TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Troll

Vinterens popcorn-fest!

Katastrofefilmer med troll i hovedrollen er sjelden vare. Dog lykkes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.

forfatter
Publisert 25.11.22 - 08:00
Karakter
Eventyr
Troll

Roar Uthaug slo igjennom som regissør med den særnorske skrekkfilmen Fritt vilt (2006). I 2015 kom så monsterhiten, katastrofefilmen Bølgen; og selv toppfolk i Hollywood sperret øynene opp.

To år senere fikk han jobbe med Alicia Vikander, Dominic West (The Crown), Kristin Scott Thomas og Derek Jacobi i relanseringen av Tomb Raider-franchisen; i en høyst fornøyelig actionfilm.

Les også Tomb Raider Noen filmserier fortjener definitivt ikke en reboot – Tomb Raider er ikke blant dem.

Troll er erkenorsk i sin essens, men så definitivt inspirert av sine amerikanske «fettere» og bør kunne nå er stort, internasjonalt publikum. Den realistiske, jordnære tilnærmingen til katastrofer han fremviste i Bølgen, samt glimtet i øyet, og lekenheten fra Tom Raider har Uthaug tatt med seg til Netflix, og serverer oss en befriende morsom, herlig eventyr-katastrofe.

 

Folkeeventyr

Med eldgamle norske folkeeventyr, og mytologi, som bakteppe blir vi med den driftige paleontolog Nora (Ine M. Wilmann), den pertentlige stabssjefen på statsministerens kontor, Andreas (Kim Falck), den sjarmerende macho-kapteinen Kris (Mads S. Pettersen), samt Noras eremitt av en far, folkloristen Tobias Tidemann på vaskekte troll-jakt.

Høyt oppe i Norges nasjonalromantiske fjellkjede, Dovre, jobber ivrige ingeniører med et nyskapende samferdselsprosjekt. Men i det en dundrende dynamittsalve fyres av, våkner det noe fra det dypeste dype inne i fjellet.

Et (enormt!) vesen som har sovet i over tusen år slår seg ut, og skaper kaos, død, skrekk og fordervelse på sin vei.

Troll (Foto: Netflix)

Klassisk katastrofe

Regjeringen trommer sammen til katastroferåd, og en sindig statsminister (Anneken von der Lippe) legger bånd på en i overkant trigger-happy forsvarsminister (Fridtjov Såheim).

Når så video fra åstedet granskes og gigantiske fotspor observeres, kaller man inn fagekspertisen. Inn i den smått kaotiske manesjen kommer den selvsikre paleontolog Nora Tidemann. Men har hun bevart «barnetroen», og fortsatt tror at troll eksisterer?

Legg merke til at vi her har lagt til et adjektiv i forbindelse med samtlige av karakterene. Og det er da heller ikke tilfeldig, Uthaug og manusforfatteren (Aukan) har vært seg meget bevisst i hvilke karaktertyper de har skapt, og fulgt «katastrofefilm-formlene» nærmest til punkt og prikke.

Det sagt, i motsetning til brorparten av sine mer kjente amerikanske søsterfilmer, så tar Troll seg fullstendig uhøytidelig, har lekent glimt i øyet og makter å kombinere topp moderne actionsekvenser med eldgamle sagn og skrømt. Legg til en dæsj snerten sarkasme og en god dose sprudlende spenning, og vi har en vinner.

Troll (Foto: Netflix)

Homage

Ingen tvil om at Uthaug har latt seg inspirere av filmer som Independence Day, 2012 og Kong: Skull Island. Enkelte av scenene er så godt som en remake (homage?) av scener fra den store, sinte apen som bare vil være i fred, men som myndighetene på død og liv må skyte på – heri personifisert av et ur-troll av stein og jord, på godt over 40 meters høyde.

Les også Gigantisk underholdning! Aldri har vi sett King Kong i en større og mer spektakulær utgave – og godt underholdt blir vi også.

Det mest interessante karakteren er gamlefar Tidemann, gestaltet av en av Nordens fremste karakterskuespillere, Gard B. Eidsvold (Kjærlighetens kjøtere, Velkommen til Utmark).

Hellig overbevist om at troll eksisterer, og at det har pågått en tusenårig dekkoperasjon fra myndighetenes side, ble han stemplet som gal og sperret inne. Siden har han levd i mutters ensomhet, i en liten tømmerkoie opp i uren-luren.

Troll (Foto: Netflix)

Om han har fått en selvbevisst datter, så er far hakket mer av en påståelig stabeis. Eidsvold får faktisk frem kompleksiteten i denne karikerte personen, og manuset makter å flette inn en hel rekke underfundige særtrekk fra tradisjonell folklore (som at troll lukter kristenmanns blod) i historien.

Les også Satans briljante Utmark! En av de særeste nordiske seriene noensinne – men også en av de beste, mest absurd morsomme og rørende.

Det tar helt av når trollet nærmer seg Kongens slott, dets absurde forhistorie, mysteriet avdekkes og vi får hodeskaller i vill biljakt gjennom Oslos gater. Fantastisk morsomt, uten at det tipper over i det outrert parodiske.

At filmen i tillegg er gjennomsyret at spesialeffekter på det fremste internasjonalt nivå, er ikke bare en fjær i hatten til Uthaug, men det bidrar til å løfte historien og autentisiteten. Både trollet selv og de mange actionscenene er utrolig godt dataanimert.

Troll Troll Troll Trolls Troll_1 (7) Troll_3
<
>
Troll (Foto: Netflix)

Finn frem popcornet!

Filmen er tidvis hårete pompøs, men det er da også med viten og vilje; og med det lekne manuset som kommer Uthaug unna med det. Troll er laget med ett mål for øyet – å underholde.

Og der de fleste katastrofefilmer er latterlig forutsigbare, evner Troll å trekke frem noen uventede «kaniner» fra hatten.

Her er det bare én ting å gjøre: Finn frem den største skålen med popcorn, skru opp lyden på TV-en, sende ut nabovarsel, og så storkose seg med et sint, såret og ensomt troll. Troll er blitt et eklatant eksempel på film-eskapisme på sitt beste! 5 stjerner.

Les også Blunt ut av komfortsonen Actionvante Emily Blunt imponerer i sin første, komplekse, western.
The English 1 1 1

Troll får premiere på Netflix den 1. desember.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 1. desember 2022
 • Regi: Roar Uthaug
 • Med: Ine M. Wilmann, Gard B. Eidsvold, Kim Falck, Mads S. Pettersen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim, Dennis Storhøi, Karoline V. S. Garvang, Bjarne Hjelde, Paal H. Ims
 • Genre: Eventyr
 • Land: Norge
 • År: 2022
 • Tid: 1:44 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Troll | December 1, 2022 (Norway) Summary: Deep in the Dovre mountain, something gigantic wakes up after a thousand years in captivity. The creature destroys everything in its path and quickly approaches Oslo.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde