TEST: Huawei MateBook X (EUL-W19D)

Pen – men med kompromiss

Designen er på topp på Huaweis MacBook Air konkurrent. Ytelsen matcher imidlertid ikke helt prisen.
Karakter
Huawei MateBook X (EUL-W19D)
Lyd & Bilde mener
Designen er superskarp, og det er touch-skjermen også. Helt lydløs. Veier kun 1 kg.
Langsom prosessor og grafikk. Prisen er forholdsvis høy, selv for en pen ultrabook.
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 1,6 GHz Intel Core i5-10210U (quad-core, 8 tråder)
  • Skjerm: 13” IPS 3K (3.000 x 2.000 piksler), 100% sRGB fargerom, 400 NITS, 10-punkts multitouch
  • Minne: 16 GB
  • Grafikk: Intel UHD Graphics m. delt RAM
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
  • Harddisk: 512 GB SSD
  • Mål og vekt: 28,4 x 1,4 x 20,7 cm (BxHxD) / 1,0 kg
  • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C.
  • (HDMI, VGA og USB 3.0 via adapter)
  • Web: huawei.com
Benchmark

Veil. pris 16990 Produktside
Annonse
Annonse
forfatter

Huawei er en forholdsvis ny, men interessant aktør på PC-markedet. Den opprinnelige MateBook X imponerte vår anmelder i 2018. Siden engang har vi ventet på en etterfølger til den superlette og veskevennlige ultrabook-PC-en. Og nå er den omsider klar.

Navnet er fortsatt MateBook X, men innmaten er oppdatert. Prosessoren er raskere (tre prosessorgenerasjoner har passert siden den gang), og det er dobbelt med RAM, SSD og nesten også på skjermoppløsningen. Skjermen har dessuten fått touch-funksjon.

Huawei MateBook X fås i sølvfinish og metallgrønn. (Foto: Huawei)

MateBook Air?

Det som er uendret, er den superslanke designen. Et kileformet kabinett, frest ut i en magnesium/aluminiumslegering, som bortsett fra Huawei-logoen er stort sett umulig å skille fra en MacBook Air.

Skjermen er fantastisk skarp og lyssterk. Den har det samme 3:2-formatet som forgjengeren. Huawei var først med 3:2-skjermer, men formatet har begynt å dukke opp på lignende maskiner. Det er vanligvis bare 360-graders maskiner som har touch-skjerm, men det gir mye mening å ha det på en normal PC, som vil bli brukt på steder hvor det ikke er plass til en mus.

Tastaturet er veldisponert, og det er akkurat passe med luft mellom tastene. Selv om vandringen på tastene er ultrakort, er responsen helt perfekt. Det er blant de beste ultrabook-tastaturene jeg prøvd på lang tid.

Annonse
Tastaturet er veldisponert, og det er akkurat passe med luft mellom tastene. (Foto: Huawei)

Touchpad-en klikker på deg

Touchpad-en er stor og støtter flerfinger-gester. Man er ikke begrenset til å klikke og høyreklikke på et avgrenset område, men kan gjøre det over hele flaten. Fornemmelsen av å ha klikket oppnås med innebygde vibratorer. Så i virkeligheten er det altså ikke du som klikker på touchpad-en – men pad-en som klikker tilbake på dine fingre!

Huawei har funnet en unik plassering av webkameraet. Det gjemmer seg under en falsk tast på tastaturet mellom F6 og F7, og popper opp ved et trykk. Poeng til Huawei for oppfinnsomhet og sikring av privatlivet – og minuspoeng for at ingen tar seg godt ut i et froskeperspektiv. En annen sikkerhetsanordning er fingeravtrykkleseren, som helt genialt er plassert i av/på-knappen.

MateBook X har rett og slett bare de inn- og utgangene man har bruk for : To USB-C-porter som begge kan brukes til lading, og en 3,5 audiokontakt. En medfølgende adapter gir adgang til USB 3.0, HDMI, en ekstra USB-C-port – og en VGA-skjermutgang. Det har jeg ikke sett på lenge, men kanskje Huawei har inkludert den med tanke på omreisende foredragsholdere til forsamlingshus i provinsen.

God surroundlyd

Huawei lover surroundlyd fra de innebygde høyttalerne. Det er de ikke de første til å love, men Huawei oppfyller faktisk påstanden. Når man sitter foran skjermen, er det en klar fornemmelse av lyd fra siden, og til og med bakfra når man ser på film. Bass er det av gode grunner ikke noe av, men lyden er ganske klar og ren.

Huawei MateBook X er en nytelse å bruke i stille lokaler; den er nemlig helt lydløs da det ikke er noen vifter innebygd. På kontoret eller til møter drukner dens stillhet i støy fra omgivelsene, men når man sitter med den i sofaen sent på kvelden, oppdager man hvor irriterende viftestøy ellers er. Det er kun mulig fordi prosessoren og grafikkortet er forholdsvis langsomme utgaver som kjører lenge på en lading.

Annonse
Skjermen er skarp og med touch. Det er lekkert. (Foto: Huawei)

Benchmark

Prosessoren i MateBook X er en Intel Core i5-10210U på 1,6 GHz. Den er sikkert valgt mer ut fra strømforbruket, enn fra hastigheten. Og det er litt overraskende å finne en tiende generasjons Intel-prosessor i en helt nylansert PC, da 11. generasjon allerede er på markedet.

En GeekBench-score på henholdsvis 3104 (multi-core) og 1024 (single-core) er tilstrekkelig til daglig bruk, men i det lavere sjiktet for en så forholdsvis dyr maskin. Selv når man tar det ultrakompakte formatet i betraktning. PC Mark-kontorsimuleringen forteller med et resultat på 3416, den samme historien.

Sløv grafikk

Grafikken tas hånd om av Intel UHD Graphics. Det er en eldgammel traver som ses integrert i hovedkort på utallige bærbare. Det er ingen rask krets, men selv i forhold til grafikken på lignende maskiner er MateBook X langsom.

CineBench-testen får en score som er omkring det halve av raske kontorbærbare. 3D-testene slår bunnrekord med 1006 i FireStrike og 456 i TimeSpy. Sistnevnte måtte ha to forsøk for overhodet å gjennomføre. Grafikk er ikke noe ultimativt krav til arbeids- og studiebærbare. Men man får mer i for eksempel Asus ZenBook 14 og Acer Swift 5, som er billigere og nesten like bærbare.

Det som til gjengjeld er viktig, er batteritiden. Her klarer MateBook X seg OK. 3 timer og 14 minutter er helt akseptabelt, men fortsatt i det lavere sjiktet i klassen.

Annonse
Fingeravtrykkleseren er innebygd i power-knappen. Det er smart! (Foto: Huawei)

Konklusjon

Huawei MateBook X er en ualminnelig stram og lekker designet ultrabærbar. Den koster noe mer enn lignende maskiner, men den superskarpe 3K-touch-skjermen er en del av forklaringen.

MateBook X er slank og pen, men dessverre ikke altfor kvikk. Heller ikke sammenlignet med maskiner i samme klasse. Om dette vil bli utslagsgivende, er opp til deg, da den fortsatt klarer alminnelige oppgaver raskt nok. Batteritiden er god nok til å holde en arbeidsdag, men ikke til overtid.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Ryktene vil ha det til at Sonos lanserer sine første hodetelefoner i 2021. Slik kan de bli seende ut!
Euclid er ikke Audezes første ørepropper med planmagneter. Men det er de første lukkede.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!