Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Bluesound Powernode (N330)

Forbedret kjempekiller

Første test i Skandinavia: Den bitte lille streaming-forsterkeren er blitt enda bedre.
Karakter
Bluesound Powernode (N330)
Lyd & Bilde mener
En komplett integrert forsterker med streaming i HD-kvalitet og multirom. Støtter høyoppløste MQA-filer. HDMI-inngang og mulighet for surroundlyd.
Ikke til tungdrevne høyttalere
Spesifikasjoner
 • Type: Integrert forsterker/trådløs musikkstreamer
 • Utgangseffekt: 2 x 80 W (8 ohm)
 • Prosessor: Quad-core 1,8 GHz Cortex A53
 • DAC: 32-bit / 384 kHz internt
 • Plattform: BluOS
 • Multirom: ja
 • Trådløst: WiFi 801.11ac, AirPlay, Bluetooth 5.0 (aptX, toveis)
 • Streaming: Tidal, Spotify Connect, Deezer, Amazon, Apple, Qobuz, Internettradio (TuneIn)
 • Audioformater: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, MQA, Dolby Digital 5.1
 • Signaloppløsning: maks- 24-bit / 192 kHz
 • Innganger: HDMI, Ethernet, USB A, digital/analog audio inn (3,5 mm minijack/optisk kombo)
 • Utganger: høyttalere (banan/skrueterminaler), subwoofer (RCA)
 • Stemmestyring: Amazon Alexa (kun engelsk), Google Assistant
 • Mål og vekt: 22,0 x 7,0 x 19,0 cm / 1,8 kg
 • Web: bluesound.com

En forsterker trenger ikke å være kjempestor for å låte bra. Det demonstrerte vår test av nettverkstilkoblede stereoforsterkere for to år siden.

Nå har Bluesound Powernode, som deltok den gang, kommet i en ny og revidert utgave. Da Bluesound i mellomtiden har sluttet å navngi modellgenerasjonene, har den fått det anonyme etternavnet N330.

Av ytre ligner den sin forgjenger til nær forveksling: en sort eller hvit plastboks med avrundede hjørner og et kontrollpanel på toppen. Panelet er mer avansert enn tidligere, da det nå er et touch-felt til styring av volum, samt fem forvalg som kan programmeres med nettradiostasjoner eller spillelister. Det ville ha vært prikken over i-en hvis touch-feltet inneholdt et display slik at man kunne sett hva som gjemte seg bak knappene.

Kontrollen skjer dels via et touch-panel på toppen og dels via Bluesounds mobil-app. Man kan dessuten kjøpe en fjernkontroll slik at man kan klare tingene fra sofaen. (Foto: Bluesound)

Ellers skjer det meste av betjeningen via Bluesounds mobil-app. Man kan imidlertid også kjøpe en separat fjernkontroll, så de mest brukte funksjonene kan styres fra sofaen. Har man en fjernkontroll til overs, kan Powernode også programmeres til å bruke denne via appen.

Annonse

Nå også til TV-en

Som forsterker har Bluesound Powernode et beskjedent utvalg av innganger: en USB-port og en kombinert analog/digital inngang. Heldigvis er utvalget blitt utvidet med en HDMI-inngang med eARC. Det gjør Powernode til et nærliggende valg til TV-anlegget. Den er billigere enn mange lydplanker, spesielt hvis du allerede har et par gode passive høyttalere stående.

Hvis du vil ha surroundlyd i hjemmekinoen, kan Bluesound Powernode inngå i et flerkanalsanlegg (opptil 5.1 kanaler) sammen med andre Bluesound-enheter – som lydplanke eller separate høyttalere. Har du en eldre Powernode, kan den også settes opp til å drive bakhøyttalerne.

