Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Yamaha A-S1100

Musikk på første klasse

Denne forsterkeren fra Yamaha er en mester i å grave frem musikalske detaljer, men krever sitt fra det tilhørende utstyret!

Publisert 25.01.16 - 05:00
Yamaha A-S1100
Audun Hage

A-S1100 er den siste i rekken av stereoforsterkere fra Yamaha, som virker klart inspirert av toppmodellen A-S3000. Alt ved A-S1100 oser av kvalitet: Den har et tydelig retrostuk over seg, med klassiske VU-metere og tidsriktige brytere. Fronten er i børstet metall, med høyglanslakkerte sideprofiler i ekte tre, tilgjengelig i både svart og sølv.

Yamaha-forsterkeren veier hele 23 kilo, godt hjulpet av en kraftig ringkjernetrafo og symmetrisk oppbygget kretsløp med MOSFET transistorer. Yamaha oppgir effekten til 95 W per kanal i 8 ohm og 160 watt i 4 ohm.

 

Musikalsk og raffinert

Wow! Her er det mer klang i pianoet til Adele, utbryter Geir. De andre er enige: Yamaha-forsterkeren har en helt annen skala over presentasjonen enn resten av feltet. Lyden er varm og forførerisk, mer engasjerende enn de andre forsterkerne. Adele kommer nærmere, og stråler ut fra høyttalerne med et glassklart refreng, uten at det låter hardt eller spisst. Man hører også lettere hva Hozier synger om i Take Me to Church.

Det samme gjelder Daft Punk: Bassen er mektig, og føles nesten som den går en oktav dypere enn de andre forsterkerne! A-S1100 har en imponerende kontroll over de kresne Focal-høyttalerne, og det er i det hele tatt lite som kan avsløre at vi har med en relativt fornuftig priset forsterker å gjøre.

Baksiden domineres av kraftige skruterminaler og flust av analoge innganger. Yamaha forsterkeren har både rec inn/ut og pre/out main in tilkoblinger, samt phono inngang for MM/MC pickup. (Foto: Produsenten)
Baksiden domineres av kraftige skruterminaler og flust av analoge innganger. Yamaha forsterkeren har både rec inn/ut og pre/out main in tilkoblinger, samt phono inngang for MM/MC pickup. (Foto: Produsenten)

Leif Ove Andsnes sitt orkester låter langt mer raffinert og detaljert via Yamaha-forsterkeren. Instrumentene står klarere ut fra hverandre, og tonehøydene er lettere å følge. Den berømte «stillheten mellom tonene» er mer fremtredende, og lydbildet føles mer presist. Det er mer følelser og farger i lydbildet hos Yamaha, enn på Cambridge som kanskje låter vel så korrekt, men også litt flatere.

All denne godlyden kommer imidlertid med et forbehold: Nemlig at man må ha en separat musikkspiller eller DAC på nivå med Marantz NA-6005 eller bedre for å sette pris på forskjellene.

 

Vår mening

– Jeg er ikke i tvil. Skulle jeg brukt mine egne penger på en av forsterkerne måtte det bli denne fra Yamaha, sier Lasse. Men Pioneer A-70 er en sterk utfordrer. Etter gjentatte lytteprøver kom vi frem til at Yamaha A-S1100 har det største lydmessige potensialet, men bare når den mates med et førsteklasses analogt signal fra en meget god DAC eller musikkspiller. Derfor er Yamaha A-S1100 testens beste, mens Pioneer A-70 fremstår som det beste kjøpet for mange musikk- og lydentusiaster.

Last ned siste nummer av Lyd & Bilde – helt gratis!

Lyd & Bilde mener

Yamaha tegner opp et stort, mektig lydbilde fullt av dybde og detaljer, med større grad av nærvær og engasjement enn konkurrentene i prisklassen. Mangelen på digitale innganger gjør at du må ha en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for å utnytte forsterkerens potensiale, hvilket drar opp prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Slår Sonos på hjemmebane

Scroll to Top