, men jeg tipper at det er MM det handler om. Dessverre hadde jeg ingen MM-spiller i huset i løpet av testen, så jeg kan bare konstatere at muligheten finnes. Rotels innebygde RIAA-forsterker pleier å være helt ok, og det ser ikke ut til å ha blitt gjort noen ny konstruksjon på den fronten bare for denne forsterkeren.

Dessuten finnes en balansert inngang, to koaksiale og to Toslink digitalinnganger pluss en USB på baksiden, alle kan kjøre 24 bit / 192 kHz. Denne USB-inngangen klarer mange format, inklusive Apple Lossless, men så vidt vi kan se er ikke FLAC angitt. På fronten sitter ytterligere en USB-inngang for iPod etc. eller USB-minnepenn, som klarer WAV, MP3 og WMA opp til 48 kHz.

Som om det ikke var nok, har Rotel RA-1750 en finesse som mange purister fnyser av, men som jeg synes er en god idé i denne og lavere prisklasser – en tonekontroll. Den gjør en aldeles utmerket jobb. Tonekontroller var jo en fast finesse på alle forsterkere før i tiden, for så mer eller mindre å forsvinne i løpet av en perioden. Men, det er faktisk ingen dum finesse – det mange gjør i stedet er å sette inn lydforandrende kabler som en permanent tonekontroll, det er i det hele tatt ikke sikkert at det er en bedre løsning. I hvert fall er den dyrere…

I øvrig kan man benytte den som bare forforsterker eller bare effektforsterker om man ønsker det. Dessuten finnes to par høyttalerutganger, så ved å dra litt ledning kan man koble til et par høyttalere i kjøkkenet også. Akkurat som man gjorde før i tiden. Det er bare å velge høyttalerpar A eller B eller begge. En slik løsning har sine fordeler – den fungerer i all slags vær.

Det finnes ytterligere innstillingsmuligheter i en meny, blant annet kan du stille inn hvordan du ønsker at volumet skal være når du slår på forsterkeren.

RCD-1570
– er Rotels siste CD-spiller. Den minner utseendemessig temmelig mye om forgjengeren 1520, jeg har faktisk vanskelig for å se forskjell på apparatfronten. Som vanlig for Rotel er det slot-in transport, noe som eliminerer mange bevegelige deler. På baksiden avslører imidlertid en balansert utgang at det har skjedd forandringer under panseret.

RCD1570_front

Hjertet er en Wolfson WMB840 stereo DAC som sammen med Rotels velprøvde analoge utgangssteg danner fundamentet for en bra lydopplevelse. Litt rart er det at 1570 fortsatt arbeider med HDCD, som Microsoft kjøpte opp for et antall år siden og har gjort sitt beste for å ta livet av. Men det finne faktisk en hel del HDCD-kodede plater der ute, veldig mange uten at det står angitt at det er HDCD. På den andre siden står det HDCD uten at det er det, dersom det er blitt produsert et nytt opplag hvor man ikke har gjort en 1:1 versjon. Da forsvinner HDCD-flagget helt enkelt.

Betjeningsmessig finnes det i prinsippet alt du forventer deg, pluss en mulighet for å trykke inn låtnummeret direkte via fjernkontrollen. Alt fungerer egentlig aldeles utmerket, det er en lett spiller å leve med. Det man skulle kunne ha ønsket er egentlig at man ikke kan benytte den utmerkede DAC-en til andre digitale apparater, om man da ikke benytter RCD-1570 i kombinasjon med en forsterker med innebygd DAC.

Vi spiller på forsterkeren
Det første man legger merke til er at man skal vri en hel del på volumrattet for at lydstyrken skal stige. Det er en meget lav utveksling når man kjører manuelt, noe jeg personlig synes er meget bra. På veldig mange forsterkere i denne og lavere prisklasser kan man bare holde seg innenfor et snevert område fra klokken åtte til ni fra man ikke har lyd i det hele tatt til det blir aldeles for høyt. Dette fungerer kjempebra. Bruker man fjernkontrollen går det litt hurtigere, men ikke på langt nær for fort.

Du presenteres for et stort og veldefinert lydbilde, og det interessante er at det også er stort selv når du spiller lavt. Du får godt med detaljer som en kompetent høyttaler kan gjengi og dermed skape en lydmessig opplevelse også på lavt volum. Den som følger med i mine skriverier vet at jeg anser det for å være et kvalitetstegn.

