: Naim DAC-V1

Mye for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalomvandler med fjernkontroll, variabelt lydnivå og hodetelefonutgang. Og den låter flott.
Lyd & Bilde mener
Meget velutstyrt, og har til og med innebygd hodetelefonforsterker. DAC-V1 har full kontroll på lydbildet, spesielt i mellomtoneregisteret. Glimrende til prisen!
Lydbildet kunne vært noe større.
Spesifikasjoner
  • Digital inn: asynkron USB, 2 koaksial, BNC, 2 optisk
  • Analog ut: RCA og DIN
  • Maks. 24-bit/384kHz (USB),
  • 24-bit/192kHz (SPDIF)
  • Variabelt lydnivå
  • Hodetelefonutgang
Annonse
Annonse
forfatter

Den kompakte Naim DAC-V1 er rikelig utstyrt med digitale innganger, deriblant en asynkron USB som støtter oppløsninger helt opp til 384 kHz (Windows krever driver). DSD-filer støttes derimot ikke direkte. Analoge utganger består av ubalansert RCA i tillegg til en spesiell DIN-kontakt. Denne skal brukes sammen med andre Naim-produkter, slik at de kobles sammen med stjernejord, for ett felles jordingspunkt i stedet for å kobles i kjede. Tanken er at avvik i jord ikke skal forplante seg i musikksignalet. Av den grunn er det også litt vanskelig å sette Naim-produkter i en gruppetest, da alle DAC-ene må testes i det samme anlegget og dermed ikke lar Naim-DAC-en få det utgangspunktet den er tiltenkt. Vår erfaring er likevel at Naim fint kan stå på egne bein sammen med andre merker.

DAC-V1 har innebygd hodetelefonforsterker og variabelt utgangsnivå, slik at den kan kobles direkte til en effektforsterker om ønskelig. Den opereres enkelt og elegant med medfølgende fjernkontroll.

Brukervennlighet
DAC-en er enkel i bruk, og man kan lett gå inn i oppsettmenyen og velge variabelt eller fastsatt utgangsnivå, ut fra om du har forforsterker eller ikke. Om du velger fastsatt, vil variabelt nivå aktiveres automatisk når et par hodetelefoner er koblet til. Smart. Ellers er det plug-and-play hele veien. Det samme går for USB-en, men Windows-brukere må installere medfølgende driver for høyere oppløsninger enn 96 kHz.

Lydkvalitet
DAC-1V gjengir musikken på en svært innbydende måte. Etterklangen fra perkusjonen på 192 kHz-versjonen av ”Stille, stille kommer vi” fra Hoff Ensembles ”Quiet Winter Night” er gassaktig luftig. Pianoet har god snert, med godt fundament i grunntonene. Unni Wilhelmsens stemme er både myk og luftig, mens trompeten er rund og varm. Kontrabassen er også innbydende og fyldig.

Bassrytmene på Daft Punks ”Random Access Memories” i ekte 24-bit/88,2 kHz studiokvalitet er herlig fyldige, samtidig som de sparker fra med taktfast rytme. Vokalens vokoderlyd på ”The Game of Love” klinger oppløst og fyldig på én gang.

Annonse

Lyden er noe mer mellomtonefokusert enn Line Magnetic sin, og bassregisteret noe mer taktfast. I likhet med Line Magnetic har Naim litt å gå på når det gjelder størrelse på lydbildet. Mens noen digitalomvandlere vi har hørt tegner opp et lydbilde så stort at man nesten kan gå gjennom det og komme ut i Narnia på den andre siden, er det litt flatere med Naim. Så er da også prislappen på DAC-1V lavest i denne testen, uten at den noen gang blekner i forhold til de andre.

Konklusjon
Velutstyrte Naim DAC-1V, som til og med har innebygd hodetelefonforsterker, låter også virkelig bra når man kobler den til stereoanlegget.

Lydkvaliteten er meget god, spesielt i mellomtoneområdet er det mye magi. Det er også bra trøkk i rytmene, og Naim har også god oppløsning oppover. Vi kunne godt fått en opplevelse av et enda større lydlandskap, og mikrodynamikken er ikke like overveldende som hos de aller beste. Men prisen tatt i betraktning er dette et superb produkt, som får vår klare anbefaling.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Auralic Vega

Musikken mellom tonene

Ingen i klassen skildrer rommet i lydbildet som Auralic Vega, som understreker at det er musikk også mellom tonene.

Auralic tar pusten fra oss fra begynnelse til slutt. Usedvanlig oppløste toner, og kontante rytmer. Balanserer hele lydbildet makeløst bra! Ulike filterinnstillinger gir muligheter.
Kommer ikke på noe, annet enn at et så rått produkt gjerne kunne hatt hodetelefonutgang. Men da hadde det fort blitt dyrt!

Bryston BDA-2

Opphøyd sannhet

Digitalomvandleren fra Bryston er blant de mest detaljerte og oppløste i klassen.

Bryston låter superoppløst og distinkt hele veien, med overlegent detaljnivå og et gigantisk lydbilde.
Fjernkontroll er (dyrt) ekstrautstyr, og volumkontroll er mangelvare.

Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet neve

Dette er den strammeste og mest potente bassen vi har hørt på lenge. Det hele balanseres med flotte toner også oppover.

Sjeldent har vi hørt en digitalomvandler med så tøff bass. Lydbildet er samtidig både balansert og stort, også oppover i overtonene.
Her mangler bare det siste lille av mikronyanser i toppen, for at Electrocompaniet skal gruse hele gjengen.

Asus Xonar Essence III

Ambisiøs toppmodell

Dataprodusent Asus søker innpass i hi-fi-bransjen med sin dyreste – og beste – digitalkonverter noensinne.

Ekte dual-mono-DAC med en skikkelig påkostet hodetelefonforsterker. Bassregisteret låter usedvanlig kontant, og DAC-en driver så å si alle hodetelefoner.
Det er først og fremst oppløsning i overtonene som mangler her.

Line Magnetic LM-502CA

To konvertere i én

Kinesiske Line Magnetic har laget en digitalomvandler med rør på utgangen. Men du kan også velge vanlig transistor.

Med både rør og transistor lar denne DAC-en deg velge om du ønsker en varm og musikalsk klang, eller mer rytme og snert. Spesielt med rør låter det meget behagelig og deilig.
Det mangler litt trøkk i bassrytmene, og vi ønsker et litt større lydbilde. Volumkontroll mangler.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.