Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The English

Nyskapende western

Actionvante Emily Blunt imponerer i sin første, komplekse, western.

Skrevet av / 09.11.22 - 00:01
The English
Tor Aavatsmark

Fyrrige Emily Blunt har lenge imponert oss med sin store versatilitet. Skuespillerinnen har gått fra herlig, lekende, actionheltinne (Edge of Tomorrow, The Adjustment Bureau), via tungt drama (Sicario) og flørtende kostymedrama (The Jane Austen Book Club, The Young Victoria) til sitrende monster-spenning (A Quiet Place). Men aldri har vi sett britenes stolthet i en western – det var jammen på tide!

For noen uker siden kunne vi bevitne den spektakulære avslutningsepisoden på Ringenes Herre: Maktens Ringer på Prime Video. En serie som utvilsomt har sikret Jeff Bezos & Co en hærskare av nye abonnenter. Men, som kjent, én svale gjør ingen sommer.

Vi kåret nylig det medrivende western-eposet til Taylor Sheridan, 1883, til Årets Beste TV-serie; nå kommer Hugo Blick med en ny westernserie, satt til samme tid og sted – men i en helt annen støpning. Fortsetter Amazon med tilsvarende kvalitetsserier- og filmer fremover, vil nok brorparten av de nye «Ringenes Herre»-abonnentene finne seg godt til rette hos Prime Video.

 

Det Forjettede land, med melk og honning

I det Herrens år 1890 hensettes vi til det golde, øde, endeløse prærielandskapet i Oklahoma, Nebraska og Wyoming; «The American Heartland». Nybrottsland, frarøvet indianerne, som fylles opp av europeiske immigranter på jakt etter et nytt og bedre liv.

Til en nyanlagt «by», bestående av ett shady hotell, ankommer aristokraten Lady Cornelia Locke (Blunt), i sine lekreste kjoler, blondehansker og hatt med matchende slør. Hun er på jakt etter mannen som tok livet av hennes sønn, men møter kun et kaldt, lovløst, mannsdominert/-sjåvinistisk og brutalt samfunn.

Serieskaper er Hugo Blick (The Shadow Line) – som også fungerer som produsent, regissør og manusforfatter av miniserien. Og forfatteren har skrevet et komplekst, særs ambisiøst og skremmende intelligent manus.

Les også Slutt på gratis kontodeling! Netflix har lenge jobbet mot å stoppe passord-deling - nå tar strømmegiganten grep.

Dykk ned i mørket

Blick gir os et dypdykk ned i de mørkeste avkroker av det menneskelige sinn, fornedrelse, vold, rasisme, undertrykkelse – men også glede og brennende livsgnist. I dette totalt misogynistiske samfunnet er det, tross alt, noen sterke kvinneskikkelser som freidig stikker seg ut. I fremste rekke Cornelia i sin utrettelige søken etter den motbydelige mannen ansvarlig for hennes sønns lidelse av en død, men også nybyggerkvinnen Martha Myers (Valerie Pachner) som vet å slå ifra seg og forsvare sine nærmeste.

Til å begynne med vet vi intet om Cornelias bakgrunn, men dryppvis får vi avdekket hennes dramatiske forhistorie, en fortid som også har forgreninger til hennes redningsmann, Pawnee-indianeren Eli Whipp (Chaske Spencer).

Whipp er en ensom ulv, men en pragmatisk sådan. Pawnee-indianerne lå i krig med så mange indianerstammer at han like godt kunne verve seg til den amerikanske hæren, som speider. Nå har han dimittert, og er på søken er nytt land i Nebraska. Noget motvillig blir han med «hjelpeløse» Cornelia på hennes usedvanlig jakt.

The English 1 5 1
The English (Foto: Prime Video)

Outrert

Blick har laget en slags miks av klassiske western, krimthriller, Westworld og leken Tarantino-vold, akkompagnert av et knippe herlig outrerte personer. Det er ofte mørkt og håpløst, men ironiene og en skarp replikk er aldri langt unna. Som Whip, så lakonisk, forteller Lady Locke:

The difference between what you need and what you want is what you can put on a horse.

