TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

En meget komplett kompakthøyttaler

Jubileumsutgaven av B&W 606 er en ren fornøyelse.

forfatter
Publisert 27.12.21 - 09:00
Karakter
Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition
L&B menerskew
pluss Eksemplarisk sammenhengende lydbilde, glimrende mellomtone.
minus Bassen kunne kanskje vært fyldigere.
Veil. pris 7996 Produktside
Spesifikasjoner
 • Type: 2-veis bassrefleks
 • Bass: 6,5″ (16,5 cm) Continuum
 • Diskant: 1″ (25 mm) aluminium m/ nautilusstag
 • Følsomhet: 88 dB (2,83V, 1m)
 • Impedans: 8 Ohm (min. 3,7)
 • Frekvensområde: 52-28.000 Hz (±3dB)
 • Delefrekvens:
 • Maks belastning: 120 W
 • Anbefalt forsterkereffekt: 30W-120W
 • Mål/vekt: 34,5 cm (H) x 19 cm (B) x 30 cm (D) / 6,9 kg
 • Farger: Sort matt, hvit matt eller lys eik
 • Web: hifiklubben.no
Annonse fra prisguiden.no

L&B tester Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

 

Bowers & Wilkins er blant verdens aller største høyttalerprodusenter, og med god grunn. Der hvor veldig mange produsenter kjøper komponenter fra rundt omkring og skrur dem sammen i egne lokaler, og nærmest utelukkende på egne ører og intuisjon, har B&W en annen fremgangsmetode.

Den britiske produsenten baserer seg i stedet på særdeles sofistikert måleutstyr, i jakten på den beste frekvenskurven og lavest mulig forvrenging – også i tidsdomenet. De dyreste høyttalerne produseres i stor grad av roboter på fabrikken i England, slik at man er sikker på at hver eneste høyttaler låter helt lik den neste.

De rimeligere seriene, deriblant også 600-serien, er riktignok produsert Kina, men etter spesifikasjoner nøye beregnet i egne laboratorier i Storbritannia. Og i nyere tid har de fått mye arvemateriale fra den dyreste 800-serien.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary black
Bowers & Wilkins’ 600-serie feirer 25 år med blant annet 606 S2 Anniversary Edition. Foto: B&W

Anniversary Edition

Den nyeste 600-serien kom på slutten av 2018, hvor jeg falt ganske hardt for den gulvstående 603, mens den kompakte 607 kåret vi til Årets kompakthøyttaler 2020.

I 2020 ble høyttalerne så foredlet i jubileumsutgaver. I fjor var det nemlig 25 år siden 600-serien først debuterte, derfor har produsenten sett sitt snitt til å forbedre høyttalerne ytterligere.

Høyttalerne har fått nye delefiltre med spesielle kondensatorer fra Mundorf og bedre motstander til mellomtone- og diskantelementet. Dette skal gi den nye 600-serien bedre gjennomsiktighet og oppløsning.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition Lifestyle
Foto: B&W

Continuum og Nautilus

B&Ws Continuum FST mellomtoneelement er med videre i Anniversary-modellene, med samme chassis og magnetsystem som i den dyrere 700-serien. I 606 S2 Membranmaterialet ligner Kevlar i oppførsel, men er enda bedre til å kansellere stående lydbølger. Resultatet er at mer av energien oversettes til lyd, som forbedrer effektiviteten og dermed dynamikken.

Nautilus-ladede diskanter betyr at de er montert i et avsmalende rør, som absorberer energien fra baksiden av membranen. Dobbel dome skal gi bedre stabilitet og lavere forvrengning, og vi loves at detaljene strømmer ut, uansett om du «spiller dundrende høyt eller nyter rolig jazzmusikk over et glass rødvin på slutten av kvelden».

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary tweeter nautilus
Diskanten sitter montert i et Nautilus-stag, som absorberer energien fra baksiden av domen. Foto: B&W

Den største kompakte

Den største av de to bokhyllemodellene i den nye 600-serien heter 606 S2 Anniversary Edition, og har en 6,5-tommers Continuum mellomtonebass. Synes du 8000 kr for paret er mye, kan du vurdere 607 2S Anniversary, men da kan det hende behovet for subwoofer blir større, noe som ikke gjør den billigere i det hele tatt.

