TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Primare I15 Prisma

Stor overraskelse i liten pakke

Denne lille krabaten fra Primare kan det meste, er lekker å se på, og låter fortreffelig.

forfatter
Publisert 17.07.21 - 09:00
Karakter
Primare I15 Prisma
L&B menerskew
pluss Stram og god lyd, mange tilkoblinger og strømmemuligheter
minus 60 watt er ikke all verden
Spesifikasjoner
 • Utgangseffekt: 2 x 60 W i 8 Ohm / 2 x 100 W i 4 ohm
 • Dempefaktor: Ikke oppgitt
 • Innganger: 1 RCA, 3 optisk, 2 coax, 1 USB-A, 1 USB-B, 1 Ethernet, 1 IR inn
 • Utganger: 1 RCA, 12V trigger, IR ut, RS232
 • Strømmeteknologier: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Roon Ready (fremtidig oppdatering), Bluetooth
 • Mål: 7,3 cm x 35 cm x 32,9 cm (H x B x D)
 • Vekt: 6,4 kg
 • Farge: Svart med frontpanel i sølv el. svart
 • Web: lydglede.no
Veil. pris 16495 Produktside

I15 Prisma er Primares rimeligste strømmeforsterker. Den har et lite og praktisk fotavtrykk, men oser likevel kvalitet med kabinett i metall og fronten i eloksert aluminium. Der hvor storebrødrene er bygget rundt den svenske produsentens egen Klasse D-forsterkerteknologi de selv kaller UFDP 2, har valget i I15 falt på hyllevare fra Hypex. Det er slettes ikke noe galt i det, da Hypex lager noen av de beste Klasse D forsterkermodulene vi vet om. Klasse D har fordelen av å være mer effektivt enn tradisjonell Klasse AB, og dermed gi mer kraft fra et lettere og mindre kabinett. Her trengs nemlig ingen stor ringkjernetrafo, eller massive komponenter til kjøling.

Primare I15 Prisma inside
Primare I15 Prisma har innebygd strømmedel og Hypex forsterkermodul. Foto: Primare

Digitaldelen i I15 Prisma håndterer musikkfiler med oppløsning opptil 384 kHz PCM, og siden den også dekoder det langt særere DSD-formatet (kjent blant annet fra SACD) gjør den dette med inntil 5,6 MHz oppløsning (DSD128).

Ønsker du forsterkeren uten digitaldel og strømming, finnes den i to alternative varianter, som begge er litt rimeligere: I15 med kun forsterkerdelen og analoge innganger, og dessuten I15MM som i tillegg har platespillerinngang.

Les også Denne driver alt – og kan nesten alt Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Primare I35 Prisma Titan lifestyle

Strømming

Alle strømmeprodukter fra Primare bærer navnet Prisma. Dette er ikke en egen plattform, men snarere en samling velkjente strømmeløsninger på ett og samme kort. Både AirPlay 2 og Chromecast er innebygd, som lar deg enkelt strømme musikk tapsfritt direkte fra mobiltelefonen, uansett om du har iPhone eller Android, Mac eller PC. Er du Spotify-bruker, kan du dessuten bruke Connect-funksjonen.

Det er også en Roon Ready-sertifisering på vei, slik at Roon-brukere kan finne forsterkeren i listen over lydkilder, og spille av musikk opptil 24-bit / 384 kHz direkte over nettverket. Da jeg selv koblet til Roon, fant jeg I15 Prisma i listen over Roon Ready-enheter, men da jeg prøvde å velge den kom det melding om at produktet ennå ikke er godkjent. Men produktet sto også i listen over Chromecast-enheter i Roon, så jeg kunne spille på den måten. Men da bare med maksimalt 48 kHz oppløsning (alle musikkfiler kan spilles, de bare nedkonverteres i spilleren).

Primare I15 Prisma silver
Foto: Primare

Oppsett

Hvis du vil koble I15 Prisma til Wi-fi fremfor nettverkskabel, gjøres dette i Google Home-appen. Forsterkeren dukker opp automatisk som “New device found”, du bare klikker på den og følger oppsettet slavisk.

Du kan skifte navnet på innganger i oppsettmenyen, og dessuten deaktivere innganger du ikke bruker. Du kan også velge Auto Sense, slik at forsterkeren automatisk settes til den inngangen som mottar signal. Altså der du spiller musikk.

Hver inngang kan ha låst eller variabelt lydnivå, kjekt hvis du for eksempel vil koble frontkanalene fra en surroundprosessor inn til en inngang på forsterkeren, for å inkludere den i signalkjeden. Lydnivået på hver inngang kan også trimmes, slik at alle lydkilder får samme lydnivå.

Brukervennligheten er god, fjernkontrollen ligger fint i hånda om enn med litt små knapper og symboler. Men skriften i displayet kunne godt vært enda litt større og tydeligere, og jeg savner grafikk. Et lekkert coverbilde av albumet man lytter til hadde vært kjekt.

Primare I15 Prisma rear
Her er alt du trenger av innganger, bortsett fra kanskje en platespillerinngang. Foto: Primare

Stram og deilig lyd

Dynaudio Evoke 20 er et par meget gode kompakthøyttalere, som gjengir musikken med solid klangbunn og stort rom. Men de har ikke all verdens følsomhet, og de krever litt av forsterkeren for å få frem hurtigheten på transienter.

