TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet neve

Dette er den strammeste og mest potente bassen vi har hørt på lenge. Det hele balanseres med flotte toner også oppover.

forfatter
Publisert 01.08.14 - 14:37
Lyd & Bilde mener
Sjeldent har vi hørt en digitalomvandler med så tøff bass. Lydbildet er samtidig både balansert og stort, også oppover i overtonene.
Her mangler bare det siste lille av mikronyanser i toppen, for at Electrocompaniet skal gruse hele gjengen.
Spesifikasjoner
  • Digital inn: asynkron USB, 2 koaksial, 2 optisk
  • Analog ut: RCA, XLR
  • Maks. 24-bit/192kHz
  • Variabelt lydnivå
  • Ikke hodetelefonutgang

ECD 2 benytter som sine konkurrenter asynkron USB digitalkonvertering, og støtter opptil 24-bit/192 kHz oppløsning. Electrocompaniet har angivelig jobbet mye med å redusere jitter, og samtidig bevare den velkjente varme lyden de er kjent for.

Foruten USB-inngang har ECD 2 doble koaksiale og optiske digitalinnganger, samt både balanserte XLR og ubalanserte RCA analoge stereoutganger.

ECD 2 har innebygd volumkontroll og inngangsvelger, og kan dermed kobles direkte inn i en effektforsterker eller aktive høyttalere om man skulle ønske.

Brukervennlighet
Volum og kildevalg styres enkelt fra den medfølgende fjernkontrollen, eller ECs universalkontroll som er ekstrautstyr. Oppløsning og lydnivåtrinn vises i tegnruten idet man foretar endringer, ellers er det kun inngangen vi blir informert om. Tilkobling til Mac skjer problemfritt uansett oppløsning helt opp til 192 kHz, mens Windows-PC trenger driver.

Lydkvalitet
ECD 2 graver frem gullet helt nede i dypbassen og klemmer det ut gjennom høyttalerne (selvsagt med god drahjelp fra et heftig forsterkerpar). Den relativt høye spenningen på den balanserte XLR-utgangen resulterer i høyere lydnivå, noe som kan lure en til å tro at det låter kraftigere og fetere. Men selv når man skrur ned til samme lydnivå som de øvrige, har Electrocompaniet et særegent godt grep om rytmene.

Bare hør på Daft Punks ”Game of Love” i høyoppløst studiokvalitet. Basstromma låter stort og saftig som med Asus Essence III. Men lydbildet er bredere her, og skarptromma smeller hardere. Oppløsningen i trommesettets cymbaler er vesentlig bedre, og vokoderstemmen låter mer som den faktisk henger i lufta og fyller rommet.

Electrocompaniet graver dypere i bassen enn Line Magnetic og Naim, samtidig som den er langt mer oppløst enn Asus.

Jazz nyter også godt av det store lydbildet. Det er fullt trøkk i trompeten, uten at det går på bekostning av luft og oppløsning. Arild Andersens kontrabass på ”Stille, stille kommer vi” fra Hoff Ensembles ”Quiet Winter Night” (24-bit/192 kHz) ruver fyldig og stort i bunnen, og stemmen til Unni Wilhelmsen står luftig i midten. Pianoet til Jan Gunnar Hoff gjengis med lett dansende tangenter.

Tori Amos ”Jackie’s Strength” i orkesterversjon er ikke så lettbeint som Line Magnetic, her er det trøkk hele veien. Det låter nesten som om det er flere strykere, på grunn av de mange klangnyansene i lydbildet.

I motsetning til med Asus og rørutgangen på Line Magnetic blir ikke R.E.M.’s ”Drive” pyntet på. Sangen låter litt spisst i toppen, med temmelig harske cymbaler. Dette er ikke Electrocompaniets feil, og understreker at når du vil ha det ærlig, så får du det ærlig på godt og vondt.

Konklusjon
Electrocompaniet ECD 2 låter steintøft, og klemmer ut det som finnes av juice i bassen. Det hele balanseres med en dynamisk og nyansert mellomtone, viktig for gjengivelsen av alle instrumenter, og overtonene er luftige nok til å strekke lydbildet ut i alle tre dimensjoner.

DAC-en blomstrer med all musikk, men imponerer kanskje aller mest med rytmiske saker. Den har oppløsningen hele veien, og er tett på komplett. Den er ikke like mikronyansert som Bryston og Auralic, men den som er ute etter noe som virkelig sparker, trenger ikke lete lenger.

Også i denne testen:

Auralic Vega

Musikken mellom tonene

Ingen i klassen skildrer rommet i lydbildet som Auralic Vega, som understreker at det er musikk også mellom tonene.

Auralic tar pusten fra oss fra begynnelse til slutt. Usedvanlig oppløste toner, og kontante rytmer. Balanserer hele lydbildet makeløst bra! Ulike filterinnstillinger gir muligheter.
Kommer ikke på noe, annet enn at et så rått produkt gjerne kunne hatt hodetelefonutgang. Men da hadde det fort blitt dyrt!

Bryston BDA-2

Opphøyd sannhet

Digitalomvandleren fra Bryston er blant de mest detaljerte og oppløste i klassen.

Bryston låter superoppløst og distinkt hele veien, med overlegent detaljnivå og et gigantisk lydbilde.
Fjernkontroll er (dyrt) ekstrautstyr, og volumkontroll er mangelvare.

Asus Xonar Essence III

Ambisiøs toppmodell

Dataprodusent Asus søker innpass i hi-fi-bransjen med sin dyreste – og beste – digitalkonverter noensinne.

Ekte dual-mono-DAC med en skikkelig påkostet hodetelefonforsterker. Bassregisteret låter usedvanlig kontant, og DAC-en driver så å si alle hodetelefoner.
Det er først og fremst oppløsning i overtonene som mangler her.

Naim DAC-V1

Mye for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalomvandler med fjernkontroll, variabelt lydnivå og hodetelefonutgang. Og den låter flott.

Meget velutstyrt, og har til og med innebygd hodetelefonforsterker. DAC-V1 har full kontroll på lydbildet, spesielt i mellomtoneregisteret. Glimrende til prisen!
Lydbildet kunne vært noe større.

Line Magnetic LM-502CA

To konvertere i én

Kinesiske Line Magnetic har laget en digitalomvandler med rør på utgangen. Men du kan også velge vanlig transistor.

Med både rør og transistor lar denne DAC-en deg velge om du ønsker en varm og musikalsk klang, eller mer rytme og snert. Spesielt med rør låter det meget behagelig og deilig.
Det mangler litt trøkk i bassrytmene, og vi ønsker et litt større lydbilde. Volumkontroll mangler.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Men high-end hi-fi var slett ikke død. Alt tyder på at High-End 2022 i München var en dundrende suksess.
Endelig fyller Burmester hullet med 218 og 216 Det tok sin tid, men nå er to nye forsterkere klare.
Arne er integrert og leverer 30 w effekt Svenske Engstrøm lager sin første integrerte forsterker.
Skotske fynesser i München Fyne Audio viste fram full vintagestil på high end-messen i München.
Dynaudio gjør det enkelt med trådløse Focus Du trenger bare to Focus-høyttalere for å strømme musikk.
High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende elementer Endelig kommer det en større utgave av den utmerkede Jern. Og med helt ville høyttalerelementer.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend