TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Harman Kardon Citation Amp

Stor forsterker i liten pakke

Citation Amp kan strømme nesten alt, og det med bedre og større lyd enn de fleste i klassen. Sonos, vær på vakt!

forfatter
Publisert 12.01.22 - 09:00
Karakter
Harman Kardon Citation Amp
L&B mener
Kraftig og engasjerende lyd, enkel i bruk. Støtter det meste du trenger.
En USB-DAC-inngang ville gjort denne til den perfekte desktop-forsterkeren.
Spesifikasjoner
 • Utgangseffekt: 2 x 125 W i 8 Ohm / 2 x 200 W i 4 Ohm
 • Forsterkerprinsipp: Klasse D
 • Dempefaktor: Ikke oppgitt
 • Innganger: 1 RCA, 1 optisk, 1 HDMI (ARC) 1 Ethernet, 1 IR inn
 • Utganger: AUX (3,5 mm), Subwoofer, 12V trigger
 • Strømmeteknologier: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth (aptX)
 • Mål: 7,5 cm x 21,5 cm x 23 cm (H x B x D)
 • Vekt: 3,1 kg
 • Farge: Svart
 • Web: harmanaudio.com
Veil. pris 6.500Pr. 12.01.22 Produktside

Citation er navnet på Harman Kardons familie med høyttalere og forsterkere med innebygd musikkstrømming. Men der hvor andre multiromsprodusenter som Sonos og Bluesound bruker egen, låst teknologi, benytter Harman Kardon standardiserte strømmeteknologier som Google Home og Apple AirPlay 2.

Dermed kan du koble dem i system med andre strømmeprodukter med de samme teknologiene, og styre dem med stemmen via talehøyttalere eller smartklokke, og dessuten spille musikk direkte fra appene du kjenner fra før.

Les også Sonos Amp Sonos Amp er kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere overbevisende – med full multiromsfunksjon.

Men Citation-produkter fungerer også spesielt godt sammen med andre Citation-produkter. For eksempel kan forsterkeren Citation Amp kobles til et par høyttalere, og sammen drive bakkanalene sammen med en Citation lydplanke.

HK Citation Amp spread
Foto: Harman Kardon

Rimelig strømmeforsterker

Harman Kardon Citation Amp, som er denne forsterkerens fulle navn, er ment å drive et par med helt vanlige høyttalere. Det betyr at du kan blåse støvet av dine gamle favoritthøyttalere, og inkludere dem i det moderne hjemmet. Teknologien er det forsterkeren som står for.

Enkel å koble opp

Mange tror det er vanskelig å koble opp og bruke en moderne strømmeforsterker. Og det kan det være, men i dette tilfellet er det såre enkelt. Sett Citation Amp på strøm, last ned Google Home-appen til smartmobilen om du ikke har den fra før, finn forsterkernavnet øverst på skjermen og klikk på det. Deretter går du gjennom oppsettet trinn for trinn, og vipps!

Forsterkeren er nå tilkoblet, og du kan spille musikk fra din favorittjeneste, trykke på høyttalersymbolet i et av hjørnene på skjermen, og velge forsterkeren din. Og spill i vei! Synes du WiFi blir for ustabilt, kan forsterkeren alternativt kobles til nettverket med Ethernet-kabel.

HK Citation Amp vs Sonos Amp rear
I motsetning til Sonos Amp har Harman Kardon Citation Amp både analoge og digitale tilkoblinger, selv om de begge har HDMI-inngang. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tilkoblinger

Citation Amp har også andre tilkoblinger, som Bluetooth. Og dessuten en analog linjeinngang, hvor for eksempel en platespillerforsterker (RIAA-trinn) kan kobles til. Optisk og koaksial digitalinngang finnes også, men kanskje aller kulest er at den har HDMI-inngang. Denne kobles til TV-ens HDMI-inngang merket ARC, og du har nå et stereoanlegg som tar over for TV-ens innebygde høyttalere. Det er nesten latterlig hvor mye bedre lyd du får!

Der hvor mange strømmeforsterkere styres utelukkende fra mobiltelefonen, følger det med en fjernkontroll her, som er kjekk å bruke når man vil skifte inngang, eller styre lyden opp og ned.

HK Citation Amp settings
Du kommer til avanserte innstillinger ved å skrive inn IP-adressen i nettleseren. Bilde: Skjermdump

Avanserte innstillinger

I tillegg til enkle, grunnleggende innstillinger, kan du gjøre mer avanserte ting via en nettleser. Finn ut IP-adressen til forsterkeren i Google Home-appen, og tast denne inn i adressefeltet i nettleseren.

Her kan du stille på hvor mye bass du vil ha, sette delefrekvens og nivå på en eventuell subwoofer, og om Citation Amp skal drive et par bakhøyttalere i hjemmekinoen kan surroundkanalene stilles i forhold til front. Lyd kan dessuten forsinkes med inntil 250 ms i forhold til TV-bildet.

Du kan også begrense maksimalt lydnivå, i tilfelle du vil beskytte høyttalerne, og velge om linjeutgangen skal ha variabelt eller fast lydnivå. Den analoge lydinngangen kan også stilles mellom 1 (lavt) og 10 (høyt) i lydnivå, slik at den kan tilpasses lydkilden som er koblet til.