Annonse

Bluesound Powernode N330 ligner de tidligere utgavene på en prikk, men både grensesnittet og forsterkerdelen er kraftig oppdatert. (Foto: Bluesound)

Utgangseffekten i Bluesound Powernode er blitt oppgradert fra 50 W i forrige utgave til 80 W. Det gir litt større frihet i valg av høyttalere. Og effekttrinnet er angivelig det samme som brukes i den integrerte forsterkeren NAD C368 (Bluesound er et søsterselskap til NAD), som koster nesten det dobbelte av Powernode når den utvides med BluOS-modul.

Høyttalerkontaktene er banan/skrue av akseptabel kvalitet. Kontaktene er av plast, men kontaktflaten er forgylt. Der er også en RCA-utgang til subwoofer.

Nå med Google-styring

Bluesound Powernode kan nå styres med Google Assistent. Også Amazon Alexa støttes, men kun på engelsk. Der er ikke innebygd mikrofon, men enheten kan fjernstyres med kommandoer via en smart-høyttaler eller mobil.

Støtter MQA

Bluesound er en plattform for streaming og multirom, i likhet med konkurrenter som Sonos, HEOS (Denon/Marantz) og Play-fi. Alle relevante streaming-tjenester støttes. Herunder Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz og Apple Music. Men i motsetning til konkurrentene støttes MQA-formatet, som brukes til høyoppløste musikkfiler på Tidal.

Bluesound Powernode er ikke større enn en matboks, men den kan gi fullvoksne forsterkere svette i pannen. (Foto: Bluesound)

Lydkvaliteten

Det er lett å undervurdere Bluesound Powernode. Den lille matboksen av en forsterker veier bare 1,8 kg og ligner et leketøy. Men med et par fornuftige høyttalere tilkoblet blir leken til alvor.

Balansen i lydbildet ligner det vi har møtt hos mange vellykkede klasse D-forsterkere: utpreget ufarget, uten spesiell vekt på et bestemt toneområde. Ord som ”varm” og ”engasjerende” kommer ikke i bruk. Heldigvis er lyden heller ikke flat eller kjedelig, bare uten betoninger.

Annonse

Noe Powernode gjør riktig bra, er å gjengi det rommet som opptaket foregår i (enten det er snakk om et liveopptak eller romklang, lagt til i studioet). Det er svært gjennomsiktig, og man kan plassere instrumenter og stemmer på scenen. Ikke minst når man tar prisen med i betraktning. De fleste forsterkere i det billigste sjiktet av skalaen blander sammen korstemmer så det låter som én stor, diffus menneskemasse, fremfor adskilte sangere.

Jeg har ikke hørt NAD C368, som den skulle dele utgangstrinn med. Men den kan på den måten minne om lyden fra NAD C388, noe som gir mening, slektskapet tatt i betraktning.

Der begrensningen setter inn, er hvis man vil spille kompleks musikk ved høy styrke på ineffektive høyttalere. Det fikk jeg erfare da jeg prøvde den på deltakerne i en kommende gruppetest av kompakthøyttalere. Når forsterkeren presses til grensen, forsvinner evnen til å skille de små detaljene. Men det skjer på en sivilisert måte, og uten at det låter stygt.

Bluesound Powernode N330 er for de som synes at selv NAD er for prangende.

Konkurrenter

Det er flere som har laget forsterkere i samme ”matboksformat”, men den eneste reelle konkurrenten er Sonos Amp, som har de samme tilkoblingene, litt større utgangseffekt, og ikke minst adgang til Sonos’ store økosystem av multiromsenheter. Siden testen har Sonos dessuten fått support for HD-musikkfiler.

Lydmessig er Bluesound Powernode likevel et hestehode foran, og avspilling av MQA-filer fra Tidal er et sterkt kort.

Annonse

Konklusjon

Bluesound Powernode N330 er en fin liten forsterker for de som synes at selv NAD er for prangende. Den inneholder akkurat det som er nødvendig for de fleste – nemlig trådløs streaming, TV-tilkobling og effekten til å drive et par høyttalere.

Forgjengeren var fin, men takket være ekstra effekt og en klart bedre forsterker er den nye utgaven en forsterker som under alle omstendigheter bør høres før man forlover seg med Sonos.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.