Utførelsen på 606 S2 Anniversary Edition er tillitvekkende, men jeg må innrømme at den svarte utgaven som jeg selv fikk til test er litt kjedelig og endimensjonal å se på. Man skal gå den ganske nærme i sømmene for å se at den holder høyere kvalitet enn tidligere 600-modeller, men etter å ha hatt den til test i mange måneder (beklager det har tatt tid!), har den ennå ikke vist tegn til å frynse opp i hjørner eller kanter, noe høyttalere med kjipere vinylfinish har en tendens til.

Men høyttalerne ser ganske mye lekrere ut i kombinasjonen av hvite frontplater og lys eikefiner.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary oak
606 S2 Anniversary Edition ser nok enda bedre ut i lys eik, enn i sort. Foto: B&W

Forsterker

I testen har jeg stort sett brukt Hegel H95, som er glimrende sammen med disse høyttalerne. Men synes du den blir for dyr, har du et fint valg i Bluesound Powernode og NAD C338. For noe helt annet, med vakker og elegant lyd som kanskje bare mangler litt kraft, kan du prøve deg på Rega Io. Da trenger du en DAC i tillegg.

Jeg har også brukt både Lyngdorf TDAI-1120 og til slutt den kjempedyre referanseforsterkeren Devialet Expert 250 Pro, for å høre hva høyttalerne virkelig kan.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary terminals
Doble terminaler gjør det mulig å for eksempel bi-ampe med ekstra forsterker. Foto: Geir Gråbein Nordby

606 S2 Anniversary Edition: Jubileumslyd

En måte å sjekke gåsehudfaktoren på, er å starte med Phoebe Bridgers’ coverversjon av Tom Waits’ Day After Tomorrow. Hvis ikke denne berører deg, er du ikke menneske! Og høyttalerne består med glans. Phoebes silkemyke, nesten hviskende stemme, tar stor plass i lydbildet, og den males utover med luft og varme. Omringet av piano, forsiktige strykere, en og annen kjempevåt slide-gitar – og en gigantisk romklang.

Hun synger: «Tell me, how does God choose? Whose prayers does he refuse?» Og det er nesten ikke til å holde ut. Høyttalerne har godt fokus på lydbildet, spesielt mellomtonen briljerer med en tilstedeværelse som jeg ikke hadde forventet på denne siden av 10.000 kronersgrensen. Den luftige diskanten har jeg hørt enda luftigere, sist med de dyre gulvhøyttalerne Audiovector R3 Signature, men det er i en helt annen klasse. 606 S2 Anniversary balanserer kompromissene eksemplarisk her, i mine ører.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition Lifestyle(3)
Foto: B&W

Rytmer

For å få litt mer dansefot, kan Dagny med fordel innta spillelisten, for Somebody gir gode vibber i vintersolen. Også her har høyttalerne meget godt fokus i mellomtonen, hvor stemmen får boltre seg. Overtonene henger også meget godt sammen med det hele, og er behersket men krisp når den skal. Som den skal i denne låta.

Stram bass

Bassen er stram, men selvsagt ikke av dypeste sort – det er tross alt et par kompakthøyttalere vi snakker om. Derfor oppleves heller ikke lydbildet et like dypt og tredimensjonalt, med det bekmørke, pustende bakteppet som gjerne kjennetegner større høyttalere. Men det hjelper å skyve høyttalerne nærmere bakveggen.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Graabeins office
Som desktop-høyttalere fungerer 606 S2 Anniversary brillefint, og deres bassrespons takler faktisk ganske bra en trang plassering som her. Selv om høyttalerne låter bedre med mer luft rundt seg. Foto: Geir Gråbein Nordby

Dessuten, for å få til en god bass, må store høyttalerne samtidig være eksemplarisk gode, og det koster mye mer enn du må betale for 606 S2 Anniversary. For lykke til med å finne gulvhøyttalere til denne prisen med dette fokuset, oppløsningen – og hurtigheten. Alle gulvhøyttalere under 10.000 kroner misfarger lyden langt mer enn dette.