HK CITATION AMP remote
Slettes ikke alle strømmeforsterkere har fjernkontroll, men det får du med HK Citation Amp. Foto: Harman Kardon

Citation Amp: Lydkvalitet

Du er tilgitt om du tror alle små strømmeforsterkere i denne prisklassen låter likt, og at det eneste som betyr noe er hva som kan kobles til, og hvordan den er å bruke. Men det stemmer aldeles ikke. For det første er ikke alle like kraftige, og noen kan fokusere mer på luft og overtoner, hvor andre har bedre basskontroll.

Citation Amp har funnet en nærmest perfekt balanse mellom ulike evner. For tilkoblet B&W 606 S2 Anniversary Edition er det en sprek og underholdende presentasjon forsterkeren gir. Av sanger som den elektroniske drum ‘n’ bass-sangen Out of Sight, Never Out of Mind av Bendik HK og Ary, hvor de dype basstonene ruver i bunnen og danner fundamentet for lydbildet. Høyttalerne går ikke så dypt, men det er ikke forsterkerens skyld. Oppover i mellomtonen låter stemmen til Ary varmt og digg, og de syntetiske kantslagene på skarptromma er smeller snertent ut.

HK CITATION AMP front-scaled
Foto: Harman Kardon

Sammen med de større – og mye dyrere – Dynaudio Evoke 20 er det mye mer tyngde i bunnregisteret, og en større klang over det hele. Selv om høyttalerne er mye dyrere enn Citation-forsterkeren er det faktisk ingen dum kombo, dette. Jeg sitter ved PC-en og storkoser meg med Measure of a Man av FKA Twigs, med høyttalerne på stativer og tilkoblet Chromecast.

Men i desktop-setting skulle jeg gjerne hatt en USB-DAC-inngang, enten av typen USB-C eller USB-B. Da får man en superstabil tilkobling til PC-en. Men for all del, her er det muligheter, som å bruke optisk digitalkabel – om din PC har en slik utgang.

HK Citation Amp vs Sonos Amp
HK Citation Amp (høyre) er kraftigere og tøffere enn Sonos Amp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Klassisk musikk

Forsterkeren har også god kontroll på klassisk musikk, bare hør på Timenes dans av Ponchielli, fremført av Filarmonica della Scala i den legendariske La Scala-operaen i Milano. Fiolinene kommer klart frem, med godt grep om sitt nedre klangregister.

Sammenlignet med den dyrere Primare I15 Prisma til tre ganger høyere pris, mangler det litt på oppløsning i toppregisteret, og lydbildet er ikke fullt så dypt og tredimensjonalt med Citation Amp.

Men sammenlignet med Sonos Amp, er det ingen konkurranse. Sonos-forsterkeren har kanskje litt luftigere toppregister, men det er også det. Først og fremst merker man hvor mye bedre kontroll det er i Harman Kardon-forsterkeren. Bassregisteret er stødigere, med mer fynd og klem. Og den kan spille høyere.

Det er ikke langt opp til Bluesound Powernode i så måte, og det er ganske imponerende ettersom Bluesound-forsterkeren er min klare favoritt blant små strømmeforsterkere under ti tusen kroner. Og når HK Citation Amp både er vesentlig rimeligere og dessuten enda lettere å bruke, så sier det seg selv at den er et virkelig godt kjøp.

HK Citation Amp-scaled
Foto: Harman Kardon

Konklusjon

Harman Kardon Citation Amp er verken stor, komplisert eller spesielt dyr. Man kunne derfor være forledet til å tro den ikke er noe spesielt, at den forsvinner i mengden. Man ville tatt feil.

Citation Amp har både kraft nok til drive høyttalere med en ganske heftig basskontroll, samtidig som den er musikalsk og oppløst nok til at man virkelig kan nyte musikken. En ekte balansekunstner, som har kontroll på det meste, og som slår de fleste av sine konkurrenter.

Musikk spiller du enkelt med Chromecast, AirPlay eller Bluetooth, og en fjernkontroll følger også med. Kilder kan også kobles til med analoge og digitale kabler.

Denne forsterkeren har nesten alt, og hadde den i tillegg hatt en USB-DAC-inngang, ville vi vært i den syvende himmel.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

5 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Har faktisk ikke tynnet ut forsterkeren enda så den er sånn på idle også ☺️ er vist et kjent fenomen med denne, skal skiftes ut etterhvert til Yamaha RN803D grunnet romkorreksjon, men til prisen har de fått til noe ganske bra her

Hei Geir!

Nei men blir varmere en Rotel RA 1592 jeg eide tidligere, kan godt være at Citation forsterkeren blir varmere pga mindre chassis og annen oppbygging.

mvh

Alexander

Har denne forsterkeren på Klipsch RP 280F og må si dette er en knallgod kombo men forsterkeren blir i overkant varm, type klasse A, noe dere merket?

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
Det beste kjøpet i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskapets 30-årsjubileum med stil og finesse.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend