Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Huawei MateBook X (EUL-W19D)

Pen – men med kompromiss

Designen er på topp på Huaweis MacBook Air konkurrent. Ytelsen matcher imidlertid ikke helt prisen.
Karakter
Huawei MateBook X (EUL-W19D)
Lyd & Bilde mener
Designen er superskarp, og det er touch-skjermen også. Helt lydløs. Veier kun 1 kg.
Langsom prosessor og grafikk. Prisen er forholdsvis høy, selv for en pen ultrabook.
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 1,6 GHz Intel Core i5-10210U (quad-core, 8 tråder)
  • Skjerm: 13” IPS 3K (3.000 x 2.000 piksler), 100% sRGB fargerom, 400 NITS, 10-punkts multitouch
  • Minne: 16 GB
  • Grafikk: Intel UHD Graphics m. delt RAM
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
  • Harddisk: 512 GB SSD
  • Mål og vekt: 28,4 x 1,4 x 20,7 cm (BxHxD) / 1,0 kg
  • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C.
  • (HDMI, VGA og USB 3.0 via adapter)
  • Web: huawei.com
Benchmark

Veil. pris 16 990 Produktside

Huawei er en forholdsvis ny, men interessant aktør på PC-markedet. Den opprinnelige MateBook X imponerte vår anmelder i 2018. Siden engang har vi ventet på en etterfølger til den superlette og veskevennlige ultrabook-PC-en. Og nå er den omsider klar.

Navnet er fortsatt MateBook X, men innmaten er oppdatert. Prosessoren er raskere (tre prosessorgenerasjoner har passert siden den gang), og det er dobbelt med RAM, SSD og nesten også på skjermoppløsningen. Skjermen har dessuten fått touch-funksjon.

Huawei MateBook X fås i sølvfinish og metallgrønn. (Foto: Huawei)

MateBook Air?

Det som er uendret, er den superslanke designen. Et kileformet kabinett, frest ut i en magnesium/aluminiumslegering, som bortsett fra Huawei-logoen er stort sett umulig å skille fra en MacBook Air.

Skjermen er fantastisk skarp og lyssterk. Den har det samme 3:2-formatet som forgjengeren. Huawei var først med 3:2-skjermer, men formatet har begynt å dukke opp på lignende maskiner. Det er vanligvis bare 360-graders maskiner som har touch-skjerm, men det gir mye mening å ha det på en normal PC, som vil bli brukt på steder hvor det ikke er plass til en mus.

Annonse

Tastaturet er veldisponert, og det er akkurat passe med luft mellom tastene. Selv om vandringen på tastene er ultrakort, er responsen helt perfekt. Det er blant de beste ultrabook-tastaturene jeg prøvd på lang tid.

Tastaturet er veldisponert, og det er akkurat passe med luft mellom tastene. (Foto: Huawei)

Annonse

Touchpad-en klikker på deg

Touchpad-en er stor og støtter flerfinger-gester. Man er ikke begrenset til å klikke og høyreklikke på et avgrenset område, men kan gjøre det over hele flaten. Fornemmelsen av å ha klikket oppnås med innebygde vibratorer. Så i virkeligheten er det altså ikke du som klikker på touchpad-en – men pad-en som klikker tilbake på dine fingre!

Huawei har funnet en unik plassering av webkameraet. Det gjemmer seg under en falsk tast på tastaturet mellom F6 og F7, og popper opp ved et trykk. Poeng til Huawei for oppfinnsomhet og sikring av privatlivet – og minuspoeng for at ingen tar seg godt ut i et froskeperspektiv. En annen sikkerhetsanordning er fingeravtrykkleseren, som helt genialt er plassert i av/på-knappen.

MateBook X har rett og slett bare de inn- og utgangene man har bruk for : To USB-C-porter som begge kan brukes til lading, og en 3,5 audiokontakt. En medfølgende adapter gir adgang til USB 3.0, HDMI, en ekstra USB-C-port – og en VGA-skjermutgang. Det har jeg ikke sett på lenge, men kanskje Huawei har inkludert den med tanke på omreisende foredragsholdere til forsamlingshus i provinsen.

God surroundlyd

Huawei lover surroundlyd fra de innebygde høyttalerne. Det er de ikke de første til å love, men Huawei oppfyller faktisk påstanden. Når man sitter foran skjermen, er det en klar fornemmelse av lyd fra siden, og til og med bakfra når man ser på film. Bass er det av gode grunner ikke noe av, men lyden er ganske klar og ren.

Huawei MateBook X er en nytelse å bruke i stille lokaler; den er nemlig helt lydløs da det ikke er noen vifter innebygd. På kontoret eller til møter drukner dens stillhet i støy fra omgivelsene, men når man sitter med den i sofaen sent på kvelden, oppdager man hvor irriterende viftestøy ellers er. Det er kun mulig fordi prosessoren og grafikkortet er forholdsvis langsomme utgaver som kjører lenge på en lading.

Skjermen er skarp og med touch. Det er lekkert. (Foto: Huawei)

Benchmark

Prosessoren i MateBook X er en Intel Core i5-10210U på 1,6 GHz. Den er sikkert valgt mer ut fra strømforbruket, enn fra hastigheten. Og det er litt overraskende å finne en tiende generasjons Intel-prosessor i en helt nylansert PC, da 11. generasjon allerede er på markedet.

En GeekBench-score på henholdsvis 3104 (multi-core) og 1024 (single-core) er tilstrekkelig til daglig bruk, men i det lavere sjiktet for en så forholdsvis dyr maskin. Selv når man tar det ultrakompakte formatet i betraktning. PC Mark-kontorsimuleringen forteller med et resultat på 3416, den samme historien.

Annonse

Sløv grafikk

Grafikken tas hånd om av Intel UHD Graphics. Det er en eldgammel traver som ses integrert i hovedkort på utallige bærbare. Det er ingen rask krets, men selv i forhold til grafikken på lignende maskiner er MateBook X langsom.

CineBench-testen får en score som er omkring det halve av raske kontorbærbare. 3D-testene slår bunnrekord med 1006 i FireStrike og 456 i TimeSpy. Sistnevnte måtte ha to forsøk for overhodet å gjennomføre. Grafikk er ikke noe ultimativt krav til arbeids- og studiebærbare. Men man får mer i for eksempel Asus ZenBook 14 og Acer Swift 5, som er billigere og nesten like bærbare.

Det som til gjengjeld er viktig, er batteritiden. Her klarer MateBook X seg OK. 3 timer og 14 minutter er helt akseptabelt, men fortsatt i det lavere sjiktet i klassen.

Fingeravtrykkleseren er innebygd i power-knappen. Det er smart! (Foto: Huawei)

Konklusjon

Huawei MateBook X er en ualminnelig stram og lekker designet ultrabærbar. Den koster noe mer enn lignende maskiner, men den superskarpe 3K-touch-skjermen er en del av forklaringen.

Annonse

MateBook X er slank og pen, men dessverre ikke altfor kvikk. Heller ikke sammenlignet med maskiner i samme klasse. Om dette vil bli utslagsgivende, er opp til deg, da den fortsatt klarer alminnelige oppgaver raskt nok. Batteritiden er god nok til å holde en arbeidsdag, men ikke til overtid.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.