annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
Ortofon MC Anna
annonse

Annas sang

Ortofons MC Anna er en klangmester av rang med ekstreme kvaliteter.

Pluss lbadvantages
Fenomentalt fokus, eksplosiv dynamikk og enestående gjennomsiktighet. Tonal perfeksjon.
Minus lbdisadvantages
Henter ikke fram de siste 5 prosentene i dypbassen. Kostbar.

Man skal aldri spørre om en kvinnes alder. Men jeg kan avsløre at Anna Netrebko er langt yngre enn Ortofon, som har drevet med elektronikk og pickuper lengre enn de fleste har levd.

Relasjonen mellom den russiskfødte sopranen og danske Ortofon, er rent musikalsk og føyer seg inn i en rekke av produkter, som er oppkalt etter kjente og mindre kjente personer.

Anna Netrebko har altså fått æren av å få sitt blikk og navn på siden av en av Ortofons edleste pickuper. MC Anna, som den kalles, er nemlig en svært påkostet MC-pickup i høy prisklasse. Utviklet for kresne ører, og tilpasset de mer eksotiske platespillerne i markedet.

Anna Netrebko kikker på deg fra titan-huset. Foto: Ortofon

Pickupen er ikke helt ny. Den debuterte for sju år siden, og er fremdeles tilgjengelig.

Det kan skyldes at den rett og slett er populær i high-end kretser. Hvor den konkurrerer med eksoteriske pickuper fra van den Hul, Lyra, Audio-Technica og DS Audio, for å nevne noen produsenter med alternativer i tilsvarende prisklasse.

Hvis man spør Ortofon, er MC Anna utviklet for de som ønsker en kompromissløs pickup som evner å gjengi både mikro- og makrodynamikk med tonal flyt og tekstur. En vanskelig balansegang. Ofte fører kravene til presis og nøytral lyd, til en slankere klang, men her har man forsøkt å få til begge deler. Altså både presisjon, og musikalitet. Ofte ansett som fyldigere klang.

Replicant 100

For å få det til er det mange ting som skal klaffe. Ortofon har valgt sin egen slipning av diamanten som følger rillene. Det er en temmelig skarp slipning som poleres etterpå og monteres i en nålearm av Boron.

Skarpslipt betyr også at man må være nøyere under monteringen, og Ortofon anbefaler 23 graders helning på nålearmen, som med 2,6 grams stifttrykk, skal gi en 90 graders vinkel i bakkant av Replicant 100-slipningen.

Ortofon anslår en levetid på opptil 2000 timer før retipping av nålen, men en gradvis endring i lyden fra cirka 1000 timer, må man regne med.

Magnetsystemet er utviklet med mer aktive komponenter for å få et mer uniformt magnetfelt når spolene er i bevegelse. Her har man forsøkt å optimalisere geometrien med neodymiummagneter og et ikke-magnetisk oppheng i polymer.

God plass til ledninger, og gjenget pickuphus betyr enkel montering. Foto: Ortofon

Montering

Pickup-huset er laget i lasersmeltet titan, og samlet veier pickupen 16 gram. Det er relativt mye for en pickup, men nåleopphenget er temmelig stivt, slik at man likevel klarer å holde resonansfrekvensen så lav at den ikke påvirker lyden.

Med gjenger i pickup-huset, er først monteringstrinn såre enkelt. Pickupen kan monteres med nålebeskyttelsen på, hvilket er en fordel. Så langt, så bra.

Jeg vil si at det er en fordel om armen på platespilleren har høydejustering. Selv om pickupen er tung, er den ikke særlig høy, men det er en fordel med nøyaktige justeringer for optimal sporing under avspilling.

Etter litt frem og tilbake med lytting og justering, lupe og en protraktor for å korrigere geometrien, ble jeg strålende fornøyd med resultatet.

Krystallklar klang

Pickupen trivdes utmerket på Technics SL-1000R og SL-1200G, og ble koblet samme med phono-trinnene Gryphon Sonett, Audio Research PH0, og phono-inngangen på McIntosh C2600.

En sammenligning med Audio Technica AT-ART1000 og DS-Audio DS-002, var uunngåelig, siden jeg hadde alle tre samlet en periode. Selv om de alle tre stiller i high-end-klassen, lyder de ikke likt. MC Anna minner mer om ART1000, men uten den samme mektige bassdynamikken, og evnen til å grave ned i kjelleren etter de laveste frekvensene.