Primare I15 sin største fordel er dens laserskarpe mellomtonegjengivelse. Stemmen til Justin Vernon (Bon Iver) på Taylor Swifts såre ballade Exile gjengis meget klart og tydelig, og den karakteristiske raspingen i stemmebåndet kommer usedvanlig godt frem. Der hvor Dynaudio-høyttalerne med noen forsterkere kan låte litt rundt og avslipt, så holdes fokus. Kontrastene mellom Swift og Vernon kommer godt frem, og musikken får i stor grad lov å komme ut som den er spilt inn.

De dypeste basstonene fra klaveret får ikke like stort fokus. Pustingen fra pedaltråkkene kunne hatt enda mer nærvær, og et høyttalerskifte til de gulvstående Sonus faber Olympica III bekrefter dette. Bunnen kunne godt kommet enda bedre frem. Men, du verden, for en flott lyd totalt sett! Det er ikke mange forsterkere under 20.000 kroner som får frem detaljene i musikken på denne måten, uten å låte tilgjort.

Primare I15 Prisma angle
Foto: Primare

F2020 av Avenue Beat i remixutgave, med Jessie Reyez på gjestevokal, har herlige bassrytmer. Den fortjener en habil forsterker, som holder et fast grep om det som skjer. Og der hvor jeg fryktet at I15 Prisma skulle gi slipp i bassen, så gjør den faktisk ikke det. For mens den ikke er like dypbassrik som Cambridge Audio Evo 150, så er den både stram og spenstig. Faktisk fastere i bassfisken enn Lyngdorf TDAI-1120. Primare-forsterkeren kan spille ganske høyt også, slik at rommet fylles med deilige toner.

Men, klart, 60 watt setter jo sine begrensninger. Hvis du tror du kan “guffe opp til 11” uten å miste kontrollen, så kan du altså ikke det. Det krever tyngre skyts. Men du kan dra den ganske langt, og den frykter slettes ikke gulvstående høyttalere med tung bass.

Primare-Prisma-remote
Fjernkontrollen ligger fint i hånda, men har litt små knapper og symboler. Foto: Geir Gråbein Nordby

Når det gjelder klassisk musikk, setter dette store krav til oppløsning i en forsterker. For å få frem alle nyansene og lagene i strykere, messing og treblåsere. I15 Prisma gjør en god jobb med å formidle instrumentene. Bare hør på tredje sats i Beethovens Pianokonsert nr 4 i G dur (Op. 58). Med klaver traktert av Krystian Zimerman, akkompagnert av London Symfoniorkister under dirigent Simon Rattles stødige hånd.

Attakket i instrumentene kommer godt frem, og dynamikken imponerer. Forsterkeren holder kontrollen med en stram line, og klangstrukturene i instrumentene kommer godt frem. Det eneste jeg egentlig savner er litt mer inntrykk av dybde. Man får mer følelsen av at musikerne sitter på rekke bortover en lang benk, enn at de er fordelt utover et todimensjonalt plan med bredde og dybde. Men det blir flisespikkeri.

Primare I15 Prisma front
Foto: Primare

Primare I15 Prisma: Konklusjon

Hvis du er ute etter en kompakt forsterker med god rytme og driv, samtidig som den er oppløst nok til å formidle musikken på troverdig vis, bør Primare I15 Prisma definitivt på listen. Den har mer kraft enn størrelsen tilsier, og spesielt i mellomtoneområdet imponerer den med flott kontroll.

Det er ikke mye å savne her, og denne er å anbefale til deg som vil ha noe som er enda litt mer raffinert enn Bluesound Powernode og andre i dens prisklasse. 60 watt blir litt knapt hvis du forventer å pumpe løs for fulle mugger, men forsterkeren går mer enn høyt nok til normal til litt høy lytting. En klart anbefalt forsterker i sin prisklasse.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Cambridge Audio Evo 150

Veloppløst kraftplugg

Når det kommer til kompakte alt-i-ett-forsterkere, kan det vanskelig gjøres bedre enn Cambridge Evo 150.

Alle funksjoner du trenger – og mer til! Gjennomtenkt design, og fantastisk lyd!
Det finnes nok av fullstørrelses-forsterkere med enda bedre lyd.

Lyngdorf TDAI-1120

Fikser rommet

I mange rom vil Lyngdorf TDAI-1120 fungere mye bedre enn andre forsterkere. Takket være et viktig triks.

Spekkfull av funksjoner, glimrende romkorreksjon. Fin lyd.
Låter litt tamt uten romkorreksjon. Ingen fjernkontroll, må styres med app.

En kommentar om “Primare I15 Prisma”

 1. Primare I15 Prisma: Konklusjon
  Angående din konklusjon Geir:

  Utdrag;
  «Det er ikke mye å savne her, og denne er å anbefale til deg som vil ha noe som er enda litt mer raffinert enn Bluesound Powernode og andre i dens prisklasse.»

  Hva konkret mener du med «litt mer raffinert»?

  Svar

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Kuleste platespilleren vi har testet Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.
lbpluss
Musikkstreameren som spiller alt, og driver dine hodetelefoner FiiO R7 er en stasjonær musikkstreamer, som kan omtrent alt. Takket være Android operativsystem.
lbpluss
Fjerner knitringen fra platene dine Vinylsamlere trenger en platevasker. Her er to.
lbpluss
Det beste av begge verdener CD-streamere er den opplagte måten å kombinere CD-samlingen med strømming på.
Følg Lyd & Bilde