Bowers & Wilkins 600 S2 Anniversary tweeter
Foto: B&W

Blant andre stativhøyttalere som nok vil utfordre og kanskje overgå høyttalerne i bassregionen finner vi Dynaudio Emit 20, og Focal Aria 906, men den viktige homogeniteten mellom mellomtone og diskant vil fort B&W stå alene om.

Og det er ikke at høyttalerne ikke kan trøkke bra til i bassen. Bare hør på Laura Marlings Soothing. Det er da vitterlig størrelse på kontrabassen her. Samtidig som stemmen hennes er til å ta og føle på.

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition black with stand
Foto: B&W

Klassisk

Klassisk musikk setter store krav, fordi de ulike instrumentene har så forskjellig tonestruktur, at en farget høyttaler avsløres nådeløst. Men Lucy Kays The Armed Man låter både stort og åpent, og instrumentene ligger lagvis i lydbildet. Stemmen hennes har tilstedeværelse som fy, og strykerne ligger luftig rundt.

Når så det kraftige midtpartiet plutselig kliner til, er det fremdeles en viss storhet her, men det blir samtidig klart at høyttalerne nå begynner å gispe mer etter pusten når man drar på med volumhjulet på forsterkeren. Igjen, dette er som ventet med slike høyttalere, som alltid vil være et kompromiss når det gjelder de største dynamiske utblåsningene.

Bowers-Wilkins-606-S2-Anniversary-Edition-Lifestyle
Foto: B&W

Konklusjon

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition er en meget gjennomført kompakthøyttaler, hvor alt stemmer. Den tar musikkoppgaven på strak hånd, og får spillegleden frem i godt monn. Den foretrekker klart en god innspilling, for flatt produserte poplåter kan fort låte litt kjedelig og tamt. Da trenger du høyttalere med mer energi i den dypeste bassen.

Men musikk med mye dynamikk og nok trøkk i bassen, og med en glatt polert diskantlyd, låter som bare det, og spesielt i mellomtonen og overtoneområdet er gåsehudfaktoren stor.

Høyttalerne låter komplett, det er ingenting som oppleves som mangler, og i et orm av begrenset størrelse vil disse gjøre underverker!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 kommentarer om “Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition”

 1. Har lillebroren, 607 S2 Anniversary. Bruker de til kontoranlegget (har 702 Signature + Lyngdorf TDAI-3400 på stua), og til denne bruken er de helt utmerket (kort avstand til lytteposisjon), og har overgått de fleste forventninger.

  Det er fortsatt et par hakk under hovedanlegget, heldigvis, men til prisen får man utrolig mye for pengene. Driver de med en NAD C375BEE (2x150W). Anbefaler mye effekt til den minste modellen, pga lav effektivitet.

  607 og 606 har samme diskant; jeg mener den er meget god til prisen. Ikke for lys eller skarp i det hele tatt, men nå liker jeg nøytral og «kald» lyd. Den er merkbart lysere enn diskanten på mine 702 Signature for eksempel.

  Svar
 2. Har hørt at diskanten kan bli litt for mye og av til også for skarp. Dette også ved testing med gode forsterkere. Er dette noe du opplevde,

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Marshall Middleton er kraftigere enn andre bærbare Bluetooth-høyttaleren Marshall Middleton har fire høyttalerelementer for å gi en kraftigere og større lyd.
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
lbpluss
HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
lbpluss
Lytt til den nyeste podcast-episoden! I denne episoden snakker vi om hvorfor hi-fi med retrodesign er populært. Vi diskuterer også 50-årsjubileet til Pink Floyd legendariske album "Dark Side of The Moon", også har vi testet high-end musikkstrømmere. Tesla Model S Plaid for også gjennomgå av Geir, som har testet den.
lbpluss
Komplett stereoanlegg på liten plass Større trådløs JBL-høyttaler.
Følg Lyd & Bilde