MC Anna er den stramme her, med et ytterst gjennomført fokus og en enestående evne til å hente frem detaljer i musikken. Man føler atmosfæren på opptaket på kroppen, og pickupen er djevelsk god til å løfte frem små nyanser i lydbildet.

Den stramme regien gir litt mer behersket dypbass, sammenlignet med ART1000, men MC Anna lyder aldri lyst, spisst eller betonet. Den er snarere enda mer nøytral i klangen, men mangler ikke varme eller fylde. I hvert fall ikke i mellomtonen.

Sopraner som Anna Netrebko, Maria Callas (egentlig koloratursopran), eller tenorer for den del, er ikke det eneste MC Anna takler med letthet. De mange lagene i Mozarts Requiem kommer fremragende godt fram i lydbildet, og solostemmene står på magisk vis frem i lydbildet, foran koret.

Pickupen henter de fineste teksturer og klanger fram. Som på Radka Toneffs Fairytales, hvor originalinnspillingens svakheter kommer så alt for tydelig fram. Klaverklangenes varierende tonehøyde er oppsiktsvekkende tydelig her. Men Radkas vokal er gripende i sin realisme. De små, nesten ikke hørbare endringene i dynamikken er fenomenalt godt gjengitt.

På musikk med mer dynamikk i bassen, som Dire Straits Love Over Gold, er det mer bunn i ART1000, og selv om dynamikken selv i bassen er lynrask, er vekten i trommeslagene mer behersket her. Det fratar ikke musikken driv eller nerve, men rytmen blir ikke så fremtredende i lydbildet, som på ART1000.

Konklusjon

Ortofon MC Anna er ikke en pickup utelukkende for opera eller kammermusikk. Den behersker alle sjangre, men er i sitt ess på kompleks musikk, selv om den ikke har den dypbassdynamikken man forventer i prisklassen. Pickupen er likevel i stand til å hente mye mer ut av rillene, enn de fleste tror er mulig, og den ekstremt raffinerte teksturen, den nydelig fokuserte mellomtonen, og den uanstrengte klangen, gjør dette til en pickup for de aller mest kresne.

 • Type: MC-pickup
 • Vekt: 16 gram
 • Anbefalt stifttrykk: 2,6 g
 • Anbefalt tonearmsmasse: N/A
 • Utgangspenning: 0.2mV
 • Anbefalt motstand : >10 ohm
 • Tøyelighet: 9 µm/dynamisk
 • Kanalbalanse: 0.5 dB/1 kHz
 • Kanalseparasjon: 25 dB/1 kHz
 • Frekvensrespons: 20-20.000 Hz ±1,5 dB
 • Web: neby.no

Pris: 64490 kr
Produktside
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Geneva Acustica Lounge Radio

  Geneva Acustica Lounge Radio

  Det Genevas kompakte radio mangler av funksjoner, tar den igjen på lyden.

  Legg til som favoritt
  Moderne stereoforsterkere

  Moderne stereoforsterkere

  Det gode gammeldagse stereoanlegget er på vei tilbake, men det skal kunne alle de moderne triksene.

  Legg til som favoritt
  Modul-DAC fra McIntosh

  Modul-DAC fra McIntosh

  Den nye forforsterkeren får utskiftbar digitalomvandlerLegg til som favoritt
  Stor fusjon i hi-fi-verden

  Stor fusjon i hi-fi-verden

  Onkyo og Pioneer skal være en del av Sound United, som også omfatter Denon og Marantz.Legg til som favoritt
  Ken Ishiwata takker av: Legenden forlater Marantz

  Ken Ishiwata takker av: Legenden forlater Marantz

  Etter 41 år har Ken Ishiwata og Marantz bestemt seg for å skille lag.Legg til som favoritt
  Brukervennlig trådløs platespiller

  Brukervennlig trådløs platespiller

  Como Audio gjør det enkelt å spille vinylLegg til som favoritt
  Se det råeste hi-fi-utstyret

  Se det råeste hi-fi-utstyret

  Årets feteste hi-fi-show er over, se bildene her.Legg til som favoritt
  Lukk meny

  LYD & BILDE
  LESERUNDERSØKELSE
  SVAR & VINN
  KYGO HODETELEFONER

  Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
  DELTA HER
  close-link