Samspillet mellom, tilsynelatende, vevre Blunt og den mutte einstøingen Spencer er slående, og får oss seere virkelig engasjert i historien, og parets uvisse skjebne. Karakterutviklingen har Blick stålkontroll på, der han geleider oss igjennom deres nåværende misære, akkompagnert av stadige tilbakeblikk fra fortiden. Menneskene de møter på veien bygger ytterligere lag på deres komplekse personlighet, samt utvider narrative på en fortreffelig måte.

Blunt er som skapt for rollen, der hun i kjent stil mikser sin femininitet med tøff handling og freidige replikker. Som da Cornelia, så treffende, sier til sin følgesvenn:

You think I’m travelling with hope? No, Eli – just without fear.

The English 1 7 1
The English (Foto: Prime Video)

Kan hevnen slukke tørsten?

I sentrum av handlingen står Cornelia og Whipp, og deres høyst private kamp, med søken etter en (forhåpentligvis) forløsende hevn. Men de underliggende trådene favner et langt bredere spekter, der rasespørsmålet og den hvite manns behandling av urbefolkningen står i fremste rekke. Så visst ikke en historie vår rase kan være stolt av, men i Blicks verden blir den aldri moraliserende eller påtatt – han rett og slett skildrer det som det var.

Makt, og da menns makt over kvinner ligge hele tiden og værer under overflaten; uten at den snakkes så mye om, men det vises. Helt fra den degenererte hotelleieren (Ciarán Hinds), til nybyggermennene og Cornelias nemesis. Eneste som kommer godt ut av det er Eli, samt den sindige, og etterrettelige, sheriffen i Hoxem, Wyoming, Robert Marshall (Stephen Rea, The Crying Game). Marshall får hendene fulle med en rekke, smatt bestialske, drapsgåter, men vippes aldri av pinnen eller mister målet av sikte. En fantastisk karakterskuespiller.

Les også Stor underholdningsverdi! Tom Cruise har ikke akkurat imponert de seneste årene, og skepsisen var sterkt tilstede før vi satte i gang Edge of Tomorrow 3D – hvor (herlig) feil man kan ta.

Det tomme, enorme prærielandskapet man finner i hjertet av Amerika (faktisk spilt inn i Spania), står frem i all sin glans som en egen aktør, der det ofte speiler aktørenes tomhet og rastløse søken etter en ny start. Det hele nydelig fotografert av Arnau V. Colomer (Tom Clancy’s Jack Ryan), i så vel brede landskapsbilder som nærbilder av natur, folk – og avkappede lemmer.

The English 1 2 1 The English 1 3 1 The English 1 4 1 The English 1 6 1 The English 1 9
<
>
The English (Foto: Prime Video)

Brustne drømmer

Europeerne kom til USA med håp et bedre liv i det forjettede land, men mange fikk, som så eklatant portrettert i 1883, drømmen brutalt knust i møte med et nybrottssamfunn basert på delvis lovløshet, brutalitet, stammekrig og den sterkestes rett. Den ofte ugjestmilde naturen gjorde ikke reisen, eller livet på prærien, enklere.

Denne naturlige brutaliteten, og råskapen, kolliderer med det menneskelige psyken og sinnelaget i en tilnærmet perfekt miks i The English.

En av årets sterkeste, og smarteste, serier – men definitivt ikke ment for alle; for dette er tidvis både bekmørkt og særs komplekst. 6 stjerner.

Anmeldelsen er basert på samtlige seks episoder av miniserien, som slippes på premieredagen, den 11. november på Prime Video i Norden.

Les også Mer rikmanns-kleinhet Vi har forflyttet oss fra tropiske Hawaii til pittoreske Sicilia, men grunnpremisset videreføres.
The English 1 8 1
The English (Foto: Prime Video)

Karakter
The English

Fakta:

  • Prime Video
  • Release: 11. november 2022
  • Regi: Hugo Blick
  • Med: Emily Blunt, Chaske Spencer, Stephen Rea, Valerie Pachner, Rafe Spall, Tom Hughes, Toby Jones, Ciarán Hinds
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 6:00 t.
  • Karakter: 6

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Anmeldelse: Fallout, sesong 1

Mer enn bare «okidoki»

Anmeldelse: Ripley

G(alt)enialt sjarmerende

TIPS: Påskekrim 2024 – serie- og filmtips

Anbefalt påskekrim

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del I

Klassisk Lindgren!

Scroll to Top