Men alt i alt spiller forsterkeren mye som om det var en Rotel, noe det jo også er. Vi avslutter med innledningen, hvor jeg konstaterte at Rotel er kjent for en no-nonsens filosofi hvor hovedvekten er på lyden. At vi dessuten får en masse innganger, både analoge og digitale, regner jeg derfor bare som en bonus.

RA1570_back

Det betyr en velbalansert lyd uten noen utskeielser det være seg i topp eller bunn. Det er helt enkelt en relativt nøytral låtende forsterker som spiller utmerket sammen med flere forskjellig låtende høyttalere. Det sitter ikke et fett eget fingeravtrykk på gjengivelsen, og takk for det.

Musikkmessig kan jeg konstatere at den fint klarer sjangersveipet fra sprø klassisk via jazz til tung rock. En av mine kjepphester er at en messingblåser snakker veldig mye om hva et apparat kan. Storbandjazz går riktig bra med fin klangriktighet og tilstrekkelig med attakk i oppstartene for at det skal bli interessant å lytte.

Og på CD-spilleren
Med flere forskjellige utgangsmuligheter prøvde jeg CD-spilleren koblet til forsterkeren med så vel XLR som RCA og rent digitalt (RCA). Ettersom det er samme DAC som sitter i både forsterkeren og CD-spilleren burde det ikke være noen større forskjeller, om ikke analogdelene er meget forskjellige. Jeg hadde også samme kabeltype (fabrikk og serie) i alle kombinasjonene.

Her var forskjellene mellom RCA og digitalt ubetydelige, mens XLR-koblingen ga litt mer dybde i lydbildet og litt mer av det spesielle som gjør musikk til musikk. Det kan således bli en litt mørkere og roligere bakgrunn og generelt en anelse mer kjøtt og blod. Samtidig kan vi også konstatere at analogutgangen tydeligvis er meget lik forsterkeren rent lydmessig.

RCD1570_back

Interessant er det at RCD-1570 graver dypt blant ettallene og nullene. Den får med uventet mye av de små detaljene som skaper karakter, som gjør at utklingninger holder på så lenge som de skal, og at anslag på til eksempel gitarstrenger gjør at instrumentene føles ekte.

Til gjengjeld blir det ikke riktig like mye twang i dynamikken som man iblant kan høre fra spillere i denne prisklassen. I blant får man faktisk inntrykket av at en del produsenter skremmer sine maskiner til å gjøre et umiddelbart inntrykk på den kjøpelystne – det gjelder jo å skille seg ut fra mengden.

Her synes jeg at RCD-1570 i stedet gir et litt mer ærlig inntrykk av innspillingen. Men samtidig altså ikke like umiddelbart imponerende som hos en del konkurrenter. Det er etter min mening en kvalitet. Jeg synes å kjenne igjen litt av en Wolfson-karakter her, det er tydelig en bra DAC som sitter i.

Konklusjon
Begge Rotels1570-apparater gjenspeiler firmaets no-nonsens filosofi hvor hovedtyngden ligger på den ærlige lyden, men her har den blitt komplettert med allsidighet og en masse brukermuligheter. Begge produktene er meget prisgunstige, og da spesielt forsterkeren som er et meget hyggelig bekjentskap.

 • Rotel RA-1570
 • Integrert forsterker med DAC
 • 2x120 W
 • Wolfson WM8740 D/A konverter
 • 431x144x350 mm (HxBxD)
 • 14 kg
 •  Rotel RVCD-1570
 • CD-spiller
 • Wolfson WM8740 D/A konverter
 • 431x93x320 mm (HxBxD)
 • 6,7 kg

Pris: 18990 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro er både DAC og hodetelefonforsterker, men best hvis du kan utnytte begge deler.

  Legg til som favoritt
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  De har bare en platespiller, men den er til gjengjeld meget god - og trådløs.

  Legg til som favoritt
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  Med et par trådløse hodetelefoner og Sony-spilleren, er du klar for din første vinylsamling.

  Legg til som favoritt
  NAD M10

  NAD M10

  Et komplett lydanlegg i det tunge sjiktet behøver ikke fylle hele stueveggen. Det beviser det nyeste medlemmet av NADs Masters-serie.

  Legg til som favoritt
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.

  Legg til som favoritt
  McIntosh C53

  McIntosh C53

  Forforsterkeren får en ny DAC-modulLegg til som favoritt
  Monsterforsterker fra Dan D'Agostino

  Monsterforsterker fra Dan D’Agostino

  Den integrerte forsterkeren kan utstyres med DAC og phono-trinn.Legg til som favoritt
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio.

  Legg til som favoritt
  annonse
  Lukk meny